To so tradicionalne sladice, ki so obnorele obiskovalce Evrope
Kdo bi si mislil, da na TikToku svoje mesto najdejo tudi torta Sacher, kurtoš in – kremna rezina.

Portal Coffeeness, ki združuje ljubitelje kave z vsega sveta, je nedavno objavil analizo trendnih videov s TikToka, ki se osredotočajo na najbolj popularne sladice iz držav po svetu. Marsikdo gotovo misli, da je TikTok zgolj še eden od načinov za zapravljanje časa, a dejstvo je, da je zanetil številne kulinarične trende in za potovanje v tuja mesta navdahnil številne sladokusce.

Katere evropske jedi so najpogosteje objavljene na Tiktoku
Nobena skrivnost ni, da je na TikToku ključnega pomena vizualna privlačnost predstavljenih jedi. Najbolje ocenjenim sladicam so skupne živahne barve, zanimive teksture, dramatične predstavitve in postopki priprave, ki zbujajo ugodje. Če se jed brez težav prenese v TikTokov format kratkih videov, bo zagotovo našla pot do sladkosnedih popotnikov z vsega sveta.
Sodobne domislice in stare dobre klasike
V Parizu obiskovalce pritegne crookie, ki združuje najbolje, kar ponujata francoski rogljiček (croissant) in piškot (cookie). Priljubljena sladica si je svetovno slavo prislužila z značilno hrustljavostjo, ki je še posebno blizu ljubiteljem videov ASMR, ki se osredotočajo na zvočna doživetja. Tudi v Londonu se je na vrh seznama zavihtela sodobna kulinarična domislica – bubble waffel (vafelj z značilno mehurčkasto teksturo) s pisanimi prelivi in nadevi, ki zagotavljajo obilico packanja.

V Amsterdam so ustvarjalce potencialno viralnih vsebin pritegnili klasični karamelni vaflji (stroopvafel), ki se počasi topijo nad vročim kavnim napitkom, v Bruslju so si digitalni in analogni svet že davno podredili belgijski vaflji, ob obisku Züricha pa se je obvezno treba posladkati s posebno različico makronov, ki jim pravijo luxemburgerli.

V Pragi se obiskovalci navdušujejo nad pripravo trdelníka (sladkega votlega valja, podobnega slavnim kurtošem), medtem ko v Varšavo vabijo značilni krofi, poimenovani pączki.
Kaj je treba poskusiti (in posneti) pri naših sosedih
Na vrhu lestvice se je seveda znašla dunajska torta Sacher, ob obisku Budimpešte pa se je poleg kurtoša nujno treba posladkati s torto doboš.
V Rimu je nesporni zmagovalec gelato vseh barv in okusov, obiskovalci Dubrovnika pa so na novo odkrili rožato, nežno sladico, ki nekoliko spominja na crème brûlée.
Zmajeve rolice so se umaknile kremnim rezinam
Če so še pred nekam leti z vseh družbenih omrežij nase opozarjale ljubljanske zmajeve rolice s pistacijevim polnilom, je letošnji izbor nekoliko presenetil s klasično kremno rezino. Da lestvice ne oblikujejo domačini, je seveda jasno že iz uradnega poimenovanja (verjetno le peščica Slovencev uporablja izraz kremna rezina), še bolj pa ob dejstvu, da kremno rezino povezujejo z Ljubljano.
Morda je k popularizaciji kremne rezine prispeval ameriški vplivnež IShowSpeed, ki si je med obiskom Slovenije privoščil degustacijo kranjske klobase, prekmurske gibanice, idrijskih žlikrofov, potice in kremne rezine (ponujene v kozarčku). Čeprav so mu sodeč po objavljenih videih vse naše dobrote teknile, je nemara med ključnike res najenostavneje zapisati kremna rezina.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
