
Kulinarika / stran 10

Polenta: Vse, kar morate vedeti o sortah in pripravi
Rumena, rdeča in bela polenta je nahranila generacije naših prednikov. Briški otroci so stali v vrsti, da bi dobili "škurjo od polente". Jo še znamo skuhati na star način?

Pečenka: vse kar morate vedeti, da bo uspela
Odkrijte skrivnosti popolne pečenke! Naučite se pravilne peke, da bo meso sočno, mehko in polnega okusa – vsakokrat brezhibno.

Veganske sladice, ki osvajajo brez kompromisov – ne boste verjeli, da so 100 % rastlinske!
Na popoldansko čajanko smo povabili vegana in se skoraj ujeli v past. S katero slaščico postreči, ko pa smo tako vajeni receptov z mlekom, jajci, smetano in medom. Z nekaj raziskovanja, novega znanja in kakšnim pametnim nadomestkom vam bo gotovo uspelo – ne bojte se eksperimentiranja!

Čigava je pravzaprav musaka?
Grška, verjetno se strinjate. Mastna in slastna jed iz jajčevcev, mletega mesa in kremaste omake že desetletja kraljuje na menijih številnih grških tavern.

Kis ni le jabolčni, ste že poskusili pivskega?
Kis je nekaj tako vsakdanjega, da se nam zdi, da o njem ni prav veliko povedati. Jabolčnemu in vinskemu se je pred nekaj desetletji na trgovinskih policah pridružil še balzamični kis, to pa je najbrž vse. A resnica je precej drugačna – kis je še ena od fermentacij, ki skriva bogastvo mikroorganizmov in dopušča številne možnosti za ustvarjalnost.

Pomlad na krožniku: regrat, trobentice in čemaž
Velikonočni prazniki so polni dobrot, ki napolnijo naše telo, a ga tudi obremenijo. Narava je sama poskrbela, da je pomlad tudi čas obilice užitnega »zelenja«, ki nevtralizira učinke pretiranih količin maščob, soli, sladkorja in drugih pregreh.

Odlične ideje, kako porabiti ostanke velikonočne šunke
Če vam bo po obilnih prazničnih pogostitvah ostalo še kaj velikonočne šunke, je nikar ne zavrzite. Iz nje namreč lahko pripravite številne okusne jedi, od solat, testenin in prigrizkov pa vse do minešter, kakršno je za nas pripravila Anja Fir.

Tehnike rezanja: kocke ali brunoise
Brunoise je kuharska tehnika rezanja sestavin na izjemno majhne kocke, velikosti 3 do 5 mm.

Preprost trik za brezhibno čisto kuhinjo
Čeprav so velikonočni prazniki polni topline in veselja, so predvsem za tiste, ki v tem času družinska srečanja organizirajo, lahko še kako stresni. Ste med njimi? Poskrbite, da bodo letošnji prazniki za spremembo čim bolj brezskrbni.

Božansko dobra lazanja po receptu Anje Fir
Čeprav na naših mizah v času velike noči ne smejo manjkati jajca, šunka, hren in potica, ni razloga, da za spremembo ne bi stopili iz okvirjev tradicije in morda pripravili kakšno netipično velikonočno jed. V nadaljevanju vam ponujamo nekaj predlogov in recept, ki bo navdušil predvsem ljubitelje italijanske kulinarike.

Najboljši recepti s čokolado
Čokoladne sladice so med najpriljubljenejšimi na svetu. Nič ne bomo izgubljali besed, ampak se kar lotimo - najprej izbora recepta in potem še priprave.

Najboljše restavracije 2025
V 7. izdaji priznanega kulinaričnega vodnika Gault&Millau so slovenski kuharji znova dokazali, kako močna je slovenska kulinarična scena. Med prejemniki 4 kap, najvišjega priznanja, je 13 restavracij, 3 kape je prejelo kar 31 restavracij. Chef leta za 2025 je Tomaž Kavčič z Dvorca Zemono, someljejka leta pa Nina Bratovž iz restavracije JB.

Nova kulinarična pridobitev Logarske doline: Restavracija Plesnik
Logarsko dolino na kulinarični fine-dining zemljevid postavljata chefa Janez Bratovž in Tom Čopar. Nova Restavracija Plesnik v enem najlepših butičnih alpskih hotelov pri nas, Hotelu Plesnik, je minuli konec tedna sprejela prve goste in navdušila. Pristni okusi iz osrčja Logarske doline, okusi tamkajšnje narave, so mojstrsko prepleteni zaživeli v vrhunskih jedeh.

Velikonočna znanilka pomladi: colomba di Pasqua
Kjer koli že ste ob velikih praznikih in pomembnih dneh, je v osrčju praznovanja vedno nekakšna posebna jed, ki s svojo simboliko predstavlja del tradicije in lokalnih običajev.

Fantom v Slovenj Gradcu s picami v trendu
Picerija Fantom v Slovenj Gradcu je pred leti prva na Koroškem zavila v svet sodobnih pic. V zadnjem letu je stopila še korak naprej.

Pizziada Lasis – pica je v nenehnem vzponu
V Velikih Laščah se je v peki pice pomerilo 30 tekmovalcev. Svoje izdelke so brezplačno delili med 1000 obiskovalcev.

Istrijanko - vrhunska paradižnikova omaka iz slovenske Istre
Morda ne veste, a ena najboljših omak iz paradižnikov sorte san marzano, kar se jih dobi na tržišču, izvira iz naše Istre.

Skriti fermentiranci
Zdaj že vemo, da jogurt, kislo zelje, pivo, čokolada, kava, kruh – in številna druga živila – nastanejo s fermentacijo. Toda trgovinske police in naše kuhinjske shrambe skrivajo še kakšen drug prehrambni izdelek enakega izvora. Najpogostejša je mlečnokislinska fermentacija, zato je zanimivo spoznati, kaj vse omogoča!

Ali so fermentirana živila res tako zdrava?
O fermentiranih živilih, ki večinoma izvirajo iz Azije, je v zadnjih letih res veliko govora. Ne samo zato, ker nam prinašajo nove zanimive okuse, temveč tudi zato, ker so številna blagodejna za zdravje. Toda preden jim začnemo kar povprek pripisovati skoraj čudežne lastnosti, jih je treba bolje spoznati. Je vsako fermentirano živilo probiotik?

Fermentirana pijača
Tokrat pijemo brez skrbi za zdravje in opozoril o nevarnostih pri čezmernem uživanju – govorili bomo namreč o tistih fermentiranih pijačah, ki vsebujejo le malo ali celo nič alkohola, poleg tega pa so za naše zdravje več kot odlične.
Trenutno
27 °C
Delno oblačno
sobota, 14. 6
Jasno
nedelja, 15. 6
Delno oblačno
ponedeljek, 16. 6
Deževno
7-dnevni obeti