Pecivo, na katerega smo (skoraj) pozabili
Kam je izginilo jogurtovo pecivo? Pred leti smo ga pripravljali vsi, od babic od otrok pri pouku gospodinjstva, potem pa nihče več. Čas je za veliki povratek.

Jogurtovo pecivo je retro sladica, prežeta z nostalgijo, ki nas vrne v dneve, ko se je vse zdelo enostavnejše – tudi peka peciva. Nežno, sočno in mehko, kot nalašč za brezskrbno sladkanje z velikimi kosi, brez slabe vesti.
Kako pripravimo jogurtovo pecivo
Priprava jogurtovega peciva je sila preprosta in hitra – priprava nam bo vzela dobre pol ure, dodaten bonus pa je dostopnost sestavin. Vse, kar potrebujemo je jogurt, moka, jajca, sladkor, olje in pecilni prašek. Pa sezonsko (ali zamrznjeno) sadje, seveda.
S svojo preprostostjo na laž postavlja teorijo o tem, da je peka peciva dejavnost, ki ne prenese površnosti, domala eksaktna znanost, ki se je moramo lotiti z vso resnostjo. Namesto skrbnega tehtanja in odmerjanja sestavin bomo uporabili kar jogurtov lonček – če res morate vedeti, je v njem prostora za približno 180 g suhih sestavin.
Čeprav je verjetno v prav vsaki domači knjižici receptov zapisano nekoliko drugačno razmerje sestavin, lahko v grobem sledimo spodnjemu receptu (in pripravo vsakič znova prilagodimo po svojih željah).
Sestavine
- 1 lonček navadnega jogurta
- 2–3 lončki moke
- 1–2 lončka sladkorja
- 1 lonček olja
- 2 jajci
- 1 zavojček vaniljevega sladkorja
- 1 zavojček pecilnega praška
- sadje po izbiri
- Z mešalnikom dobro zmešamo jajca, sladkor in vaniljev sladkor.
- Mešanici dodamo jogurt in olje, čez pa presejemo moko, v katero smo vmešali pecilni prašek.
- Sestavine res dobro premešamo, da v masi ne bo grudic, nato pa dodamo izbrano sadje (če želimo, da je sadje samo na vrhu, testo najprej prelijemo v pekač in šele nato obložimo).
- Testo prelijemo v pekač, ki smo ga namastili ali obložili s papirjem za peko. Pecivo pečemo od 30 do 40 minut v pečici, segreti na 180 do 200 °C.
- Po želji pecivo pred postrežbo posujemo s sladkorjem ali pa mu dodamo stepeno smetano.
Jogurtovo pecivo naredijo dodatki
Roko na srce, jogurtovo pecivo ne bi bilo prav nič posebnega, če ga ne bi dopolnili z dodatki po lastnem okusu. S sezonskim sadjem seveda ne moremo zgrešiti (marelice, breskve, maline, borovnice, slive, jabolka, hruške …), če tega ni pri roki pa lahko posežemo tudi po (odcejenem) kompotu ali zamrznjenem sadju.

Triki in nasveti za boljši rezultat
Za več pestrosti lahko del moke nadomestimo s polnozrnato moko ali pa izberemo kokosovo moko in mlete oreščke, na primer lešniki ali orehi. Del moke lahko po želji zamenjamo tudi s praškom za vaniljev puding – v tem primeru dodamo tudi manj sladkorja, saj so praški običajno precej sladki.
Ključno je, da sadje ne potone na dno, kar dosežemo tako, da v maso vmešamo več moke in zagotovimo, da bo pecivo bolj kompaktno. Sadje lahko tudi rahlo pomokamo ali pa ga dodamo šele po 5 minutah peke, ko se bo testo že začelo dvigovati.
V maso lahko vmešamo tudi kakav, čokoladne kapljice ali nastrgano jedilno čokolado.
Potrudimo se, da jogurtovo pecivo ne izgine iz kolektivnega spomina (in okusa), saj je prav prijeten opomnik, da so najlepše stvari v življenju pravzaprav povsem preproste.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se