
Kaj boste skuhali danes?
Bučkina tortilja s pestom in rukolo
Bučkina tortilja s pestom in rukolo

Sestavine
- 2 bučki (pribl. 300 g)
- 1 velik strok česna
- 4 žlice oljčnega olja
- 6 velikih jajc
- 10 češnjevih paradižnikov
- 3 žlice dobrega svežega genovskega pesta
- pest rukole
- sol in poper

Spomin na otroštvo ali sodoben brunch trend?
Kruhove šnite niso le odličen način, kako porabiti kruh, so tudi odlična ideja za počasen začetek dneva v dobri družbi.

Ajvar, lutenica ali pindžur? Domače klasike, ki ne grejo nikoli iz mode
Dišeče kuhinje, zasedeni štedilniki in police, polne kozarcev marsikdo se z nostalgijo spomni jesenskih dni, ko je bila priprava ozimnice skoraj obvezen del vsakdana.

Je vsaka buča užitna?
Buče so brez dvoma ena izmed najbolj prepoznavnih jesenskih pridelkov, ki pa jih v resnici lahko uporabljamo skozi vse leto, če jih pravilno hranimo.
Sestavine
- 2 bučki (pribl. 300 g)
- 1 velik strok česna
- 4 žlice oljčnega olja
- 6 velikih jajc
- 10 češnjevih paradižnikov
- 3 žlice dobrega svežega genovskega pesta
- pest rukole
- sol in poper
Postopek
Bučki narežemo na 3 mm debele kolobarje, česen drobno naribamo, V teflonski ponvi premera približno 25 cm segrejemo 2 žlici oljčnega olja, dodamo bučkine kolobarje in jih pražimo 5 minut, da se zmehčajo, medtem občasno pomešamo. Medtem v veliki skledi stepemo jajca z naribanim česnom, soljo in poprom.
Bučke stresemo iz ponve in jo obrišemo s papirnato brisačo. V ponev dodamo preostali 2 žlici olja in jo spet pristavimo. V jajca vmešamo bučke in mešanico zlijemo v ponev. Pečemo 10 minut na majhnem ognju, da se skoraj povsem strdi. Nato tortiljo podrsnemo na velik krožnik in jo zvrnemo v ponev ter na hitro spečemo še na drugi strani, da se jajca povsem strdijo. (Če se želimo izogniti obračanju tortilje, jo lahko do konca spečemo pod žarom v pečici.) Tortiljo prestavimo na desko.
V ponev damo češnjeve paradižnike in jih popekamo 2 do 3 minute, da se malo zmehčajo in so kožice rahlo ožgane. Tortiljo razpolovimo in eno polovico premažemo z 2 žlicama pesta, nato jo pokrijemo z drugo polovico. Narežemo na trikotnike ter obložimo s preostalim pestom, popečenimi paradižnički in rukolo.
Pesto
Dva velika stroka grobo narezanega česna v možnarju stremo s ščepcem soli. Dodamo 40 g natrganih listov bazilike in 2 žlici rahlo popraženih pinjol. Stremo, da dobimo enakomerno maso. Preložimo v večjo posodo in počasi vmešamo 100 g sveže naribanega parmezana in 5 žlic oljčnega olja. Solimo in popramo. V hladilniku pesto lahko hranimo en teden.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Kvinojina solata z brokolijem in jajcem
Kvinojina solata za dnevni vnos pozitivne energije
Makroni s čokolado in malinami
Fina mojstrovina, ki si jo je izmislil kuhar Katarine Medičejske
Drobljenec z jagodami in rabarbaro
Imate poln vrt jagod in rabarbare? Pripravite prikupno rožnato sladico s hrustljavim posipom in jo ponudite toplo z vaniljevim sladoledom.