Kaj boste skuhali danes?
Testenine karbonara z bučkami
Italijani so sicer občutljivi, kadar karbonari dodajamo nove sestavine, a nič zato
Testenine karbonara z bučkami
Italijani so sicer občutljivi, kadar karbonari dodajamo nove sestavine, a nič zato
Sestavine
- 4 srednje velike bučke (po možnosti kombinacija zelenih in rumenih)
- 300 g špagetov
- 3 veliki rumenjaki
- 150 g sveže naribanega parmezana
- sol in poper
- 1 žlica oljčnega olja
- majhen šopek limonskega ali navadnega timijana
- 200 g šampinjonov
- 4 stroki česna
- majhen šopek peteršilja (po želji)
- lupinica in sok 1⁄2 limone
Čas za mehurčke: spremljava za brunch v originalni in božični različici
Mimoza, preprost, a učinkovit koktajl iz penečega vina in pomarančnega soka, je hitro postala priljubljena stalnica poznih zajtrkov in popoldanskih zabav.
Top nasveti za pijače na zabavah
Vsaj tako pomembna kot izbira prigrizkov in glavnega menija, je ponudba pijače na praznični zabavi.
Če ste naveličani klasičnih krompirjevih prilog, vas bo ta navdušila
Gratin dauphinois oziroma dofineški krompir je tista praznična priloga, ki preseneti prav vse – tudi tiste, ki mislijo, da jih krompir ne more več navdušiti.
Sestavine
- 4 srednje velike bučke (po možnosti kombinacija zelenih in rumenih)
- 300 g špagetov
- 3 veliki rumenjaki
- 150 g sveže naribanega parmezana
- sol in poper
- 1 žlica oljčnega olja
- majhen šopek limonskega ali navadnega timijana
- 200 g šampinjonov
- 4 stroki česna
- majhen šopek peteršilja (po želji)
- lupinica in sok 1⁄2 limone
Postopek
Pristavimo velik lonec osoljene vode. Bučke po dolgem prepolovimo in postrgamo sredico, ki jo zavržemo, preostalo pa po diagonali narežemo na rezinice. Šampinjone grobo narežemo, timijanu osmukamo lističe. Špagete damo v vrelo vodo in jih skuhamo po navodilih na zavitku, da so al dente.
Medtem ko se špageti kuhajo, pripravimo omako. V skledo damo rumenjake in polovico parmezana ter razžvrkljamo z vilicami. Razredčimo s 3 žlicami vode, solimo in popramo ter prihranimo.
Veliko ponev segrejemo na srednji do visoki temperaturi in vanjo kanemo malo olja. Dodamo bučke in timijanove lističe, čez nameljemo črni poper in pražimo minuto ali dve, da se bučke malo zmehčajo, nato dodamo šampinjone. Pražimo še 2 do 3 minute, da se zelenjava malo zmehča in zlato rjavo obarva. V zadnji minuti praženja dodamo česen.
Zdaj delamo hitro. Špagete odcedimo in prihranimo malo vode od kuhanja. Špagete pomešamo z bučkami in gobami v ponvi, nato ponev odstavimo s štedilnika, dodamo malo vode od kuhanja testenin in rumenjakovo mešanico. Dodamo še sesekljan peteršilj, če ga imamo, ter limonovo lupinico in sok, nazadnje pa posujemo z večino preostalega parmezana. Na hitro pomešamo, da so špageti enakomerno obdani z omako. Če so špageti še vroči, se bodo rumenjaki skuhali v njihovi vročini. Če niso, ponev še za 1 minuto pristavimo na ogenj.
Po potrebi dodamo še malo vode od kuhanja testenin. Omaka mora biti svilnata in sijoča. Po okusu dodatno solimo in popramo ter posujemo s preostalim parmezanom. Takoj pojemo, saj omaka lahko po stane gosta in težka, če jed čaka predolgo.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Ščukini fileji z medeno sojino omako
Ščuko, sladkovodno ribo, se da zelo okusno po kombinirati z medom in sojino omako.