Dober tek
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Čebulni olupki: Zaklad v kuhinji, ki ga večina še vedno meče proč


Urška Petelin
8. 4. 2025, 10.25
Posodobljeno
10. 04. 2025 · 08:48
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Odštevamo do velike noči! Za naravno barvanje pirhov začnite že danes zbirati čebulne olupke – zbrali smo recepte, kjer porabite res veliko čebule.

Čebulni olupki_Shutterstock.jpg
Shutterstock
Čebulni olupki

Čebulni olupki postanejo pred veliko nočjo nadvse iskano blago. Ste tudi vi opazili, da je kakšen teden pred veliko nočjo zaboj s čebulo v trgovini nenavadno urejen, čebule pa imajo le najtanjši sloj olupka? Hkrati se na prodajnih policah pojavljajo plastične posodice s čebulnimi olupki, ki jih tik pred veliko nočjo obupani kupci preplačajo, da bi lahko pirhe pobarvali z naravnimi barvami.

Naravni pirhi
Shutterstock
Pirhi, pobarvani s čebulnimi olupki

Čebulni olupki

Čebulni olupki so naravno barvilo, ki se že stoletja uporablja za barvanje pirhov. Vsebujejo tanine in pigmente, ki se med kuhanjem sprostijo in jajčno lupino obarvajo v čudovite tople odtenke, od zlate do temno rjave.

  • PREBERI ŠE

Naravne tehnike barvanja pirhov

Barvanje s čebulnimi olupki je okolju in zdravju prijazen način, hkrati pa daje pirhom rustikalen, naraven videz. Več olupkov kot uporabimo, intenzivnejša bo barva.

Čebulna pita z rdečo peso
Dober tek
Čebulna pita z rdečo peso je odličen način, kako porabiti veliko čebule - in dobiti veliko čebulnih olupkov

Letos se na barvanje pirhov pripravite vnaprej, obenem pa do velike noči razveseljujte svoje bližnje z okusnimi čebulnimi jedmi - in čebulne olupke seveda shranite.

  • PREBERI ŠE:

Toliko boste letos morali plačati za čebulne olupke

Čebula, tihi gradnik okusa

Čebula je ena prvih sestavin, ki padejo v lonec pri pripravi večine jedi. Nasekljana čebula je začetek skoraj vsake juhe in enolončnice, omake, rižote, slane pite in namaza. Jedem da globino, aromo in sladkobo, saj ob praženju sprošča sladkorje, ki prijetno karamelizirajo. Brez čebule bi bile številne jedi precej puste.

Francoska čebulna pita
Dober tek
Čebula da jedem globino, aromo in sladkobo.

Čebula kot glavna sestavina jedi

Čeprav je pogosto čebula v ozadju, vendarle obstajajo jedi, v katerih čebula zasije v vsej svoji lepoti - zanimivo, večinoma gre za francoske jedi. Na primer znamenita francoska čebulna juha, čebulna obrnjena pita (tarte tatin) in čebulna marmelada, ki je pri nas postala priljubljena med revolucijo gurmanskih hamburgerjev.

Francoska čebulna juha
Shutterstock
Francoska čebulna juha je ena najbolj tradicionalnih francoskih jedi

Na portalu Dober tek boste našli celo vrsto preizkušenih receptov za čebulne jedi, da pa bo iskanje čebulnih kosil vse do velike noči hitreje, smo izbrali nekaj naših čebulnih favoritov. Dober tek!


RECEPT: Francoska čebulna juha

RECEPT: Goveji golaž

RECEPT: Jetra s slanino in čebulo

jetra_slanina
Dober tek
Jetra s slanino in čebulo

RECEPT: Goveji bočnik v čebulni omaki

RECEPT: Čebulna pita s čedarjem

RECEPT: Čebulna pita z rdečo peso

RECEPT: Čebulni obročki

Čebulni obročki
Dober tek
Čebulni obročki so priljubljen prigrizek

RECEPT: Rižota z artičokami, rdečo čebulo in rožmarinom

RECEPT: Marmelada iz rdeče čebule

RECEPT: Dušena vratovina v čebulni omaki

Dušena vratovina v čebulni omaki
Kochen&Küche
Dušena vratovina v čebulni omaki

RECEPT: Kotleti s koromačem, krompirjem in čebulo

RECEPT: Čebulne zarebrnice

RECEPT: Pečena čebula s sirom

Pečena čebula s sirom
Dober tek
Pečene čebulne polovičke s sirom

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.