© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 3 min.

Balkanski roštilj, ki zadiši do sosedov


Uredništvo
26. 7. 2025, 06.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Poletje je čas piknikov in "roštilja". Da pa se za pravo avtentično izkušnjo ne boste rabili zapeljati do bližnjih sosedov, imamo za vas nekaj trikov, s katerimi boste čevapčiče "žarili", kot pravi mojstri.

žar, zrezek
Unsplash
Specite meso do popolnosti.

Peka na žaru je v resnici preprosta, potrebujemo le nekaj izkušenj, da pripravimo ravno pravo žerjavico. Tokrat bomo za klasične žar mojstrovine potrebovali odprti žar z rešetko ali plinski žar. Slednji je sicer bolj priročen za uporabo, vendar hrani ne doda tiste prave, romantične arome po lesnem dimu in klasičnih sledi rešetke.

Priprava žerjavice z lesom

Les nasekamo na manjše kose, nekaj tudi na drobne trske. Najpogosteje uporabljamo les hrasta ali bukve, pa tudi jablane in češnje. Smolnatega lesa iglavcev in lesa, obdelanega s kemičnimi premazi, nikoli ne uporabljamo. Če želimo žerjavico, ki bo držala dlje časa, izberemo trši in debelejši les.

V kurišče žara najprej naložimo nekaj kep papirja, okrog njih zložimo trske v majhno grmado in s pomočjo vžigalice zakurimo. Ko se trske razplamtijo, previdno dodajamo debelejše kose lesa. Ko se ti spremenijo v žerjavico, je žar pripravljen za peko.

Priprava žerjavice z ogljem

Če želimo večjo količino žerjavice, postopek poenostavimo tako, da na dobro goreče kose lesa dodamo lesno oglje. Pazimo, da je kupček žerjavice in oglja dovolj zračen. Ogenj razpihamo z mehko ali kosom kartona.

Priprava žara z briketi

Najlažji način priprave žerjavice je z briketi, ki v primerjavi z ogljem gorijo enakomerneje in dlje. Položimo jih na razžarjene kose lesa. Ko so briketi prekriti s tanko plastjo pepela, je žar pripravljen za peko. Pred nakupom preverimo sestavo briketov.

žar, ogenj
Pexels
Načinov za pripravo pravega žara je več.

Priprava žara brez papirja in lesa

Če nikjer v bližini nimate papirja ali lesa, pa se da tudi drugače. Na dnu kurišča iz oglja ali briketov oblikujemo piramido. Okrog lahko zložimo še dodatno plast briketov za rezervo. Brikete razžarimo s pomočjo kock za prižiganje, ki jih razporedimo mednje.

Razporeditev žerjavice

Žerjavica mora biti enakomerno razporejena in prekrita s sivo pepelnato plastjo. Pripravimo je dovolj, saj mojstru žara ni hujšega kot premalo žerjavice. Ko je pripravljena, jo razgrnemo po površini in na vrh položimo rešetko.

Kako vroč je žar

Temperaturo žara preverimo z dlanjo. Približamo jo 2 do 2,5 centimetra nad rešetko in preverimo:

  • če dlani ne moremo zadržati, je žar prevroč
  • če lahko preštejemo do tri, je zelo vroč
  • če lahko preštejemo do šest, je vročina zmerna
  • če lahko preštejemo do osem, je vročina šibka

S peko pričnemo šele, ko je rešetka dobro razgreta. Meso mora ob stiku z rešetko zacvrčati. Temperaturo skušamo ohranjati čim bolj enakomerno, uravnavamo pa jo tako, da rešetko po potrebi dvigamo ali spuščamo.

čevapčiči
Dober tek
Ni roštilja brez čevapčičev.

Nasveti za pripravo čevapčičev

Čevapčiči so običajno glavna zveza piknikov in brez njih ne gre. Tako jih pripravite do popolnosti.

Čevapčiči se razlikujejo predvsem po vrsti mesa, ki ga uporabimo. Osnova je mlada govedina, ki ji po želji dodamo druge vrste mesa. Najboljši postopek je nekoliko daljši, a se izplača. Meso najprej narežemo na manjše kose, ga nasolimo in čez noč postavimo v hladilnik. Nato ga zmeljemo na rezilni plošči s premerom 3 mm, dodamo začimbe in po želji čez nekaj časa še enkrat zmeljemo. Maso dobro pregnetemo, da postane homogena in lepljiva.

prebranac
Dober tek
Naredite prebranac, da bo izkušnja prava.

Kot na Baščaršiji

Bosanske čevapčiče lahko postrežemo tudi v somunu ali lepinji, ki jo prerežemo in na kratko opečemo na zelo vročem žaru. Lepinjo namočimo z mesnim sokom, vanjo natresemo malo sveže narezane čebule in naložimo vroče čevapčiče.

lepinje

Lepinje

Lepinje so obvezna spremljava klasičnih dobrot z žara

Enostavno

Začimbe in dodatki

Osnovni začimbi sta sol in poper. Po želji dodamo mleto pekočo papriko, sveže stisnjen česen ali česnovo pasto z malo vode. Za večjo rahlost in sočnost lahko masi dodamo malo mineralne vode. Če v maso vmešamo sir, narezan na drobne kocke, pripravimo tako imenovane špikovane čevapčiče. Tradicionalno se uporablja sir kačkavalj iz ovčjega ali mešanega mleka, lahko pa tudi drug poltrdi sir.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.