Kaj boste skuhali danes?
Počasi pečene bučke s koromačem in testeninskim rižkom
Ko imate več časa, skuhajte to slastno jed!
Počasi pečene bučke s koromačem in testeninskim rižkom
Ko imate več časa, skuhajte to slastno jed!
Sestavine
- ščep žafrana
- ½ koromača
- 100 g češnjevega paradižnika
- 1 lovorov list
- 2 žlici oljčnega olja
- ščep zdrobljenega suhega čilija
- 1,2 dl suhega belega vina
- 4 srednje ali 6 majhnih bučk
- naribana lupinica 1 limone
- 50 g krušnih drobtin
- 200 g testeninskega rižka (ali drugih drobnih testenin ali riža)
- 1 žlica popraženih pinjol
- 1 žlica albuminske skute (rikote)
- prgišče kopra
- sol in poper
Domači ferrero, ki se bo kar topil v ustih
Če si letos za praznike želite nekaj drugačnega od klasičnih piškotov, je domača različica priljubljenih čokoladnih kroglic popolna za slaščičarski izziv.
Pozabite na tatarski biftek, ta prigrizek je hit decembra
Pečen brie je hiter in preprost praznični prigrizek, ki vedno navduši. Idealen za nenapovedane goste, praznične večere in sproščena druženja doma.
Le 10 minut za beljakovinsko bogat zajtrk
Kosmiče lahko pripravimo na milijon različnih načinov. Če jih namočimo čez noč (overnight oats) in dodamo beljakovine v prahu, bo zajtrk še bolj uravnotežen in nasiten.
Sestavine
- ščep žafrana
- ½ koromača
- 100 g češnjevega paradižnika
- 1 lovorov list
- 2 žlici oljčnega olja
- ščep zdrobljenega suhega čilija
- 1,2 dl suhega belega vina
- 4 srednje ali 6 majhnih bučk
- naribana lupinica 1 limone
- 50 g krušnih drobtin
- 200 g testeninskega rižka (ali drugih drobnih testenin ali riža)
- 1 žlica popraženih pinjol
- 1 žlica albuminske skute (rikote)
- prgišče kopra
- sol in poper
Postopek
Žafran damo v skledico in ga prelijemo s ½ žlice vrele vode. Pečico segrejemo na 180 °C. Koromač narežemo na rezine in ga damo v pekač, priložimo razpolovljene paradižničke in lovorov list, pokapamo z malo olja, solimo in popramo, začinimo s čilijem in pomešamo. Prelijemo z vinom. Bučke po vseh straneh prepikamo z vilicami in jih položimo na koromač. Pokapamo s še malo olja, solimo in popramo ter pokrijemo z aluminijasto folijo.
Pečemo 1 ½ do 2 uri, sredi peke bučke obrnemo, za zadnjih 5 minut peke folijo odstranimo. Bučke morajo biti zelo mehke. Vzamemo jih iz pekača in jih prihranimo.
Medtem v ponvi na srednjem ognju segrejemo 1 žlico oljčnega olja. Dodamo pol limonove lupinice in drobtine ter nežno pražimo, da se drobtine zlato rjavo obarvajo in zahrustajo. Prihranimo.
Testenine skuhamo v vreli osoljeni vodi, da so al dente. Zmešamo jih s koromačem, paradižnikom, pinjolami, žafranom in vodo, v kateri se je namakal, solimo in popramo.
Testenine z zelenjavo razdelimo na krožnika, na vsakega dodamo pol žlice skute, pokapamo z oljčnim oljem in solimo. Obložimo z bučkami ter potresemo s praženimi drobtinami, preostalo limonovo lupinico in koprom.