Dober tek
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kulinarika / stran 11

kelsey-todd-WFB8x386eDs-unsplash-1-scaled_1115x560_acf_cropped.jpg

Najbolj zdrava ozimnica

Zakaj bi zelenjavo vlagali v kis, če lahko delo namesto nas veliko bolje opravijo mikoorganizmi? Vse, kar poleg zelenjave potrebujemo, so voda, sol in čas.

Sanja Čakarun
9. 11. 2023
Ilustracija-Jelka-Reichman-Macek-Muri-Mladinska-knjiga-1975_1115x560_acf_cropped.png

Mizica, pogrni se

Medtem ko so nekateri kot otroci sanjarili o gradovih, vitezih in princeskah, smo drugi v slikanicah občudovali bogato obložena omizja ter si želeli, da bi maček Žane tudi za nas, tako kot za Murija in Maco, pripravljal fine zrezke in omake.

Barbara Slivnik
7. 11. 2023
yana-RLyTrOHxH9s-unsplash-1-scaled_1115x560_acf_cropped.jpg

Supermoka manitoba

Moka manitoba si zaradi svojih uporabnih učinkovin (predvsem izjemne sposobnosti tvorjenja glutena) hitro utira pot na police trgovin in domačih kuhinj, kjer postaja nepogrešljiva sestavina za pripravo sladkih in slanih dobrot.

Barbara Slivnik
24. 10. 2023
pexels-daniel-kondrashin-13834625-scaled_1115x560_acf_cropped.jpg

Kako pripraviti topinambur?

Ste zgodaj jeseni videli, kako se na obronku kakšnega travnika ali v kotu starega vrta v soncu bleščijo manjši rumeni cvetovi, podobni sončnicam?

Barbara Slivnik
22. 10. 2023
pexels-elina-sazonova-1850595-1-scaled_1115x560_acf_cropped.jpg

Od grozdja do vina

Slovenci smo z vinom močno povezani, je del naše in tudi krščanske tradicije. Vino ni le pijača, ki vsebuje alkohol 'in po žilah kri požene', je tudi skoraj obvezen spremljevalec jedi na mizi, prijateljskega klepeta, uživanja in spremljevalec ob vseh vrstah sproščanja.

Povzeto po: Andreja Brglez, Leon Beton: Jedi z navdihom s priporočenimi vini, založba Dedal d.o.o.
18. 10. 2023
meringe-scaled_1115x560_acf_cropped.jpg

Ljubke meringe

Naj bo mraz ali vroč dan, snežne kuclje, vrhove in kepe najraje raziskujemo tam, kjer nam gre to najbolje od rok – v kuhinji.

Barbara Slivnik
16. 10. 2023
Veuve_Clicquot_Solaire_Tables-scaled_1115x560_acf_cropped.jpg

Izjemni slovenski chefinji postali del mednarodnega projekta Solaire Tables

V četrtek, 28. septembra, je potekala otvoritev projekta Veuve Clicquot Solaire Tables, ki ga je znana francoska hiša šampanjcev vzpostavila z namenom oblikovanja skupnosti kreativnih in drznih chefinj, ki delujejo v osrednji Evropi. Prvi slovenski chefinji, izbrani za projekt, sta Sabina Repovž iz Gostilne Repovž v Šentjanžu in Ksenija Mahorčič iz Gostilne Mahorčič v Rodiku.

Barbara Slivnik
29. 9. 2023
golaz-1_1115x560_acf_cropped.png

Kaj nas nauči: golaž

Kje še lahko jemo dober golaž? V kateri obcestni gostilni te po njem ne peče zgaga od podmeta? V kateri menzi je za malico meso v golažu tako mehko, da noža ni treba pomivati? Kdaj smo nazadnje ob prvomajskem kresu tekmovali v kuhanju najboljšega prvomajskega golaža? Kaj je še ostalo od najboljšega zajtrka na počitnicah pri babici, ki je hrenovko prelila še z zadnjimi ostanki omake od že štirikrat pogretega golaža? Predvsem pa, kaj se sploh lahko naučimo od golaža, ki je, kot potrjujejo vsa ta vprašanja, najmanj cenjena jed sodobne kulinarike?!

Uroš Mencinger
21. 9. 2023
lovorov-list-scaled_1115x560_acf_cropped-1.jpg

(Ne)znani lovor

Lovorov list zagotovo vsi poznate. Ni fižola, ričeta, zelja ... brez lovorovega lista. Zakaj? Ker je tako delala že stara mama. Po navadi se poznavanje lovora za večino ljudi tu konča. Vedo, da je nujen v številnih jedeh, ne vedo pa, zakaj.

Sanja Lončar
19. 9. 2023
kari_1115x560_acf_cropped.png

Kaj nas naučita: kari in curry

Kari je barvit, dišeč, lahek in osvežilen, kombiniran, raznovrsten in vedno drugačen, za dušo, ugodje in udobje, hitro gotov in kuharsko nezahteven, pri mizi z žlico ali kar z rokami, v okusu pa s formulo, ki je enaka – nadokusu.

Uroš Mencinger
14. 9. 2023

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.