
Zelenjavne spirale
Kuhinje sveta poznajo najrazličnejše vrste nabodal. Od mesnih in ribjih do zelenjavnih in mešanih. Posebna vrsta nabodala je spirala.
Zelenjavne spirale
Kuhinje sveta poznajo najrazličnejše vrste nabodal. Od mesnih in ribjih do zelenjavnih in mešanih. Posebna vrsta nabodala je spirala.

Spirala je razmeroma nova oblika nabodala, njena posebnost je privlačna oblika. Seveda ni primerna za vsako živilo, ampak predvsem za gomoljno zelenjavo, kot je krompir, in nekatera druga živila. Prednost oblike spirale je, da se jed hitro zapeče.
Obstajajo posebni rezalniki za spirale, a z malo spretnosti jo lahko izrežemo z navadnim ostrim nožem.
Sestavine
- 2 manjši bučki
- 4 krompirji (lahko tudi sladki)
- 70 g moke
- 1 žlička mlete sladke paprike
- 1 žlička česna v prahu
- sol in poper
- oljčno olje

Po navodilih slaščičarskih mojstrov: kako pravilno stopiti čokolado
Čeprav lahko v teh vročih dneh čokolado brez težav zmehčamo že na okenski polici, mojstri prisegajo na naslednja navodila za topljenje čokolade.

Je to zadnji žar sezone? Nadgradite druženje z domačimi omakami
Poletje bo hitro švignilo mimo in življenja se bodo vrnila na stare tirnice. A še prej se moramo s prijatelji srečati na pikniku, ki ga bodo popestrile domače omake.

Nasitna in okusna rižota z morskimi sadeži
Izvrstna poletna jed, nasitna in okusna. Postrežemo jo kot predjed ali za glavno jed.
Sestavine
- 2 manjši bučki
- 4 krompirji (lahko tudi sladki)
- 70 g moke
- 1 žlička mlete sladke paprike
- 1 žlička česna v prahu
- sol in poper
- oljčno olje
Postopek
Bučke in krompir operemo in osušimo, krompir po potrebi olupimo. Nato jih po dolžini nabodemo na lesena ali kovinska nabodala, z nožem previdno izrežemo spirale in malce raztegnemo vzdolž nabodal.
V globokem krožniku zmešamo moko, sladko papriko, česen, sol in poper ter v mešanici povaljamo pripravljeno zelenjavo.
Spirale razporedimo po pekaču, obloženem s papirjem za peko, in jih pokapamo z oljčnim oljem. V pečici jih pečemo približno 15 minut na 200 °C. Postrežemo jih z najljubšimi pomakami.