Kaj boste skuhali danes?
Bučkina solata s krutoni
Solata iz bučk bo odlična za spopadanje z vročinskim valom
Bučkina solata s krutoni
Solata iz bučk bo odlična za spopadanje z vročinskim valom
Sestavine
- 25 g pinjol
- 4 večje bučke
- sok in lupinica 1⁄2 bio limone (drugo polovico sadeža prihranimo za preliv)
- 1 štručka ali nekaj rezin kruha, starega 1 dan
- 1 žlica oljčnega olja
- 60 g mladega kodrolistnega ohrovta (lahko ga nadomestimo z drugim zelenjem)
- 100 g mladega kozjega sira
- prgišče lističev mete
- 25 g rozin
preliv
- sol in poper
- 2 žlici ekstra deviškega oljčnega olja
- 1 žlica limonovega soka
- 1 žlica tekočega medu
Te cheescake za praznična druženja lahko pripravite vnaprej
Za sezono prazničnih druženj smo pripravili šopek receptov za čudovite cheesecake, ki jih lahko pripravimo vnaprej in brez kompliciranja.
Kruh, ki bo na vrata privabil še sosede
Kako lepo je, ko na hladen dan zadiši po sveže pečenem kruhu. Zaradi buče in zimskih začimb pa bo ta kruh tako aromatičen, da se bodo na vratih hitro oglasili še sosedi.
Kakijeva marmelada: tako dobra, da jo boste jedli kar z žličko
Imamo recept za odlično kakijevo marmelado, v kateri boste uživali vso zimo. Uporabite jo za palačinke, pite, preproste biskvite, cheesecake in panakoto.
Sestavine
- 25 g pinjol
- 4 večje bučke
- sok in lupinica 1⁄2 bio limone (drugo polovico sadeža prihranimo za preliv)
- 1 štručka ali nekaj rezin kruha, starega 1 dan
- 1 žlica oljčnega olja
- 60 g mladega kodrolistnega ohrovta (lahko ga nadomestimo z drugim zelenjem)
- 100 g mladega kozjega sira
- prgišče lističev mete
- 25 g rozin
preliv
- sol in poper
- 2 žlici ekstra deviškega oljčnega olja
- 1 žlica limonovega soka
- 1 žlica tekočega medu
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C (ali na 180 °C z ventilacijo). Bučke z lupilnikom za zelenjavo narežemo na tanke trakove, damo v veliko skledo, dodamo limonov sok in lupinico ter premešamo.
Pinjole vsujemo na pekač. Kruh narežemo na kocke in jih prav tako razporedimo po pekaču. Pokapamo jih z žlico oljčnega olja ter dobro solimo in popramo. Pečemo približno 5 minut, da so pinjole zlato rjavo popražene, nato pekač vzamemo iz pečice, odstranimo pinjole in jih prihranimo, kruh pa vrnemo v pečico še za 5 do 8 minut, da se zlato rjavo zapeče.
Medtem operemo in osušimo ohrovt ter ga damo v skledo k bučkam. Dodamo nadrobljen kozji sir, meto in rozine ter pomešamo.
Zmešamo vse sestavine za preliv, ga dodamo solati in pomešamo. Solato naložimo na servirni krožnik, jo posujemo s krutoni in pinjolami ter čez nameljemo obilo črnega popra.