
Lazanja z bučkami in morskimi sadeži
Lazanja z bučkami in morskimi sadeži

Sestavine
- 2 žlici oljčnega olja
- 4 bučke
- 1 rdeč čili
- 1 velika sesekljana šalotka
- 2 sesekljana stroka česna
- 3,5 dl pasiranega paradižnika (passate)
- 400 g mešanih morskih sadežev
- 150 g listov za lazanjo
- 3 žlice naribanega parmezana
- 3 žlice krušnih drobtin
- sol
- poper

Odslej ne bomo rabutali le fig, ampak tudi listje
Rabutali? To pa že ne. Prej sposodili (za nedoločen čas). Vonju fig se enostavno ne moremo upreti … S temi recepti pa bomo v poletni aromi uživali še dlje.

Okus, ki ga ne pozabiš: ‘nduja, najmočnejša začimba v obliki klobase
Lahko jo vzljubiš, a težko izgovoriš: 'nduja si je izborila svoje mesto poleg pršuta, pikantne salame in sopressate kot ena najboljših italijanskih mesnin.

Idealen brunch za dneve brez mesa
Včasih si zjutraj preprosto zaželimo nekaj bolj lahkotnega, zelenega in brezmesnega – a obenem polnega okusov in energije.
Sestavine
- 2 žlici oljčnega olja
- 4 bučke
- 1 rdeč čili
- 1 velika sesekljana šalotka
- 2 sesekljana stroka česna
- 3,5 dl pasiranega paradižnika (passate)
- 400 g mešanih morskih sadežev
- 150 g listov za lazanjo
- 3 žlice naribanega parmezana
- 3 žlice krušnih drobtin
- sol
- poper
Postopek
Bučke po dolgem narežemo na rezine. Čili očistimo semen in drobno nasekljamo. Na žlici segretega olja zarumenimo šalotko, dodamo česen, premešamo, da zadiši, in dodamo pasiran paradižnik. Omako solimo, popramo in kuhamo 5 minut.
Bučke solimo, premažemo z malo olja in jih postopoma spečemo na žaru ali v rebrasti ponvi za žar, da se le svetlo obarvajo. Pečene potresemo s čilijem in prihranimo.
Pečico segrejemo na 200 °C. V srednje velik pekač vlijemo malo omake, vanjo razporedimo polovico morskih sadežev (prej jih odtajamo, če so bili zamrznjeni) in pokrijemo s tretjino bučkinih rezin.
Na bučke zložimo plast testenih listov, nanje vlijemo omako, razporedimo preostanek morskih sadežev, nadaljujemo s plastjo bučk, testenin ter omake in končamo s plastjo bučk. Parmezan zmešamo z drobtinami in potresemo po vrhu. Lazanjo pečemo 30 do 35 minut.