Dober tek
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 2 min.

Svilnata maslena omaka - po korakih


Uredništvo
10. 4. 2025, 13.10
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Maslena omaka je klasična francoska osnovna omaka, ki jo poznamo tudi pod francoskim imenom beurre blanc.

maslena omaka_1
Miha Peterlič / Dober tek
Klasična francoska maslena omaka

Masleni omaki v Franciji sicer pravijo tudi nanteška maslena omaka ali beurre nantais, saj so si jo ob koncu 19. stoletja izmislili prav v restavraciji v bližini mesta Nantes v dolini Loare – in jo postregli k ribam iz te reke (in seveda so jo skuhali iz odličnega lokalnega vina). Tretje ime za to omako pa je beurre raté, torej dobesedno neuspela maslena omaka, saj naj bi po legendi nastala tako, da so pri pripravi holandske omake pozabili na rumenjake in pehtran.

Kakor koli, žar je zdaj že aktualen, zato le vrzite nanj še kakšno ribo. Ali pa ribo poširajte v škrniclju – presenečeni boste, kako okusna bo! Še posebno z masleno omako.

Nenavadno: maslena omaka ob ribah

Tudi danes masleno omako najpogosteje postrežemo k poširanim ali na žaru pečenim ribam, na primer k lososu in tuni, lepo pa se ujame tudi z beluši, zelenjavnimi sufleji, jajci in drugimi nežnimi jedmi.

Koraki do popolnosti

Sestavine:

2,5 dl suhega belega vina

1 šalotka

2 žlici jabolčnega kisa

250 g hladnega masla

sol

sveže mleti beli poper

Priprava:

Šalotko olupimo in drobno nasekljamo. V majhno kozico damo vino in kis, dodamo šalotko in zavremo. Reduciramo na močnem ognju približno 5 minut.

maslena omaka_2
Miha Peterlič / Dober tek
V omako gre tudi šalotka.

Ko vino skoraj povsem povre, postopoma dodajamo na kocke narezano hladno maslo in ob tem neprestano mešamo z metlico za stepanje.

maslena omaka_3
Miha Peterlič / Dober tek
Kocke masla so stalnica francoske kuhinje

Mešamo tako dolgo, da nastane emulzija, torej da se maščoba in tekočina povežeta v enotno zmes. Solimo in popramo – uporabimo beli poper, ki je v tem primeru boljši kot črni, saj se v omaki ne opazi.

Maslena omaka_4
Miha Peterlič / Dober tek
Iz maščobe in vina nastane emulzija

Na koncu masleno omako precedimo skozi fino cedilo, da prestrežemo šalotko in dobimo res gladko omako. Pri tem šalotko stisnemo s hrbtno stranjo žlice, da iztisnemo čim več njenih sokov.

Maslena omaka_5
Miha Peterlič / Dober tek
Masleno omako precedimo skozi fino cedilo

Nekaj nasvetov

  • Če želimo masleno omako še nadgraditi z močnejšim okusom po ribah, lahko dodamo še ribjo osnovo, ki jo reduciramo skupaj z vinom, kisom in šalotko.
  • Omako je najbolje pripraviti, tik preden jo postrežemo, če pa je vendarle ne bomo ponudili takoj, jo postavimo nad posodo z vročo vodo (a ne na kuhalnik).
  • Če nas ne moti groba tekstura, lahko šalotko tudi pustimo v omaki.

Različice maslene omake

  • Maslena omaka z zelišči: Na koncu v omako dodamo še sesekljan svež pehtran (ali drugo zelišče, npr. drobnjak, baziliko …).

  • Maslena omaka z limono: Namesto kisa uporabimo limonov sok, na koncu pa v pripravljeno omako vmešamo malce drobno naribane lupinice neškropljene limone. Ta omaka se odlična poda k artičokam in školjkam.

  • Rdeča maslena omaka: Namesto belega vina in kisa uporabimo samo rdeče vino. Ta različica se prileže tudi k teletini.

  • Maslena omaka z balzamičnim kisom: Jabolčni kis nadomestimo z balzamičnim, na koncu pa primešamo sesekljan rožmarin. In postrežemo k jagenjčku.

  • RECEPT: Brokoli z masleno omako
cloud

Trenutno

11 °C

Oblačno

sobota, 26. 4

Deževno

9 / 14 °C cloud-rain

nedelja, 27. 4

Delno oblačno

10 / 18 °C cloud-sun

ponedeljek, 28. 4

Delno oblačno

7 / 20 °C cloud-sun

7-dnevni obeti


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.