Dober tek
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kulinarika / stran 10

frankfurt_1115x560_acf_cropped.png

Razvajanje za vse čute

Praznični čas je pred vrati. Nemci božič praznujejo na prav svojevrsten način: mestna središča po vsej Nemčiji se decembra spremenijo v morje lučk in povsod diši po medenjakih, pečenih jabolkih in praženih mandljih. Poleg tega negujejo tudi številne običaje, povezane s kulinariko, kulturo, družino in refleksijo.

Barbara Slivnik
11. 12. 2023
libby-penner-Fbfj9HezTh8-unsplash-scaled_1115x560_acf_cropped.jpg
Kulinarika · Oglas

Praznovanja po svetu: praznična omizja

Druži nas želja po bližini, druženju, dobrih okusih, veselju, po svetli prihodnosti, ko se bomo vsi ravnali po vodilu neznanega modreca: »Ko imaš več, kot potrebuješ, postavi večje omizje, ne višje ograje!« Naj se vam želje uresničijo decembra in v prihajajočem letu!

8. 12. 2023
govedina-v-rdecem-vinu_558x620_acf_cropped_558x620_acf_cropped.jpg

Kakovostno vino za kuhanje

V: Ali za kuhanje res potrebujem dobro vino? Tako ali tako se bo pokuhalo … O: Slabo vino lahko jed poslabša ali celo uniči, zato za kuhanje izbiramo kakovostna vina, ki bi si jih z veseljem natočili tudi v kozarec. Vino mora seveda prevreti, da iz njega izhlapi alkohol, imeti pa mora tudi čas, da […]

Revija Dober tek
4. 12. 2023
darila_1115x560_acf_cropped.png
Kulinarika · Oglas

Za vesele in mirne praznike

Praznični čas je pred vrati. To je za mnoge najlepši čas v letu, zato si ob koncu tega veselega (in na trenutke tudi malo norega) decembra oddahnite, se posvetite sebi in tistim, ki jih imate najraje, in uživajte.

1. 12. 2023
str-8-mandarine_1115x560_acf_cropped.jpg

Kaj jesti pozimi

Ali res obstajajo jedi, ki so hkrati zdrave, sezonske, raznolike in okusne – in celo iz lokalno pridelanih sestavin? Obstajajo. In ni jih težko pripraviti! Le nekaj načel prehranjevanja v zimskih mesecih moramo poznati pa bomo imeli na krožniku same čudovite in zdrave jedi. In odgovor na vprašanje, kaj jesti pozimi.

Mojca Cepuš
28. 11. 2023
seri_1115x560_acf_cropped.png

Šeri je po krivici zapostavljen!

Dokaj malo ljudi, običajno bolj vinski zanesenjaki, pozna to špansko dobroto in jo s pridom umešča v svoja gurmanska doživetja. Šeri je zagotovo ena najbolj zapostavljenih pijač pri nas in kar precej se moramo potruditi, da jo najdemo v naših restavracijah in trgovinah. Če nam uspe, spoznamo, da je šeri po krivici zapostavljen.

Andrej Colarič
17. 11. 2023
kelsey-todd-WFB8x386eDs-unsplash-1-scaled_1115x560_acf_cropped.jpg

Najbolj zdrava ozimnica

Zakaj bi zelenjavo vlagali v kis, če lahko delo namesto nas veliko bolje opravijo mikoorganizmi? Vse, kar poleg zelenjave potrebujemo, so voda, sol in čas.

Sanja Čakarun
9. 11. 2023
Ilustracija-Jelka-Reichman-Macek-Muri-Mladinska-knjiga-1975_1115x560_acf_cropped.png

Mizica, pogrni se

Medtem ko so nekateri kot otroci sanjarili o gradovih, vitezih in princeskah, smo drugi v slikanicah občudovali bogato obložena omizja ter si želeli, da bi maček Žane tudi za nas, tako kot za Murija in Maco, pripravljal fine zrezke in omake.

Barbara Slivnik
7. 11. 2023
yana-RLyTrOHxH9s-unsplash-1-scaled_1115x560_acf_cropped.jpg

Supermoka manitoba

Moka manitoba si zaradi svojih uporabnih učinkovin (predvsem izjemne sposobnosti tvorjenja glutena) hitro utira pot na police trgovin in domačih kuhinj, kjer postaja nepogrešljiva sestavina za pripravo sladkih in slanih dobrot.

Barbara Slivnik
24. 10. 2023
pexels-daniel-kondrashin-13834625-scaled_1115x560_acf_cropped.jpg

Kako pripraviti topinambur?

Ste zgodaj jeseni videli, kako se na obronku kakšnega travnika ali v kotu starega vrta v soncu bleščijo manjši rumeni cvetovi, podobni sončnicam?

Barbara Slivnik
22. 10. 2023
pexels-elina-sazonova-1850595-1-scaled_1115x560_acf_cropped.jpg

Od grozdja do vina

Slovenci smo z vinom močno povezani, je del naše in tudi krščanske tradicije. Vino ni le pijača, ki vsebuje alkohol 'in po žilah kri požene', je tudi skoraj obvezen spremljevalec jedi na mizi, prijateljskega klepeta, uživanja in spremljevalec ob vseh vrstah sproščanja.

Povzeto po: Andreja Brglez, Leon Beton: Jedi z navdihom s priporočenimi vini, založba Dedal d.o.o.
18. 10. 2023
meringe-scaled_1115x560_acf_cropped.jpg

Ljubke meringe

Naj bo mraz ali vroč dan, snežne kuclje, vrhove in kepe najraje raziskujemo tam, kjer nam gre to najbolje od rok – v kuhinji.

Barbara Slivnik
16. 10. 2023
sun-bright

Trenutno

6 °C

Jasno

sobota, 12. 4

Delno oblačno

5 / 20 °C cloud-sun

nedelja, 13. 4

Oblačno

7 / 16 °C cloud

ponedeljek, 14. 4

Deževno

9 / 13 °C cloud-rain

7-dnevni obeti


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.