Kaj boste skuhali danes?
Mini palačinke
Če spremljate družbena omrežja, ste najbrž že opazili te majcene palačinke – simpatičen in okusen zajtrk, prigrizek ali posladek. Zabavne so tudi zato, ker jih lahko postrežemo na veliko različnih načinov.
Mini palačinke
Če spremljate družbena omrežja, ste najbrž že opazili te majcene palačinke – simpatičen in okusen zajtrk, prigrizek ali posladek. Zabavne so tudi zato, ker jih lahko postrežemo na veliko različnih načinov.
Sestavine
- 2 jajci
- 180 g moke
- 2,5 dl mleka
- 30 g masla
- 1⁄2 žličke sode bikarbone
- 1⁄2 žličke pecilnega praška
- 1⁄2 žličke sladkorja
- ščepec soli
- maslo za peko
ko postrežemo
- sezonsko sadje
- med
Pozabite na potico, to je hit sladica tega decembra
Praznična različica klasike: tiramisu panettone navduši z bogatim okusom, kremno teksturo in čokoladnim zaključkom. Preprost recept za 8 do 10 oseb.
Pozabljena korenovka za juhe, sladice in vse jedi vmes
Pastinak je korenovka z dolgo tradicijo, ki je osvojila naša srca (in želodce). Njegov sladek rahlo oreškast okus je odlična osnova za številne jedi.
Ričet: kralj slovenskih enolončnic
Ričet je ena najbolj prepoznavnih slovenskih jedi, ki že stoletja združuje ješprenj, zelenjavo in okusne dodatke v krepko, polno enolončnico za hladne dni.
Sestavine
- 2 jajci
- 180 g moke
- 2,5 dl mleka
- 30 g masla
- 1⁄2 žličke sode bikarbone
- 1⁄2 žličke pecilnega praška
- 1⁄2 žličke sladkorja
- ščepec soli
- maslo za peko
ko postrežemo
- sezonsko sadje
- med
Postopek
Maslo stopimo. V večji posodi zmešamo moko, sladkor, sodo bikarbono, pecilni prašek in sol. Dodamo jajci, mleko in stopljeno maslo ter mešamo z metlico ali ročnim mešalnikom, da dobimo gladko testo.
V oplasteni ponvi raztopimo košček masla. Testo zajemamo z žličko in ga polagamo v ponev. Nekoliko se bo razlezlo, tako da med palačinkicami pustimo nekaj prostora. Ko na zgornji strani testo ni več tekoče, palačinkice previdno obrnemo in jih po drugi strani pečemo še kakšno minuto. Nadaljujemo, dokler ne porabimo vsega testa.
Postrežemo tople. V skledici jih obložimo s sadjem in prelijemo z medom.
Peka palačinkic
Če se vam zdi nalaganje testa s žličko zamudno, maso prelijte v prozorno kuhinjsko vrečko in ji odrežite vogalček. Tako boste testo v ponev lahko kar nabrizgali. Biti pa morate spretni, da se vam naenkrat v ponev ne vlije preveč testa in da se palačinkice ne držijo skupaj.
Tudi drugače
Mini palačinke lahko postrežemo tudi z jabolčno čežano ali domačo marmelado. Odlične so s koščkom masla in svežimi borovnicami ali drugim jagodičjem, kolutki banane in na koščke nasekljano čokolado, nekaterim pa so všeč tudi prelite z mlekom ali jogurtom (kot kosmiči).