
Lazanja z bučkami
Lazanja brez mesa, ki se je ne boste naveličali.
Lazanja z bučkami
Lazanja brez mesa, ki se je ne boste naveličali.

Sestavine
- 9 listov testenin za lazanjo
- 1 čebula
- 700 g bučk
- 2 stroka česna
- 250 g albuminske skute (rikote)
- 50 g naribanega poltrdega sira
- 350 g paradižnikove omake za testenine
- 1 žlica sončničnega ali oljčnega olja
- sol
- poper
- oljčno olje za pokapanje

Recept, s katerim boste tudi vi ohranjali domačo kulinarično dediščino
Bel prt, na njem pa sveže pečena belokranjska pogača, ki žari kot sonce. Zdi se kot razglednica iz preteklosti, a prav je, da jo ohranimo za prihodnje rodove.

Kakšna je razlika med marmelado in džemom?
Sezonsko sadje počasi zori in ker ga bo marsikje preveč, da bi ga lahko pojedli, se ga splača skuhati v sladek namaz. Bo to marmelada ali džem?

Ta trik je nujen za dobro holandsko omako
Prečiščeno maslo je čista maščoba, pridobljena iz masla, brez vseh trdnih delcev (ogljikovih hidratov, beljakovin, holesterola in vode). Odlično je za pripravo različnih omak, kot je na primer holandska omaka.
Sestavine
- 9 listov testenin za lazanjo
- 1 čebula
- 700 g bučk
- 2 stroka česna
- 250 g albuminske skute (rikote)
- 50 g naribanega poltrdega sira
- 350 g paradižnikove omake za testenine
- 1 žlica sončničnega ali oljčnega olja
- sol
- poper
- oljčno olje za pokapanje
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C. V vreli vodi približno 5 minut kuhamo testenine za lazanjo, da se zmehčajo. Splaknemo jih pod hladno vodo in jih pokapamo z oljem, da se ne sprimejo.
Čebulo olupimo in dobro sesekljamo. Bučke grobo nastrgamo, česen olupimo in stremo. V ponvi segrejemo olje in na njem 3 minute pražimo čebulo. Dodamo bučke in česen ter pražimo, dokler se bučke ne zmehčajo. Vmešamo dve tretjini skute in dve tretjini sira ter začinimo s soljo in poprom. Paradižnikovo omako segrejemo.
V večjem pekaču po plasteh sestavimo lazanjo. Začnemo s polovico mešanice z bučkami, pokrijemo s testeninami in premažemo s paradižnikovo omako. Postopek ponovimo, po vrhu pa potresemo preostanek skute, ki jo razdrobimo med prsti, in sira. Na zgornjem rešetu pečice pečemo približno 10 minut, da se testenine zmehčajo in sir lepo zapeče.
Nasvet
Paradižnikovo omako lahko kupimo ali pa jo pripravimo tako, da na oljčnem olju popražimo 2 sesekljana stroka česna, dodamo 350 g sesekljanega paradižnika iz pločevinke (pelatov), ščepec soli in sladkorja ter začinimo z origanom. Omako na srednje močnem ognju kuhamo 15 minut.