Kaj boste skuhali danes?
Mlečni riž z jagodami v šeriju
Mlečni riž ali arroz con leche, kot mu pravijo v Španiji
Mlečni riž z jagodami v šeriju
Mlečni riž ali arroz con leche, kot mu pravijo v Španiji
Sestavine
mlečni riž
- 1 l polnomastnega mleka
- 75 g svetlo rjavega sladkorja
- 2 široka trakova pomarančne lupinice
- 2 široka trakova limonove lupinice
- 1 cimetova palčka
- 200 g kratkozrnatega riža (za mlečne jedi)
- 1⁄2 žlice limonovega soka
- 1⁄2–1 dl sladke smetane (odvisno od želene gostote jedi)
jagode
- 350 g jagod
- 3 žlice svetlo rjavega sladkorja
- 1 žlica pomarančnega soka
- 1 žlička drobno naribane pomarančne lupinice
- 3 1⁄2 žlice srednje sladkega šerija (šeri medium ali cream)
Preprosta kosila za ljubitelje azijskih okusov
Kadar si zaželimo nečesa novega, svežega, dišečega, pobrskamo za recepti, ki jih navdihujejo tajska, indijska, kitajska, vietnamska in korejska kulinarika.
Kaj vse lahko naredite iz kutin: domače ideje, ki dišijo po jeseni
Pri nas je kutina prej za okras kot sadež za uživanje, čeprav kutine odlikuje ogromno koristnih lastnosti, ki blagodejno vplivajo na naše zdravje.
Tako pravilno spečete pečenice
Pečenice so nepogrešljive jeseni in pozimi. Najbolje je, če dobite domače in preverjeno dobre, pozorni pa bodite pri peki.
Sestavine
mlečni riž
- 1 l polnomastnega mleka
- 75 g svetlo rjavega sladkorja
- 2 široka trakova pomarančne lupinice
- 2 široka trakova limonove lupinice
- 1 cimetova palčka
- 200 g kratkozrnatega riža (za mlečne jedi)
- 1⁄2 žlice limonovega soka
- 1⁄2–1 dl sladke smetane (odvisno od želene gostote jedi)
jagode
- 350 g jagod
- 3 žlice svetlo rjavega sladkorja
- 1 žlica pomarančnega soka
- 1 žlička drobno naribane pomarančne lupinice
- 3 1⁄2 žlice srednje sladkega šerija (šeri medium ali cream)
Postopek
Mleko nalijemo v težko kozico z debelim dnom in dodamo sladkor, pomarančno in limonovo lupino ter cimetovo palčko. Počasi segrevamo do vrelišča in medtem mešamo, da se sladkor laže stopi, nato kozico odstavimo in pustimo, da se okusi prepajajo kakih 30 minut.
Vsebino kozice spet zavremo, dodamo riž, nato temperaturo takoj zmanjšamo in nežno kuhamo 30 minut, medtem občasno pomešamo. Pazimo, da se riž ne prime na dno kozice. Pustimo, da se ohladi, nato odstranimo cimetovo palčko in lupino ter dodamo limonov sok in toliko smetane, da dobimo gostoto, ki nam je všeč. Če se riž zdi pregost, vmešamo še malo mleka. (Mlečni riž lahko za nekaj časa postavimo v hladilnik, da se zgosti, vendar je okusnejši, če ima sobno temperaturo.)
Jagode narežemo na približno 2 mm debele rezine. V skledi jih pomešamo s sladkorjem, pomarančnim sokom in lupinico ter šerijem. Pustimo, da se marinirajo približno 20 minut, medtem se bo sladkor stopil in jagode bodo zasijale. Med mariniranjem jih občasno nežno pomešamo; v marinadi jih ne pustimo predolgo, da se ne zmehčajo preveč.
Mlečni riž razdelimo v skledice ali kupe in obložimo z mariniranimi jagodami – z marinado vred.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Jabolčna pita z mandlji in medom
Kombinacija jabolk in mandljev naredi to pito popolno.
Pisani čokoladni piškoti z imeni
Zeljnata solata z majonezo
Z belim in rdečim zeljem, korenjem, čebulo in stebelno zeleno