Pozabite na aperol, to je napitek tega poletja
V zadnjem času ste zagotovo že zasledili besedo seltzer – morda v oglasih, morda v najljubšem baru. Okoli te pijače kroži kar nekaj napačnih predstav: da je to nekakšna različica piva, da gre za gazirano vodko, in še bi lahko naštevali.

Seltzer je najlažje opisati kot gazirano vodo oz. brezalkoholno pijačo, obogateno z mehurčki ogljikovega dioksida. Beseda hard pa pomeni, da je alkoholna. Tako je hard seltzer pravzaprav fermentirana, gazirana alkoholna pijača z običajno približno 4–5 odstotki vol. alkohola. Osvežujoča in lahka, kot nalašč za poletne dni.
Tako kot pivo tudi hard seltzer nastane s fermentacijo. A za razliko od piva, pri katerem so osnovne sestavine slad in hmelj, se pri hard seltzerju najpogosteje uporabi sladkor, raztopljen v vodi. Nekateri proizvajalci kot osnovo uporabijo nevtralni slad brez arome ali celo kar dodajo destilirani alkohol (npr. žitni), ki je skoraj brez okusa.

Zakaj navdušuje
Čeprav gre za relativno novost pri nas, je hard seltzer v ZDA prava uspešnica. Pivce privablja predvsem podatek, da gre za nizkokalorično pijačo, vsebuje namreč le 20 do 40 kcal na 100 ml, saj kvasovke v fermentaciji skoraj v celoti porabijo enostavne sladkorje. Torej manj sladkorja, več okusa in mehurčkov.
Najpogosteje se hard seltzer pije kar iz pločevinke, a če želite bolj prefinjeno izkušnjo (ali pa zgolj bolj "instagramabilen" trenutek), si ga privoščite v kozarcu - tako bodo aromatični dodatki prišli bolj do izraza.
Svoj seltzer lahko okrasite tudi z dekorativnim ledom:
Proizvodnja in povezave z mikropivovarnami
Čeprav hard seltzer ni pivo, je tehnologija njegove priprave tako podobna, da številni proizvajalci sodelujejo z mikropivovarnami, ki že imajo ustrezno opremo. Ta trend povezovanja je opazen tudi pri nas, kar dodatno spodbuja lokalno ponudbo in inovativnost.

Okusi, ki dajejo dušo
Ker je osnova seltzerja nevtralna, je idealna za različne okuse. Sadni okusi so najpogostejši – mango, maline, borovnice, jagode ... A proizvajalci si dovolijo tudi več kreativnosti: na trgu so že različice s kavnim okusom, arašidovim maslom, celo lešniki. Morda ni daleč dan, ko bomo pili hard seltzer z 15 % alkohola, zorjen v hrastovih sodih, kdo ve?
Čeprav deluje kot "bolj zdrava" izbira, ne pozabimo: še vedno gre za alkoholno pijačo. Zaradi lahkega okusa hitro pozabimo na količino, zato ostanimo zmerni – manj je več.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
