
Kulinarika / stran 9

Trajnostna kuhinja: nič naj ne gre v nič
Od časa do časa si je treba vzeti trenutek za premislek o svojem načinu življenja. Kaj vam je najbolj drago, kaj bi najbolj pogrešali, katere spremembe bi lahko uvedli in kako bi lahko vplivali na svojo in splošno dobrobit? Kako visoko na tej lestvici se je znašla ljubezen do narave in okolja, v katerem živimo?

Zajtrk po receptu slovenskih študentov v vesolju?
V finale mednarodnega tekmovanja NASA HUNCH Culinary Challenge ameriške vesoljske agencije NASA so se kot edini predstavniki iz Evrope uvrstili mladi kuharji z višje strokovne šole BIC Ljubljana.

Pomladne sladkosti s pogledom na Julijce
Pomlad je kot nalašč za izlete v naravo, pot pa nas bo tokrat zanesla v Radovljico in njeno okolico. Dolgčas nam gotovo ne bo, pa tudi lačni ne bomo.

Nova priložnost za mlade na svetovnem kulinaričnem odru
Podjetje S.Pellegrino je pred nekaj dnevi napovedalo novo, že 6. izvedbo tekmovanja S.Pellegrino Young Chef Academy, globalne pobude za odkrivanje in podporo najbolj obetavnim in nadarjenim mladim kuharjem, ki predstavlja tudi najpomembnejše tekmovanje mladih chefov na svetu.

Sladice za veliko noč
Med vsemi prazniki je ravno velika noč ohranila največ posebne prepoznavnosti v kulinariki, saj so izbrane jedi in z njimi povezana tradicija prežete s skritimi pomeni in ustvarjalnostjo.

Promocijski predpasniki so uporabno poslovno darilo
Ko vstopimo v svet korporativnega trženja, se soočimo z mnogimi možnostmi oglaševanja s poslovnimi darili. Od pisal do lončkov in USB ključkov, izbira se lahko zdi neskončna.

Krompirjev pire, ki navduši vse
Težko bi našli jed, ki je preprostejša in bolj vsestranska od krompirjevega pireja. Nadvse prijetna je že osnovna različica, mi pa smo se malo poigrali z okusi in se ga lotili na nove načine: s sirom, zelišči, tartufovim oljem ... Pomlad je vendarle čas za sveže ideje.a

Humus za vsakogar
Humus je priljubljen bližnjevzhodni čičerkin pire, ki je tako okusen in hranljiv, da je osvojil ves svet, tudi pri nas je vse bolj priljubljen – ob tem pa se kar nekaj dežel Bližnjega vzhoda prepira o tem, kdo si ga je izmislil in kje je najbolj doma.a

Adijo, prepolni koši
Posvetimo se košu z embalažo. S spremljanjem njegove vsebine in predvsem količine odpadkov v njem nas bo večina ugotovila, da je prostora za izboljšave ter zmanjšanje negativnega vpliva na okolje še veliko. Za vas smo zbrali nekaj nasvetov.

Pust: kaj jedo v tujini?
Prihaja pust, ki bo prinesel pomlad in z njo srečo - če bomo le pojedli obilico sladkih in mastnih dobrot.

A kot ananas
Razsvetlimo in ogrejemo si zimske dneve s sončnimi ter sočnimi tropskimi sadeži.

Jetrca za vsak okus
Kdor jih ima rad, se jim ne more odreči, kdor jih ne mara, jih ne more videti. Včasih so bila pogosto na jedilniku, danes veljajo za specialiteto. Ker so odličen vir železa, obenem pa zelo okusna in razen telečjih večinoma tudi poceni, kar kličejo, da jih spet pripravimo.

Zamrznjeno sadje in zelenjava sta »kul«
Navdušeni domači kuharji so se nekoč v trgovinah na široko izogibali predalom, kjer kraljujejo zamrznjeno sadje in zelenjava, saj so menili, da gre za hrano, ki je manj kakovostna in manj hranljiva kot sveža. Pa ni več tako – sadje in zelenjava iz zamrzovalnika spet postajata priljubljena.

7 trikov za najboljšo sirovo omako
Ene najbolj priljubljenih omak za testenine so sirove omake. So preproste, hitro narejene in polne okusa, z uporabo različnih sirov pa so tudi zelo raznolike. Pomembno je, da sirna omaka ne zavre, ampak jo segrejemo le toliko, da se sir lepo stopi.

Kakšni so pravi štruklji?
Štruklji so tradicionalna, stara slovenska jed in prava kulinarična znamenitost. Prvi recept so zapisali že leta 1589 na nadvojvodskem dvoru v Gradcu, čeprav so jih verjetno poznali že več stoletij prej. Nekoč so veljali za meščansko in praznično jed, pripravljali pa so jih v vseh slovenskih pokrajinah in v vsaki pokrajini, celo v vsaki vasi so jih delali (in jih še) malo po svoje.

Skuhaj lečo za zdravje in srečo!
Stara je kot svet, a še vedno sodobna in zaželena! Tako bi lahko opisali lečo, priljubljeno in raznoliko stročnico, ki jo omenjajo že svetopisemski spisi iz Stare zaveze. Kljub temu jo lahko še danes kupimo v prvi trgovini za vogalom. Dodajmo še to, da po tradiciji prinaša srečo, če jo skuhamo ob vstopu v novo leto, zato jo je res treba bolje spoznati in seveda spoštovati.

Nasveti za pripravo mletega mesa
Mleto meso je čudežna sestavina, iz katere pripravljamo številne najljubše jedi. Je kdo, ki ne mara čevapčičev in burgerjev, nadevanih paprik in čuftov, mesnih štruc in bolonjskega raguja? Z jedmi iz mletega mesa praviloma navdušimo vso družino, tudi njene najbolj izbirčne jedce!

Kaj je tempeh?
Iz daljne dežele na naše krožnike: predstavljamo vam tempeh, čvrst kolač iz fermentirane soje, bogat z beljakovinami in vlakninami.

Rastlinski napitki – kako dobro jih poznate?
Januarja obeležujemo veganuar, projekt, ki so ga pred leti začeli izvajati v Veliki Britaniji, nato pa se je s podobnimi iniciativami naglo razširil po vsem svetu. S sledenjem prehranskim in okoljevarstvenim smernicam udeležence spodbuja, da s svojih jedilnikov v čim večji meri izključijo živalske izdelke. Kaj ko bi poskusili še vi?

Zeleni prazniki
Da bi božič še kdaj bil lep in bel, kot nam želi tudi slavni napev, bo najprej moral postati bolj zelen! To pomeni bolje načrtovan, bolj trajnostno naravnan, z manj odpadki in več prihranki. Enako velja tudi za druge praznike. Kako to doseči v kuhinji?
Trenutno
5 °C
Jasno
sobota, 12. 4
Delno oblačno
nedelja, 13. 4
Oblačno
ponedeljek, 14. 4
Deževno
7-dnevni obeti