
Pečena velika bučka z nadevom »amatriciana«
Pečena velika bučka z nadevom »amatriciana«

Sestavine
- 1 velika bučka
- olje za pekač
- 125 g mocarele
omaka »amatriciana«
- 1 velika čebula
- 2 stroka česna
- 2 žlici oljčnega olja
- 125 g pancete
- 1 velika vejica timijana
- 1 lovorov list
- dober ščep rjavega sladkorja
- 2–3 žlice rdečega vinskega kisa
- 2 pločevinki (po 400 g) paradižnikovih koščkov
- 2 dl rdečega vina
- ščep posušenega zdrobljenega rdečega čilija
- sol

Dončićeva Anamaria s sledilci delila podatek, ki so ga vsi želeli
Anamaria Goltes je na Instagramu objavila preprosto poletno sladico in sprožila val povpraševanja. Zdaj je delila še recept za jed, s katero se verjetno sladka tudi Luka Dončić.

Našli smo recept za najboljšo poletno juho
Čisto mogoče je, da smo našli recept za popolno poletno juho. Prepričala nas je z okusi, teksturo … še barva je čudovita. Preizkusite jo še vi.

Starodavna sladica, ki jo morate poskusiti to poletje
Če vas pot zanese na otok Rab, poskusite rabsko torto in takoj vam bo jasno, zakaj mu pravijo otok sreče. Če ste se že vrnili z morja, pa si srečo pričarajte kar doma.
Sestavine
- 1 velika bučka
- olje za pekač
- 125 g mocarele
omaka »amatriciana«
- 1 velika čebula
- 2 stroka česna
- 2 žlici oljčnega olja
- 125 g pancete
- 1 velika vejica timijana
- 1 lovorov list
- dober ščep rjavega sladkorja
- 2–3 žlice rdečega vinskega kisa
- 2 pločevinki (po 400 g) paradižnikovih koščkov
- 2 dl rdečega vina
- ščep posušenega zdrobljenega rdečega čilija
- sol
Postopek
Za omako sesekljamo čebulo in česen, panceto pa narežemo na kockice. V kozici segrejemo olje, nanj vsujemo panceto in jo pražimo 5 minut, da se čisto malo hrustljavo zapeče. Nato dodamo čebulo, česen, timijan, lovor in sladkor ter pražimo, da se čebula zlato rjavo obarva. Prilijemo kis, še trenutek pražimo in nato dodamo paradižnik. Vino nalijemo v pločevinki in ju zavrtimo, da oplaknemo ostanke, ter vse skupaj prilijemo v kozico. Začinimo s čilijem in ščepom soli ter nežno kuhamo 30 minut, da nastane bogata gosta omaka.
Medtem pečico segrejemo na 200 °C (ali na 180 °C z ventilacijo). Veliko bučko narežemo na 6 cm dolge kolute in postrgamo sredico; nekaj je pustimo samo spodaj, da bodo koluti imeli dno. Pekač pokapamo z malo olja, vanj razporedimo kolute bučke in jih pečemo 30 minut.
Omako razdelimo v bučkine kolute, jih pokrijemo z aluminijasto folijo in pečemo še 30 minut. Nato folijo odstranimo, posujemo z natrgano mocarelo in vrnemo v pečico še za 10 minut, da se mocarela stopi in je bučka mehka.
Omaka »amatriciana«
je ena od znamenitih italijanskih klasik. Prihaja iz mesta Amatrice v osrednji Italiji in je običajno postrežena kot preliv za testenine (poglejte recept špageti z omako »amatriciana«). Tradicionalno zanjo uporabijo guanciale (prekajene svinjske ličnice), lokalni sir pekorino in paradižnike, mi pa smo se malo poigrali z okusi in ustvarili omako, s katero bomo nadevali velike bučke.