
Kulinarika / stran 11

Doživite Teden italijanske kulinarike 2023
Med 13. in 19. novembrom bomo v sklopu tradicionalnega Tedna italijanske kulinarike v svetu znova tudi v Sloveniji spoznavali odličnost italijanske kulinarične tradicije.

Najbolj zdrava ozimnica
Zakaj bi zelenjavo vlagali v kis, če lahko delo namesto nas veliko bolje opravijo mikoorganizmi? Vse, kar poleg zelenjave potrebujemo, so voda, sol in čas.

Kaj je topljena smetana?
Topljena smetana je tudi pri nas vse bolj priljubljena izbira za pripravo sladic.

Mizica, pogrni se
Medtem ko so nekateri kot otroci sanjarili o gradovih, vitezih in princeskah, smo drugi v slikanicah občudovali bogato obložena omizja ter si želeli, da bi maček Žane tudi za nas, tako kot za Murija in Maco, pripravljal fine zrezke in omake.

JRE Akademija 2023 vabi
Vrhunski izobraževalni program JRE Akademija letos vabi z geslom Unlock Hospitality Jackpot.

2023 – rekordno leto za Teden restavracij
Jesenski Teden restavracij je letos privabil več kot 60 tisoč obiskovalcev, ki so uživali v kar 103 restavracijah.

Supermoka manitoba
Moka manitoba si zaradi svojih uporabnih učinkovin (predvsem izjemne sposobnosti tvorjenja glutena) hitro utira pot na police trgovin in domačih kuhinj, kjer postaja nepogrešljiva sestavina za pripravo sladkih in slanih dobrot.

Kako pripraviti topinambur?
Ste zgodaj jeseni videli, kako se na obronku kakšnega travnika ali v kotu starega vrta v soncu bleščijo manjši rumeni cvetovi, podobni sončnicam?

Od grozdja do vina
Slovenci smo z vinom močno povezani, je del naše in tudi krščanske tradicije. Vino ni le pijača, ki vsebuje alkohol 'in po žilah kri požene', je tudi skoraj obvezen spremljevalec jedi na mizi, prijateljskega klepeta, uživanja in spremljevalec ob vseh vrstah sproščanja.

Ljubke meringe
Naj bo mraz ali vroč dan, snežne kuclje, vrhove in kepe najraje raziskujemo tam, kjer nam gre to najbolje od rok – v kuhinji.

Kulinarična jesen v Radovljici
V slikoviti Radovljici bosta oktober in november še posebno slastna.

Penine Istenič proslavile 55. obletnico ustanovitve
V Peninah Istenič so obeležili 55. let od ustanovitve družinskega podjetja in hkrati javnosti predstavili tretjo generacijo, saj v posel tudi uradno vstopata brata dvojčka Mark in Nik Istenič.


Izjemni slovenski chefinji postali del mednarodnega projekta Solaire Tables
V četrtek, 28. septembra, je potekala otvoritev projekta Veuve Clicquot Solaire Tables, ki ga je znana francoska hiša šampanjcev vzpostavila z namenom oblikovanja skupnosti kreativnih in drznih chefinj, ki delujejo v osrednji Evropi. Prvi slovenski chefinji, izbrani za projekt, sta Sabina Repovž iz Gostilne Repovž v Šentjanžu in Ksenija Mahorčič iz Gostilne Mahorčič v Rodiku.

Izziv meseca: govedina po burgundsko
Kuhanje z vinom je vedno odlično … tudi kadar vino dodamo jedi. A šalo na stran, saj za to pri pripravi govedine po burgundsko ni prostora.

Ste se že spoprijateljili s hariso?
Ko boste hariso enkrat dobro spoznali, si boste težko predstavljali življenje brez nje. Veseli nas, da lahko z našimi recepti pripomoremo k temu prijateljstvu.

Odlična novica za ljubitelje čokolade
Prva trgovina Lindt v Sloveniji se je nedavno odprla v sklopu trgovine Maxi Ljubljana.

Kaj nas nauči: golaž
Kje še lahko jemo dober golaž? V kateri obcestni gostilni te po njem ne peče zgaga od podmeta? V kateri menzi je za malico meso v golažu tako mehko, da noža ni treba pomivati? Kdaj smo nazadnje ob prvomajskem kresu tekmovali v kuhanju najboljšega prvomajskega golaža? Kaj je še ostalo od najboljšega zajtrka na počitnicah pri babici, ki je hrenovko prelila še z zadnjimi ostanki omake od že štirikrat pogretega golaža? Predvsem pa, kaj se sploh lahko naučimo od golaža, ki je, kot potrjujejo vsa ta vprašanja, najmanj cenjena jed sodobne kulinarike?!

(Ne)znani lovor
Lovorov list zagotovo vsi poznate. Ni fižola, ričeta, zelja ... brez lovorovega lista. Zakaj? Ker je tako delala že stara mama. Po navadi se poznavanje lovora za večino ljudi tu konča. Vedo, da je nujen v številnih jedeh, ne vedo pa, zakaj.

Kaj nas naučita: kari in curry
Kari je barvit, dišeč, lahek in osvežilen, kombiniran, raznovrsten in vedno drugačen, za dušo, ugodje in udobje, hitro gotov in kuharsko nezahteven, pri mizi z žlico ali kar z rokami, v okusu pa s formulo, ki je enaka – nadokusu.
Trenutno
14 °C
Oblačno
sobota, 19. 4
Delno oblačno
nedelja, 20. 4
Delno oblačno
ponedeljek, 21. 4
Oblačno
7-dnevni obeti