
Kaj boste skuhali danes?
Počasi pečene bučke s koromačem in testeninskim rižkom
Ko imate več časa, skuhajte to slastno jed!
Počasi pečene bučke s koromačem in testeninskim rižkom
Ko imate več časa, skuhajte to slastno jed!

Sestavine
- ščep žafrana
- ½ koromača
- 100 g češnjevega paradižnika
- 1 lovorov list
- 2 žlici oljčnega olja
- ščep zdrobljenega suhega čilija
- 1,2 dl suhega belega vina
- 4 srednje ali 6 majhnih bučk
- naribana lupinica 1 limone
- 50 g krušnih drobtin
- 200 g testeninskega rižka (ali drugih drobnih testenin ali riža)
- 1 žlica popraženih pinjol
- 1 žlica albuminske skute (rikote)
- prgišče kopra
- sol in poper

Ta eksotična živila lahko uporabite v številnih jedeh
Se vam zdijo azijske jedi preveč zapletene, da bi jih pripravili doma? Ste v zadregi, ker ne poznate eksotičnih sestavin in ne veste, v katerih jedeh se uporabljajo?

Tako pripravite pica kruhke, ki izginejo z mize v nekaj minutah
Jajčni pizza toasti iz pečice so popolna ideja za hitro, toplo in nasitno večerjo. Mehki, zapečeni in polni okusa!

Poznate vahtni kruh? Domači kruh z rdečim grozdjem naravnost iz Brd
Tradicionalni vahtni kruh iz Goriških Brd je odličen za jesenske dni. Če se na vaši trti najde še kakšen grozd, vam bo ta recept prišel prav.
Sestavine
- ščep žafrana
- ½ koromača
- 100 g češnjevega paradižnika
- 1 lovorov list
- 2 žlici oljčnega olja
- ščep zdrobljenega suhega čilija
- 1,2 dl suhega belega vina
- 4 srednje ali 6 majhnih bučk
- naribana lupinica 1 limone
- 50 g krušnih drobtin
- 200 g testeninskega rižka (ali drugih drobnih testenin ali riža)
- 1 žlica popraženih pinjol
- 1 žlica albuminske skute (rikote)
- prgišče kopra
- sol in poper
Postopek
Žafran damo v skledico in ga prelijemo s ½ žlice vrele vode. Pečico segrejemo na 180 °C. Koromač narežemo na rezine in ga damo v pekač, priložimo razpolovljene paradižničke in lovorov list, pokapamo z malo olja, solimo in popramo, začinimo s čilijem in pomešamo. Prelijemo z vinom. Bučke po vseh straneh prepikamo z vilicami in jih položimo na koromač. Pokapamo s še malo olja, solimo in popramo ter pokrijemo z aluminijasto folijo.
Pečemo 1 ½ do 2 uri, sredi peke bučke obrnemo, za zadnjih 5 minut peke folijo odstranimo. Bučke morajo biti zelo mehke. Vzamemo jih iz pekača in jih prihranimo.
Medtem v ponvi na srednjem ognju segrejemo 1 žlico oljčnega olja. Dodamo pol limonove lupinice in drobtine ter nežno pražimo, da se drobtine zlato rjavo obarvajo in zahrustajo. Prihranimo.
Testenine skuhamo v vreli osoljeni vodi, da so al dente. Zmešamo jih s koromačem, paradižnikom, pinjolami, žafranom in vodo, v kateri se je namakal, solimo in popramo.
Testenine z zelenjavo razdelimo na krožnika, na vsakega dodamo pol žlice skute, pokapamo z oljčnim oljem in solimo. Obložimo z bučkami ter potresemo s praženimi drobtinami, preostalo limonovo lupinico in koprom.