Sončni konec tedna kar kliče po mimozi. Nekaj dekadentnega je v srkanju osvežujočega koktajla v družbi prijateljev, medtem ko nas grejejo topli sončni žarki in nam usta v nasmeh vihajo raznovrstne dobrote z barvitega omizja. No, pa saj se dekadenca prav lepo ujema s poznimi lenobnimi jutri, mar ne?
Mimoza se odlično poda francoskim opečencem, vafljem, pitam in palačinkam, omletam in prefinjenim poširanim jajcem benedikt z žametno omako, drobnim kanapejem in bogato obloženim sendvičem. Še bolje se poda sproščenim druženjem in glasnemu smehu vesele družbe.
Medtem ko nežno cvetje, po katerem je koktajl dobil ime, naznanja prihod pomladi, je mimoza v kozarcu primerna za vse sezone. To so ugotovili že v živahnih dvajsetih letih minulega stoletja, ko so, tako vsaj piše v največ virih, mimozo prvič postregli v pariškem hotelu Ritz.
Koktajl mimoza je ime dobil po istoimenskem živorumeno cvetočem grmu
Nekaj zmede o izvoru koktajla, ki je novo renesanso doživel z nedavno obuditvijo tradicije poznega zajtrkovanja, vnaša buck's fizz, zelo podobna različica koktajla, ki so ga le nekaj let pred pariško mimozo stregli v klubu Buck's v Londonu. Koktajla se razlikujeta pravzaprav zgolj v razmerju penečega vina in pomarančnega soka ter drobnih detajlih pri postrežbi.
V kozarec natočimo ohlajeno peneče vino, dodamo enako količino pomarančnega soka ter rob kozarca po želji okrasimo z rezino pomaranče. To je to, uživanje v mimozi se lahko začne.
Kaj imata skupnega Hitchcock in kraljica Elizabeta?
Ljubezen do mimoz, seveda! V štiridesetih letih je v Ameriki novi val brezskrbnega srkanja mimoze ob poznem zajtrku sprožil slavni režiser Alfred Hitchcock. Predvidevamo, da je s svežino okusov in lahkotnostjo mehurčkov preganjal mrakobno in grozeče vzdušje svojih filmov. Velika ljubiteljica mimoz naj bi bila tudi angleška kraljica Elizabeta II., ki je pijačo prvič spoznala med obiskom južne Francije. Težko bi našli boljša vplivneža, ki bi vas prepričala v to, da pokusite mimozo.
Preprost recept za vsakogar
V zadnjem obdobju znova opažamo porast zanimanja za miksologijo, natančne postopke mešanja alkoholnih in brezalkoholnih pijač, skrbno izbiro ledu in dodatkov. A prednost mimoze je ravno v tem, da je tako preprosta, da jo lahko pripravi vsak.
Potrebujemo le suho peneče vino, kakovosten pomarančni sok in ustrezen kozarec – najboljša izbira bo ozek in visok kozarec za peneča vina, ki mu pravijo tudi flavta ali tulipan. Peneče vino in sok zmešamo v razmerju 1:1.
Mimoza je priljubljena spremljevalka poznega zajtrka.
Tudi pri izbiri penečega vina ne bomo preveč zapletali. Izberimo kakovostno peneče vino, najboljši francoski šampanjec ali drugo visokokakovostno peneče vino velja prihraniti za posebne priložnosti, ko ga ne bomo redčili s sokom, najcenejšemu in manj kakovostnemu penečemu vinu pa se bo bolje izogniti, če ne želimo druženja klavrno končati z glavobolom.
Pomarančni sokje lahko kupljen (a ne tisti iz koncentrata) ali sveže ožet, pomembno je le, da je dobro ohlajen in da ne vsebuje pulpe. Mimoze ni treba mešati, saj bi s tem preveč vznemirili mehurčke, ki bi prehitro pobegnili iz kozarca.