Ena najgrših rib, ki je tako okusna, da jo morate pokusiti
Romb je plemenita riba z morskega dna, ki s svojim nežnim, aromatičnim mesom osvaja gurmane po svetu. Ni najlepša, je pa med najokusnejšimi morskimi ribami.

Riba romb ima tako značilno obliko – obliko romboida – da jo, ko jo enkrat vidimo, prihodnjič le stežka ne prepoznamo takoj. Sodi med ploščate ribe bokoplavutarice (kot sta tudi list in iverka). Romb je zanimiv predvsem zato, ker živi na dnu morja, najpogosteje na peščenem ali muljastem. Z dna se nikoli ne dvigne, če le nima smole, da ga ujamejo ribiči.

Koža brez lusk
Ribja mladica romba je povsem običajnega ribjega videza, a se že kmalu po preobrazbi iz jajčeca v mladico začne spreminjati in prilagajati novemu načinu življenja. Desno oko se na bodoči gornji strani glave pridruži levemu, nekatere plavuti izginejo in tako se začne prilagajati življenju na dnu. Barva leve ali bolje zgornje strani romba je rjavkasta in od primerka do primerka prehaja od svetlejše do temnejše rjave, tudi sivkasto rjave barve, odvisno od okolja, kjer živi. Na koži ima bolj ali manj izrazite lise, da se bolje skrije pred plenilci, in značilne roževinaste izrastke, podobne zakrnelim bodicam, ki to seveda niso. Lusk nima. Spodnja stran romba je svetla, skoraj bela, in gladka.

Romb plava tudi v Jadranu
Romb živi tudi v Jadranskem morju, vendar je tam precej redkejši kot v severnejših delih Sredozemlja ali v Atlantskem oceanu, kjer je bolj razširjen. V Jadranu ga najdemo predvsem v severnem in srednjem delu, na peščenem ali muljastem dnu, običajno na globinah med 20 in 70 metri.


Zaradi redkejše prisotnosti in visoke kulinarične vrednosti je romb v Jadranu cenjena in tudi dokaj draga riba, pogosto pa se v trgovinah in restavracijah ponuja tudi gojeni romb iz ribogojnic, ki je bolj dostopen.
Večina rombov, ki jih lahko kupimo v ribarnicah, je vzgojena v sredozemskih gojiščih, od prostoživečih se razlikujejo po nekoliko nežnejši, manj grobi koži, običajno tudi svetlejši barvi in seveda po ceni. Komercialna teža romba je med 1 kg in 1,5 kg, posamezni primerki pa lahko zrastejo do enega metra. Cena romba v slovenskih ribarnicah se giblje med 15 in 20 evrov na kilogram.
Ni lep, je pa okusen
Romb ima izjemno okusno, čvrsto belo meso. Na sredini romba je hrustanec, nad in pod njim pa sta po dva fileja.Vse kosti so velike in jih je pri pečenem rombu zelo preprosto odstraniti. Koščice ob plavutih na obeh straneh, ki niso moteče, niso špičaste in so - resnici na ljubo - prav okusne, saj jih obdaja plast sočnega, nekoliko bolj mastnega mesa.
Kako romba očistimo
Čiščenje romba je preprosto, saj ima zaradi svoje posebne oblike in načina življenja vse organe ob spodnjem delu glave in jih je zelo preprosto odstraniti. Filiranje romba je nekoliko drugačno, a prav tako ne preveč zapleteno.

Preprost recept
Romba najpogosteje pripravljamo celega v pečici, lahko tudi na žaru, ali pa ga filiramo in pripravimo z različnimi zanimivimi omakami in prilogami.

Eden najpreprostejših in hkrati odličnih receptov je, da na velik pekač razporedimo tanko narezan krompir in ga v pečici pečemo kakšnih 15 minut pri 200 stopinjah. Nato na krompir položimo očiščenega romba, dodamo na palčke narezano korenje, na podolgovate četrtine narezane bučke, nekaj češnjevih paradižnikov in na rezine narezan por. Lahko pa zelenjavo tudi izpustimo in romba posujemo s črnimi olivami.
Vse dobro solimo in polijemo z oljčnim oljem (kakšen deciliter ga bomo porabili), dodamo lahko tudi nekaj koščkov masla. Prestavimo v pečico, ogreto na 200 stopinj, in pečemo 20 do 30 minut (odvisno od velikosti romba). Dober tek!
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
