
Počasi pečene bučke s koromačem in testeninskim rižkom
Ko imate več časa, skuhajte to slastno jed!
Počasi pečene bučke s koromačem in testeninskim rižkom
Ko imate več časa, skuhajte to slastno jed!

Sestavine
- ščep žafrana
- ½ koromača
- 100 g češnjevega paradižnika
- 1 lovorov list
- 2 žlici oljčnega olja
- ščep zdrobljenega suhega čilija
- 1,2 dl suhega belega vina
- 4 srednje ali 6 majhnih bučk
- naribana lupinica 1 limone
- 50 g krušnih drobtin
- 200 g testeninskega rižka (ali drugih drobnih testenin ali riža)
- 1 žlica popraženih pinjol
- 1 žlica albuminske skute (rikote)
- prgišče kopra
- sol in poper

Suho sadje doma: triki, ki jih trgovine ne povedo
Že dolgo prej, preden so odkrili druge metode konzerviranja, so naši predniki v času obilja znali narediti hrano obstojno s sušenjem ali presuševanjem.

Projekt za konec počitnic: sladka plaža
Zadnji dnevi pred šolo so vedno napolnjeni z energijo in pričakovanji. Odličen način, da zaposlite tako sebe kot svoje najmlajše je kuhanje in peka. Za vas smo pripravili zabaven kulinarični projekt, ki bo zaposlil celo družino.

Odslej ne bomo rabutali le fig, ampak tudi listje
Rabutali? To pa že ne. Prej sposodili (za nedoločen čas). Vonju fig se enostavno ne moremo upreti … S temi recepti pa bomo v poletni aromi uživali še dlje.
Sestavine
- ščep žafrana
- ½ koromača
- 100 g češnjevega paradižnika
- 1 lovorov list
- 2 žlici oljčnega olja
- ščep zdrobljenega suhega čilija
- 1,2 dl suhega belega vina
- 4 srednje ali 6 majhnih bučk
- naribana lupinica 1 limone
- 50 g krušnih drobtin
- 200 g testeninskega rižka (ali drugih drobnih testenin ali riža)
- 1 žlica popraženih pinjol
- 1 žlica albuminske skute (rikote)
- prgišče kopra
- sol in poper
Postopek
Žafran damo v skledico in ga prelijemo s ½ žlice vrele vode. Pečico segrejemo na 180 °C. Koromač narežemo na rezine in ga damo v pekač, priložimo razpolovljene paradižničke in lovorov list, pokapamo z malo olja, solimo in popramo, začinimo s čilijem in pomešamo. Prelijemo z vinom. Bučke po vseh straneh prepikamo z vilicami in jih položimo na koromač. Pokapamo s še malo olja, solimo in popramo ter pokrijemo z aluminijasto folijo.
Pečemo 1 ½ do 2 uri, sredi peke bučke obrnemo, za zadnjih 5 minut peke folijo odstranimo. Bučke morajo biti zelo mehke. Vzamemo jih iz pekača in jih prihranimo.
Medtem v ponvi na srednjem ognju segrejemo 1 žlico oljčnega olja. Dodamo pol limonove lupinice in drobtine ter nežno pražimo, da se drobtine zlato rjavo obarvajo in zahrustajo. Prihranimo.
Testenine skuhamo v vreli osoljeni vodi, da so al dente. Zmešamo jih s koromačem, paradižnikom, pinjolami, žafranom in vodo, v kateri se je namakal, solimo in popramo.
Testenine z zelenjavo razdelimo na krožnika, na vsakega dodamo pol žlice skute, pokapamo z oljčnim oljem in solimo. Obložimo z bučkami ter potresemo s praženimi drobtinami, preostalo limonovo lupinico in koprom.