
Kulinarika / stran 10

Razvajanje za vse čute
Praznični čas je pred vrati. Nemci božič praznujejo na prav svojevrsten način: mestna središča po vsej Nemčiji se decembra spremenijo v morje lučk in povsod diši po medenjakih, pečenih jabolkih in praženih mandljih. Poleg tega negujejo tudi številne običaje, povezane s kulinariko, kulturo, družino in refleksijo.

Praznovanja po svetu: praznična omizja
Druži nas želja po bližini, druženju, dobrih okusih, veselju, po svetli prihodnosti, ko se bomo vsi ravnali po vodilu neznanega modreca: »Ko imaš več, kot potrebuješ, postavi večje omizje, ne višje ograje!« Naj se vam želje uresničijo decembra in v prihajajočem letu!

Katero pijačo izbrati za praznično zabavo?
Prihajajoče praznične zabave zahtevajo kar nekaj organizacije, ključnega pomena pa je, da gostje ne ostanejo lačni in žejni.

Kakovostno vino za kuhanje
V: Ali za kuhanje res potrebujem dobro vino? Tako ali tako se bo pokuhalo … O: Slabo vino lahko jed poslabša ali celo uniči, zato za kuhanje izbiramo kakovostna vina, ki bi si jih z veseljem natočili tudi v kozarec. Vino mora seveda prevreti, da iz njega izhlapi alkohol, imeti pa mora tudi čas, da […]

Za vesele in mirne praznike
Praznični čas je pred vrati. To je za mnoge najlepši čas v letu, zato si ob koncu tega veselega (in na trenutke tudi malo norega) decembra oddahnite, se posvetite sebi in tistim, ki jih imate najraje, in uživajte.

Kaj jesti pozimi
Ali res obstajajo jedi, ki so hkrati zdrave, sezonske, raznolike in okusne – in celo iz lokalno pridelanih sestavin? Obstajajo. In ni jih težko pripraviti! Le nekaj načel prehranjevanja v zimskih mesecih moramo poznati pa bomo imeli na krožniku same čudovite in zdrave jedi. In odgovor na vprašanje, kaj jesti pozimi.

Ne le pivska, ampak tudi vinska dežela
Nemčija je v zavesti večine obiskovalcev še vedno dežela odličnega piva, ki ga varijo po državi od severa do juga. Vendar si zadnja leta želi to predstavo spremeniti.

Šeri je po krivici zapostavljen!
Dokaj malo ljudi, običajno bolj vinski zanesenjaki, pozna to špansko dobroto in jo s pridom umešča v svoja gurmanska doživetja. Šeri je zagotovo ena najbolj zapostavljenih pijač pri nas in kar precej se moramo potruditi, da jo najdemo v naših restavracijah in trgovinah. Če nam uspe, spoznamo, da je šeri po krivici zapostavljen.

Doživite Teden italijanske kulinarike 2023
Med 13. in 19. novembrom bomo v sklopu tradicionalnega Tedna italijanske kulinarike v svetu znova tudi v Sloveniji spoznavali odličnost italijanske kulinarične tradicije.

Najbolj zdrava ozimnica
Zakaj bi zelenjavo vlagali v kis, če lahko delo namesto nas veliko bolje opravijo mikoorganizmi? Vse, kar poleg zelenjave potrebujemo, so voda, sol in čas.

Kaj je topljena smetana?
Topljena smetana je tudi pri nas vse bolj priljubljena izbira za pripravo sladic.

Mizica, pogrni se
Medtem ko so nekateri kot otroci sanjarili o gradovih, vitezih in princeskah, smo drugi v slikanicah občudovali bogato obložena omizja ter si želeli, da bi maček Žane tudi za nas, tako kot za Murija in Maco, pripravljal fine zrezke in omake.

JRE Akademija 2023 vabi
Vrhunski izobraževalni program JRE Akademija letos vabi z geslom Unlock Hospitality Jackpot.

2023 – rekordno leto za Teden restavracij
Jesenski Teden restavracij je letos privabil več kot 60 tisoč obiskovalcev, ki so uživali v kar 103 restavracijah.

Supermoka manitoba
Moka manitoba si zaradi svojih uporabnih učinkovin (predvsem izjemne sposobnosti tvorjenja glutena) hitro utira pot na police trgovin in domačih kuhinj, kjer postaja nepogrešljiva sestavina za pripravo sladkih in slanih dobrot.

Kako pripraviti topinambur?
Ste zgodaj jeseni videli, kako se na obronku kakšnega travnika ali v kotu starega vrta v soncu bleščijo manjši rumeni cvetovi, podobni sončnicam?

Od grozdja do vina
Slovenci smo z vinom močno povezani, je del naše in tudi krščanske tradicije. Vino ni le pijača, ki vsebuje alkohol 'in po žilah kri požene', je tudi skoraj obvezen spremljevalec jedi na mizi, prijateljskega klepeta, uživanja in spremljevalec ob vseh vrstah sproščanja.

Ljubke meringe
Naj bo mraz ali vroč dan, snežne kuclje, vrhove in kepe najraje raziskujemo tam, kjer nam gre to najbolje od rok – v kuhinji.

Kulinarična jesen v Radovljici
V slikoviti Radovljici bosta oktober in november še posebno slastna.

Penine Istenič proslavile 55. obletnico ustanovitve
V Peninah Istenič so obeležili 55. let od ustanovitve družinskega podjetja in hkrati javnosti predstavili tretjo generacijo, saj v posel tudi uradno vstopata brata dvojčka Mark in Nik Istenič.
Trenutno
6 °C
Jasno
sobota, 12. 4
Delno oblačno
nedelja, 13. 4
Oblačno
ponedeljek, 14. 4
Deževno
7-dnevni obeti