© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Pozabite na aperol, to je napitek tega poletja


Andrej Colarič
25. 7. 2025, 05.40
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

V zadnjem času ste zagotovo že zasledili besedo seltzer – morda v oglasih, morda v najljubšem baru. Okoli te pijače kroži kar nekaj napačnih predstav: da je to nekakšna različica piva, da gre za gazirano vodko, in še bi lahko naštevali.

Hard seltzer
Profimedia
Hard seltzer

Seltzer je najlažje opisati kot gazirano vodo oz. brezalkoholno pijačo, obogateno z mehurčki ogljikovega dioksida. Beseda hard pa pomeni, da je alkoholna. Tako je hard seltzer pravzaprav fermentirana, gazirana alkoholna pijača z običajno približno 4–5 odstotki vol. alkohola. Osvežujoča in lahka, kot nalašč za poletne dni.

Tako kot pivo tudi hard seltzer nastane s fermentacijo. A za razliko od piva, pri katerem so osnovne sestavine slad in hmelj, se pri hard seltzerju najpogosteje uporabi sladkor, raztopljen v vodi. Nekateri proizvajalci kot osnovo uporabijo nevtralni slad brez arome ali celo kar dodajo destilirani alkohol (npr. žitni), ki je skoraj brez okusa.

seltzer, pijaca
Pexels
Tudi ta se fermentira.

Zakaj navdušuje

Čeprav gre za relativno novost pri nas, je hard seltzer v ZDA prava uspešnica. Pivce privablja predvsem podatek, da gre za nizkokalorično pijačo, vsebuje namreč le 20 do 40 kcal na 100 ml, saj kvasovke v fermentaciji skoraj v celoti porabijo enostavne sladkorje. Torej manj sladkorja, več okusa in mehurčkov.

Najpogosteje se hard seltzer pije kar iz pločevinke, a če želite bolj prefinjeno izkušnjo (ali pa zgolj bolj "instagramabilen" trenutek), si ga privoščite v kozarcu - tako bodo aromatični dodatki prišli bolj do izraza.

Svoj seltzer lahko okrasite tudi z dekorativnim ledom:

Proizvodnja in povezave z mikropivovarnami

Čeprav hard seltzer ni pivo, je tehnologija njegove priprave tako podobna, da številni proizvajalci sodelujejo z mikropivovarnami, ki že imajo ustrezno opremo. Ta trend povezovanja je opazen tudi pri nas, kar dodatno spodbuja lokalno ponudbo in inovativnost.

seltzer, pijaca
Pexels
Je odlična spremljava z malo kalorijami.

Okusi, ki dajejo dušo

Ker je osnova seltzerja nevtralna, je idealna za različne okuse. Sadni okusi so najpogostejši – mango, maline, borovnice, jagode ... A proizvajalci si dovolijo tudi več kreativnosti: na trgu so že različice s kavnim okusom, arašidovim maslom, celo lešniki. Morda ni daleč dan, ko bomo pili hard seltzer z 15 % alkohola, zorjen v hrastovih sodih, kdo ve?

Čeprav deluje kot "bolj zdrava" izbira, ne pozabimo: še vedno gre za alkoholno pijačo. Zaradi lahkega okusa hitro pozabimo na količino, zato ostanimo zmerni – manj je več.

seltzer, pijaca
Pexels
Pijača, ki je vedno bolj priljubljena tudi pri nas.

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.