Kaj boste skuhali danes?
Pečena velika bučka z nadevom »amatriciana«
Pečena velika bučka z nadevom »amatriciana«
Sestavine
- 1 velika bučka
- olje za pekač
- 125 g mocarele
omaka »amatriciana«
- 1 velika čebula
- 2 stroka česna
- 2 žlici oljčnega olja
- 125 g pancete
- 1 velika vejica timijana
- 1 lovorov list
- dober ščep rjavega sladkorja
- 2–3 žlice rdečega vinskega kisa
- 2 pločevinki (po 400 g) paradižnikovih koščkov
- 2 dl rdečega vina
- ščep posušenega zdrobljenega rdečega čilija
- sol
Božanska sladica, ki je pravi hit na družbenih omrežjih
Sočne čokoladne rezine z mehko plastjo biskvitnih piškotov, namočenih v kavo, in bogato mascarpone kremo. Popolna sladica, ko si hkrati zaželiš brownija in tiramisuja.
Pravi domači žganci – recepti, ki vedno uspejo
Žganci so preprosta jed, ki že stoletja kraljuje na domačih mizah. Odlični so sami ali v kombinaciji s številnimi tradicionalnimi jedmi. Jih znate pripraviti?
Kako si sledijo plasti v prekmurski gibanici? Preverite edini pravi recept
Prekmurska gibanica je naša najbolj zapletena sladica. Zanjo je treba pripraviti krhko in vlečeno testo, mednje pa zaviti kar štiri nadeve v točno določenem zaporedju.
Sestavine
- 1 velika bučka
- olje za pekač
- 125 g mocarele
omaka »amatriciana«
- 1 velika čebula
- 2 stroka česna
- 2 žlici oljčnega olja
- 125 g pancete
- 1 velika vejica timijana
- 1 lovorov list
- dober ščep rjavega sladkorja
- 2–3 žlice rdečega vinskega kisa
- 2 pločevinki (po 400 g) paradižnikovih koščkov
- 2 dl rdečega vina
- ščep posušenega zdrobljenega rdečega čilija
- sol
Postopek
Za omako sesekljamo čebulo in česen, panceto pa narežemo na kockice. V kozici segrejemo olje, nanj vsujemo panceto in jo pražimo 5 minut, da se čisto malo hrustljavo zapeče. Nato dodamo čebulo, česen, timijan, lovor in sladkor ter pražimo, da se čebula zlato rjavo obarva. Prilijemo kis, še trenutek pražimo in nato dodamo paradižnik. Vino nalijemo v pločevinki in ju zavrtimo, da oplaknemo ostanke, ter vse skupaj prilijemo v kozico. Začinimo s čilijem in ščepom soli ter nežno kuhamo 30 minut, da nastane bogata gosta omaka.
Medtem pečico segrejemo na 200 °C (ali na 180 °C z ventilacijo). Veliko bučko narežemo na 6 cm dolge kolute in postrgamo sredico; nekaj je pustimo samo spodaj, da bodo koluti imeli dno. Pekač pokapamo z malo olja, vanj razporedimo kolute bučke in jih pečemo 30 minut.
Omako razdelimo v bučkine kolute, jih pokrijemo z aluminijasto folijo in pečemo še 30 minut. Nato folijo odstranimo, posujemo z natrgano mocarelo in vrnemo v pečico še za 10 minut, da se mocarela stopi in je bučka mehka.
Omaka »amatriciana«
je ena od znamenitih italijanskih klasik. Prihaja iz mesta Amatrice v osrednji Italiji in je običajno postrežena kot preliv za testenine (poglejte recept špageti z omako »amatriciana«). Tradicionalno zanjo uporabijo guanciale (prekajene svinjske ličnice), lokalni sir pekorino in paradižnike, mi pa smo se malo poigrali z okusi in ustvarili omako, s katero bomo nadevali velike bučke.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Zajčja obara z lisičkami
Ko najdete lisičke na sprehodu, si skuhajte to okusno zajčjo obaro.