Kaj boste skuhali danes?
Sestavine
- 1 jajčevec
- 1 bučka
- 1 žlica oljčnega olja
- 2 paradižnika
- 200 g sira feta
- 200 g kuhane čičerke (lahko iz pločevinke)
- 100 g oliv kalamata
- 50 g na soncu posušenih paradižnikov (v olju)
- 1⁄4 kumare
- 1 rumena paprika
- majhen šopek mete
- majhen šopek kopra
- sol
preliv z marinirano čebulo
- 1 rdeča čebula
- 1⁄2 žličke koriandrovih semen
- 1⁄2 dl belega vinskega kisa
- sok 1 limone
- 1 dl ekstra deviškega oljčnega olja
- sol in poper
Božanska sladica, ki je pravi hit na družbenih omrežjih
Sočne čokoladne rezine z mehko plastjo biskvitnih piškotov, namočenih v kavo, in bogato mascarpone kremo. Popolna sladica, ko si hkrati zaželiš brownija in tiramisuja.
Pravi domači žganci – preprost recept, ki vedno uspe
Žganci so preprosta jed, ki že stoletja kraljuje na domačih mizah. Odlični so sami ali v kombinaciji s številnimi tradicionalnimi jedmi. Jih znate pripraviti?
Pripravite prekmursko gibanico po pravem domačem receptu
Prekmurska gibanica je naša najbolj zapletena sladica. Zanjo je treba pripraviti krhko in vlečeno testo, mednje pa zaviti kar štiri nadeve v točno določenem zaporedju.
Sestavine
- 1 jajčevec
- 1 bučka
- 1 žlica oljčnega olja
- 2 paradižnika
- 200 g sira feta
- 200 g kuhane čičerke (lahko iz pločevinke)
- 100 g oliv kalamata
- 50 g na soncu posušenih paradižnikov (v olju)
- 1⁄4 kumare
- 1 rumena paprika
- majhen šopek mete
- majhen šopek kopra
- sol
preliv z marinirano čebulo
- 1 rdeča čebula
- 1⁄2 žličke koriandrovih semen
- 1⁄2 dl belega vinskega kisa
- sok 1 limone
- 1 dl ekstra deviškega oljčnega olja
- sol in poper
Postopek
Za preliv čebulo narežemo na lističe in jo damo v srednje veliko kozico. Dodamo koriandrova semena, kis in 1⁄2 dl vode ter nežno segrevamo 15 minut, da čebula postane živo rožnata in mehka. Pustimo, da se ohladi.
Jajčevce in bučke narežemo na rezine, paradižnika na koščke, kumari odstranimo semena in jo prav tako narežemo na koščke, papriko očistimo in jo narežemo na trakove.
Močno segrejemo rebrasto ponev. Rezine jajčevcev in bučk premažemo z malo oljčnega olja in jih pečemo 3 do 4 minute na vsaki strani, da dobijo ožgane črte. Prenesemo jih na krožnik, solimo in pustimo, da se ohladijo.
Marinirano čebulo v kozici dobro zmešamo z limonovim sokom in oljčnim oljem, solimo in popramo ter prelijemo v velik kozarec za vlaganje. V kozarec naložimo najprej paradižnik, nanj grobo nadrobimo feto, sledi čičerka in nato olive. Vse skupaj malo potlačimo, nato dodamo sušene paradižnike in nekaj olja, v katerem so vloženi. Dodamo pečeno zelenjavo, kumaro, papriko, metine lističe in sesekljan koper. Kozarec zapremo in shranimo v hladilnik ali hladilno torbo, dokler je ne bomo postregli.
Postrežemo tako, da solato zvrnemo na servirni krožnik, tako da jo preliv, ki je dnu, oblije.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Jabolčna pita z mandlji in medom
Kombinacija jabolk in mandljev naredi to pito popolno.
Ramstek z omako pizzaiola
Zelo hitro pripravljena govedina s slastno paradižnikovo omako.
Polnozrnati kruh z orehi in semeni
Ravioli s špinačo
Ali ste vedeli, da največ različnih vrst testenin na kvadratni kilometer premore Istra? Med drugim fuže, pljukance, pasutice, lazanje, fideline, raviole, krafe, makarune, rigatone, njoke … za Istro je na vrsti Italija, kjer poznajo več sto vrst testenin, ki se razvrščajo v kategorije kratkih, dolgih, sušenih, svežih, polnjenih … Med sveže in polnjene testenine uvrščamo raviole, torteline, žlikrofe in druge.