Svilnata maslena omaka - po korakih
Maslena omaka je klasična francoska osnovna omaka, ki jo poznamo tudi pod francoskim imenom beurre blanc.

Masleni omaki v Franciji sicer pravijo tudi nanteška maslena omaka ali beurre nantais, saj so si jo ob koncu 19. stoletja izmislili prav v restavraciji v bližini mesta Nantes v dolini Loare – in jo postregli k ribam iz te reke (in seveda so jo skuhali iz odličnega lokalnega vina). Tretje ime za to omako pa je beurre raté, torej dobesedno neuspela maslena omaka, saj naj bi po legendi nastala tako, da so pri pripravi holandske omake pozabili na rumenjake in pehtran.
Kakor koli, žar je zdaj že aktualen, zato le vrzite nanj še kakšno ribo. Ali pa ribo poširajte v škrniclju – presenečeni boste, kako okusna bo! Še posebno z masleno omako.
- PREBERI ŠE: Kuhanje v škrniclju
Nenavadno: maslena omaka ob ribah
Tudi danes masleno omako najpogosteje postrežemo k poširanim ali na žaru pečenim ribam, na primer k lososu in tuni, lepo pa se ujame tudi z beluši, zelenjavnimi sufleji, jajci in drugimi nežnimi jedmi.
- RECEPT: Morski list z masleno pehtranovo omakoDober tek
morski list z masleno pehtranovo omako s kozicami
Koraki do popolnosti
Sestavine:
2,5 dl suhega belega vina
1 šalotka
2 žlici jabolčnega kisa
250 g hladnega masla
sol
sveže mleti beli poper
Priprava:
Šalotko olupimo in drobno nasekljamo. V majhno kozico damo vino in kis, dodamo šalotko in zavremo. Reduciramo na močnem ognju približno 5 minut.

Ko vino skoraj povsem povre, postopoma dodajamo na kocke narezano hladno maslo in ob tem neprestano mešamo z metlico za stepanje.

Mešamo tako dolgo, da nastane emulzija, torej da se maščoba in tekočina povežeta v enotno zmes. Solimo in popramo – uporabimo beli poper, ki je v tem primeru boljši kot črni, saj se v omaki ne opazi.

Na koncu masleno omako precedimo skozi fino cedilo, da prestrežemo šalotko in dobimo res gladko omako. Pri tem šalotko stisnemo s hrbtno stranjo žlice, da iztisnemo čim več njenih sokov.

Nekaj nasvetov
- Če želimo masleno omako še nadgraditi z močnejšim okusom po ribah, lahko dodamo še ribjo osnovo, ki jo reduciramo skupaj z vinom, kisom in šalotko.
- Omako je najbolje pripraviti, tik preden jo postrežemo, če pa je vendarle ne bomo ponudili takoj, jo postavimo nad posodo z vročo vodo (a ne na kuhalnik).
- Če nas ne moti groba tekstura, lahko šalotko tudi pustimo v omaki.
Različice maslene omake
-
Maslena omaka z zelišči: Na koncu v omako dodamo še sesekljan svež pehtran (ali drugo zelišče, npr. drobnjak, baziliko …).
-
Maslena omaka z limono: Namesto kisa uporabimo limonov sok, na koncu pa v pripravljeno omako vmešamo malce drobno naribane lupinice neškropljene limone. Ta omaka se odlična poda k artičokam in školjkam.
-
Rdeča maslena omaka: Namesto belega vina in kisa uporabimo samo rdeče vino. Ta različica se prileže tudi k teletini.
-
Maslena omaka z balzamičnim kisom: Jabolčni kis nadomestimo z balzamičnim, na koncu pa primešamo sesekljan rožmarin. In postrežemo k jagenjčku.
- RECEPT: Brokoli z masleno omako
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se