Dober tek
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Najbolj rahla omleta: koraki do popolne omlete


Urška Petelin
8. 4. 2025, 16.10
Posodobljeno
21:05
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Prava omleta je rahla in puhasta, ne pa kompaktna kot palačinka. Z nekaj triki lahko postanete mojstri omlet.

najbolj-rahla-omleta_558x620_acf_cropped
Dober tek
Puhasta omleta

Omleta je klasična jed iz jajc, ki jo lahko pripravimo na nešteto načinov – z zelenjavo, sirom, šunko ali zelišči. Da bo omleta res rahla in puhasta, je ključno, da jajca pred peko dobro stepete, da se vanje vmeša čim več zraka, in da omleto pečete počasi. Če želite posebej rahlo omleto, v jajca vtepite žlico vode.

regratova omleta
Cveto Sonc / Dober tek
Omleta z regratom

RECEPT: Regratova omleta

Vmešajte beljakov sneg

Še bolje pa bo, če ločite rumenjake in beljake. Rumenjake zmešajte z drugimi sestavinami, na primer s sesekljanimi zelišči, praženimi gobami, špinačo, sirom, kar koli že ste izbrali, beljake pa posebej stepite v čvrst sneg.

sneg-iz-beljakov_1115x560_acf_cropped
Cveto Sonc / Dober tek
Sneg iz beljakov

Sneg z lopatko nežno in rahlo vmešajte v rumenjakovo maso. Tako boste dobili zares puhasto omleto, skorajda narastek!

Koraki do popolne omlete

  • Jajca dobro stepite – uporabite vilice ali metlico in jajca stepajte, dokler masa ni enotna in rahlo penasta. Dodajte ostale sestavine, kot so šunka, sir, zelenjava. Za še večjo rahlost jajca prej ločite in beljake stepite v sneg ter jih nežno vmešajte k rumenjakom.

  • Ponev segrejte – uporabimo oplasteno ponev in jo segrejte na srednje nizko temperaturo. Dodajte malo masla (ali olja), ki naj se stopi, a ne porjavi.

  • Jajca vlijte v ponev – ko je maslo ravno stopljeno, vlijte jajčno zmes in s kuhinjsko lopatko nežno mešajte z roba ponve proti sredini. Tako se jajčna zmes enakomerno speče.

  • Pecite na srednji temperaturi  Omleto pecite na srednji temperaturi in pazite, da je ne prepečete – tako bo ostala mehka, rahla in sočna.
  • Nežno prepognite – ko je spodnji del omlete že čvrst, zgornji pa še rahlo tekoč, ponev nagnite in omleto nežno prepognite.
  • Postrezite takoj – omleta je najboljša sveža, rahla in sočna, brez preveč zapečenih robov.

spargljeva-omleta_558x620_acf_cropped
Dober tek
Omleta s šparglji

RECEPT: Omleta s šparglji

RECEPT Z NASLOVNE FOTOGRAFIJE: Spenjena omleta s sirom, paradižniki in baziliko.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.