Dober tek
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kulinarika / stran 10

musaka

Čigava je pravzaprav musaka?

Grška, verjetno se strinjate. Mastna in slastna jed iz jajčevcev, mletega mesa in kremaste omake že desetletja kraljuje na menijih številnih grških tavern.

Barbara Slivnik
3. 4. 2025, 10.35
jabolcni-kis-scaled_1115x560_acf_cropped

Kis ni le jabolčni, ste že poskusili pivskega?

Kis je nekaj tako vsakdanjega, da se nam zdi, da o njem ni prav veliko povedati. Jabolčnemu in vinskemu se je pred nekaj desetletji na trgovinskih policah pridružil še balzamični kis, to pa je najbrž vse. A resnica je precej drugačna – kis je še ena od fermentacij, ki skriva bogastvo mikroorganizmov in dopušča številne možnosti za ustvarjalnost.

Sanja Čakarun
3. 4. 2025, 10.34
regrat-1-scaled_1115x560_acf_cropped

Pomlad na krožniku: regrat, trobentice in čemaž

Velikonočni prazniki so polni dobrot, ki napolnijo naše telo, a ga tudi obremenijo. Narava je sama poskrbela, da je pomlad tudi čas obilice užitnega »zelenja«, ki nevtralizira učinke pretiranih količin maščob, soli, sladkorja in drugih pregreh.

Marija Merljak, univ. dipl. ing. živ. teh.
3. 4. 2025, 10.33
kuhinja.jpg

Preprost trik za brezhibno čisto kuhinjo

Čeprav so velikonočni prazniki polni topline in veselja, so predvsem za tiste, ki v tem času družinska srečanja organizirajo, lahko še kako stresni. Ste med njimi? Poskrbite, da bodo letošnji prazniki za spremembo čim bolj brezskrbni.

31. 3. 2025
xjtrd_1115x560_acf_cropped

Božansko dobra lazanja po receptu Anje Fir

Čeprav na naših mizah v času velike noči ne smejo manjkati jajca, šunka, hren in potica, ni razloga, da za spremembo ne bi stopili iz okvirjev tradicije in morda pripravili kakšno netipično velikonočno jed. V nadaljevanju vam ponujamo nekaj predlogov in recept, ki bo navdušil predvsem ljubitelje italijanske kulinarike.

27. 3. 2025
chocolate-mousse-with-blueberries-blackberries-cup-coffee-dark-background-scaled_1115x560_acf_cropped_1115x560_acf_cropped

Najboljši recepti s čokolado

Čokoladne sladice so med najpriljubljenejšimi na svetu. Nič ne bomo izgubljali besed, ampak se kar lotimo - najprej izbora recepta in potem še priprave.

Manca Kraševec
20. 3. 2025
zmagoslavje-2025_1115x560_acf_cropped

Najboljše restavracije 2025

V 7. izdaji priznanega kulinaričnega vodnika Gault&Millau so slovenski kuharji znova dokazali, kako močna je slovenska kulinarična scena. Med prejemniki 4 kap, najvišjega priznanja, je 13 restavracij, 3 kape je prejelo kar 31 restavracij. Chef leta za 2025 je Tomaž Kavčič z Dvorca Zemono, someljejka leta pa Nina Bratovž iz restavracije JB.

urska
19. 3. 2025
Hotel-Plesnik-Blaz-Lah_1115x560_acf_cropped

Nova kulinarična pridobitev Logarske doline: Restavracija Plesnik

Logarsko dolino na kulinarični fine-dining zemljevid postavljata chefa Janez Bratovž in Tom Čopar. Nova Restavracija Plesnik v enem najlepših butičnih alpskih hotelov pri nas, Hotelu Plesnik, je minuli konec tedna sprejela prve goste in navdušila. Pristni okusi iz osrčja Logarske doline, okusi tamkajšnje narave, so mojstrsko prepleteni zaživeli v vrhunskih jedeh.

Urška Petelin
18. 3. 2025
fermentiranci_1115x560_acf_cropped

Skriti fermentiranci

Zdaj že vemo, da jogurt, kislo zelje, pivo, čokolada, kava, kruh – in številna druga živila – nastanejo s fermentacijo. Toda trgovinske police in naše kuhinjske shrambe skrivajo še kakšen drug prehrambni izdelek enakega izvora. Najpogostejša je mlečnokislinska fermentacija, zato je zanimivo spoznati, kaj vse omogoča!

Sanja Čakarun
5. 3. 2025
fermentirana-zelenjava-scaled_1115x560_acf_cropped

Ali so fermentirana živila res tako zdrava?

O fermentiranih živilih, ki večinoma izvirajo iz Azije, je v zadnjih letih res veliko govora. Ne samo zato, ker nam prinašajo nove zanimive okuse, temveč tudi zato, ker so številna blagodejna za zdravje. Toda preden jim začnemo kar povprek pripisovati skoraj čudežne lastnosti, jih je treba bolje spoznati. Je vsako fermentirano živilo probiotik?

Sanja Čakarun
5. 3. 2025
Olive_Kombucha_06_1115x560_acf_cropped

Fermentirana pijača

Tokrat pijemo brez skrbi za zdravje in opozoril o nevarnostih pri čezmernem uživanju – govorili bomo namreč o tistih fermentiranih pijačah, ki vsebujejo le malo ali celo nič alkohola, poleg tega pa so za naše zdravje več kot odlične.

Sanja Čakarun
4. 3. 2025

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.