Dober tek
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 2 min.

Kako pripraviti tofu, da bo okusen


Barbara Slivnik
7. 4. 2025, 15.36
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Redko katera sestavina lahko tako razočara kot tofu. Izbrali ste ga z dobrimi nameni, da bi preizkusili nekaj novega, dobili pa presušene kocke, ki spominjajo na šolsko radirko.

2022-11-08_OLI-0123-WEB-SilkenTofu_07953_558x620_acf_cropped-558x430.jpg
Svilnati tofu s prelivom

Tofu je vsestranski in preprost za uporabo, a dober je le, če znate izbrati pravega in ga pravilno pripraviti. Nikar ga ne vrzite na ponev in pričakujte slasten obrok! Če ga vključite v prehrano, lahko popestrite svoj jedilnik z odličnim virom beljakovin rastlinskega izvora, ki vsebuje malo nasičenih maščob in je bogat z železom in kalcijem.

Kaj je tofu

Tofu je izdelek iz sojinega napitka (pripravljen na podoben način kot sir iz mleka), ki ga v azijski kulinariki uporabljajo že stoletja, zaradi velike vsebnosti beljakovin pa se je v veganski prehrani uveljavil kot odlična izbira za pripravo slanih in sladkih jedi.

Na policah trgovin je tofu mogoče dobiti v različnih trdotah, od te pa je odvisen tudi način priprave. Trši tofu se uporablja na podoben način kot meso, mehkejši tofu pa lahko zdrobimo in pripravimo podobno kot umešana jajca ali pa ga dodamo drugim jedem, na primer praženemu rižu v voku. Izberete lahko tudi že začinjenega ali dimljenega in tako skoraj brez truda popestrite okus jedi.

Posebno mesto med ljubitelji tofuja zavzema svilnati tofu, ki ga pripravljajo na drugačen način kot navadnega. Ta je mehkejši in nežnejši, zato ga uporabljamo tudi v juhah, omakah, zmešančkih in slaščicah.

Kot hvaležna spužva

Navaden (torej ne svilnati) tofu je pred uporabo vedno treba dobro stisniti, da se znebite odvečne tekočine in tej hvaležni spužvi omogočite, da vsrka izbrane okuse izbranih začimb in marinade.

Če kosa tofuja ne stiskate vsaj pol ure, je povsem vseeno, s čim ga začinite, saj se bodo okusi obdržali le na zunanji strani, med pripravo pa bo postal kašast.

Če (razumljivo) niste lastnik posebnega stiskalnika, ga lahko zavijete v kuhinjsko krpo, na vrh položite težko kozico in jo še dodatno obtežite s knjigami ali drugimi težkimi predmeti. Stisnete ga lahko že dva dni pred uporabo in nato shranite v zrakotesno posodo. Pred uporabo ga lahko tudi zamrznete in tako poskrbite za bolj čvrsto teksturo.

Če recept veleva, da tofuja ne smete povsem stisniti, ali pa ste izbrali svilnati tofu, ga pred uporabo zavijte v kuhinjske brisačke in nežno stisnite, da ga nekoliko odcedite.

2022-10-26_GFO_0123-HealthyDietPlan-LAYEREDTOFUPASTABAKE_07872_558x620_acf_cropped-558x430.jpg
Zapečene testenine s tofujem

Da tofu ne bo to-fuj

Tofu sam po sebi ni posebno okusen, takšen pač je. K sreči pa je odlična osnova, s katero se lahko poigravamo in dosežemo odlične rezultate. Malce soli in popra za to seveda ne bo zadoščalo, lahko pa uporabite kopico suhih začimb ali pripravite marinado, v kateri se bo namakal vsaj 15 minut, če ne celo noč. Marinada naj bo brez olja, saj bo to na tofuju ustvarilo premaz, ki bo onemogočil, da posrka vse okuse. Pred mariniranjem ga lahko narežete na kocke, če želite, da bo bolj hrustljav, pa lahko marinadi dodate malce koruznega škroba.

Vroče, res vroče

Tofu je za vroče. Pri visokih temperaturah (v ponvi, pečici ali na žaru) bo na zunaj postal čudovito hrustljav in slasten.

Tofujevi-zrezki-654x430.jpg
Tofujevi ‘zrezki’

Recepti

str_13-shutterstock_1994086784_558x620_acf_cropped-558x430.jpg
Veganska čokoladna krema
tofu_1115x560_acf_cropped
Manca Kraševec
cloud-sun

Trenutno

5 °C

Delno oblačno

torek, 8. 4

Delno oblačno

-0 / 12 °C cloud-sun

sreda, 9. 4

Delno oblačno

2 / 14 °C cloud-sun

četrtek, 10. 4

Delno oblačno

3 / 16 °C cloud-sun

7-dnevni obeti


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.