Dober tek
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kulinarika / stran 11

Olive_Kombucha_06_1115x560_acf_cropped

Fermentirana pijača

Tokrat pijemo brez skrbi za zdravje in opozoril o nevarnostih pri čezmernem uživanju – govorili bomo namreč o tistih fermentiranih pijačah, ki vsebujejo le malo ali celo nič alkohola, poleg tega pa so za naše zdravje več kot odlične.

Sanja Čakarun
4. 3. 2025
fermentirana-hrana_1115x560_acf_cropped

Čarobni svet fermentirane hrane

Fermentacija je bila najverjetneje odkrita povsem po naključju. Mleko, ki ga je pastirica neohlajenega nosila s seboj v čutari, se je magično spremenilo v kislo mleko ali jogurt. Iz grozdja je pod primernimi pogoji nastalo vino. Zmes moke in vode je začela brbotati in se razvila v kislo testo za kruh.

Sanja Čakarun
4. 3. 2025
slastni-pustni-krofi_1115x560_acf_cropped.jpg

Krofi: 10 receptov

Krofi so bili nekoč na mizi predvsem ob pustnem času, danes pa so tako priljubljeni, da si jih lahko privoščimo kadarkoli. Pa ne le klasični krofi - na voljo so tudi veganski krofi, krofi z drožmi, ameriški krofi (z luknjo), krofi kot mafini, krofljički (združitev krofa in rogljička) ... Če nam jih nekaj ostane, pa jih nikar ne zavrzimo, ampak jih spremenimo v čudovit in sočen krofov narastek.

Manca Kraševec
18. 2. 2025
Krhki-flancati-scaled_1115x560_acf_cropped.jpg

Flancati

Kvašeni flancati se od krhkih razlikujejo po vrsti testa, način priprave pa je enak - oboji so ocvrti v olju. Pri izrezovanju obojih pa lahko pustite domišljiji prosto pot in iz testa poleg klasičnih naredite različne šaljive pustne oblike.

Manca Kraševec
18. 2. 2025
miske_1115x560_acf_cropped.jpg

Miške

Miške so najmanjše in najhitreje pripravljeno pustno cvrtje. To pa še ne pomeni, da se jih maškare ne razveselijo! Lahko so čisto osnovne (jogurtove miške) ali nadgrajene z marmelado, rozinami, oreški ... Prepričajte se, kako preprosta je njihova priprava.

Manca Kraševec
18. 2. 2025
shutterstock_2090493244_1115x560_acf_cropped.jpg

To vas je vedno zanimalo o kvasu

Ne glede na to, ali se s kvasom šele spoznavate ali pa je že vaš dober prijatelj - o tej čarobni sestavini se vedno lahko naučite še kaj. Tu so štiri vprašanja in odgovori, ki vas bodo presenetili.

Barbara Slivnik
3. 2. 2025
DSC_6477_1115x560_acf_cropped.jpg

Žar kruhki

Ob slastnih dobrotah z žara ali iz prekajevalnika se poleg zelenjavnih prilog izjemno prileže dober kruh. Odlično se obnesejo ploščati kruhki po naslednjem receptu:

29. 1. 2025

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.