Čebulni olupki: Zaklad v kuhinji, ki ga večina še vedno meče proč
Odštevamo do velike noči! Za naravno barvanje pirhov začnite že danes zbirati čebulne olupke – zbrali smo recepte, kjer porabite res veliko čebule.

Čebulni olupki postanejo pred veliko nočjo nadvse iskano blago. Ste tudi vi opazili, da je kakšen teden pred veliko nočjo zaboj s čebulo v trgovini nenavadno urejen, čebule pa imajo le najtanjši sloj olupka? Hkrati se na prodajnih policah pojavljajo plastične posodice s čebulnimi olupki, ki jih tik pred veliko nočjo obupani kupci preplačajo, da bi lahko pirhe pobarvali z naravnimi barvami.

Čebulni olupki
Čebulni olupki so naravno barvilo, ki se že stoletja uporablja za barvanje pirhov. Vsebujejo tanine in pigmente, ki se med kuhanjem sprostijo in jajčno lupino obarvajo v čudovite tople odtenke, od zlate do temno rjave.
- PREBERI ŠE
Naravne tehnike barvanja pirhov
Barvanje s čebulnimi olupki je okolju in zdravju prijazen način, hkrati pa daje pirhom rustikalen, naraven videz. Več olupkov kot uporabimo, intenzivnejša bo barva.

Letos se na barvanje pirhov pripravite vnaprej, obenem pa do velike noči razveseljujte svoje bližnje z okusnimi čebulnimi jedmi - in čebulne olupke seveda shranite.
- PREBERI ŠE:
Toliko boste letos morali plačati za čebulne olupke
Čebula, tihi gradnik okusa
Čebula je ena prvih sestavin, ki padejo v lonec pri pripravi večine jedi. Nasekljana čebula je začetek skoraj vsake juhe in enolončnice, omake, rižote, slane pite in namaza. Jedem da globino, aromo in sladkobo, saj ob praženju sprošča sladkorje, ki prijetno karamelizirajo. Brez čebule bi bile številne jedi precej puste.

Čebula kot glavna sestavina jedi
Čeprav je pogosto čebula v ozadju, vendarle obstajajo jedi, v katerih čebula zasije v vsej svoji lepoti - zanimivo, večinoma gre za francoske jedi. Na primer znamenita francoska čebulna juha, čebulna obrnjena pita (tarte tatin) in čebulna marmelada, ki je pri nas postala priljubljena med revolucijo gurmanskih hamburgerjev.

Na portalu Dober tek boste našli celo vrsto preizkušenih receptov za čebulne jedi, da pa bo iskanje čebulnih kosil vse do velike noči hitreje, smo izbrali nekaj naših čebulnih favoritov. Dober tek!
RECEPT: Francoska čebulna juha
RECEPT: Goveji golaž
RECEPT: Jetra s slanino in čebulo

RECEPT: Goveji bočnik v čebulni omaki
RECEPT: Čebulna pita s čedarjem
RECEPT: Čebulna pita z rdečo peso
RECEPT: Čebulni obročki
RECEPT: Rižota z artičokami, rdečo čebulo in rožmarinom
RECEPT: Marmelada iz rdeče čebule
RECEPT: Dušena vratovina v čebulni omaki

RECEPT: Kotleti s koromačem, krompirjem in čebulo
RECEPT: Čebulne zarebrnice
RECEPT: Pečena čebula s sirom
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
Berite brez oglasov