Dober tek
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 2 min.

Riž, ki je v resnici seme vodne trave


Urška Petelin
7. 4. 2025, 17.08
Posodobljeno
17:50
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Divji riž, kljub imenu, ni pravi riž, temveč zrnje vodne trave, ki izvira iz Severne Amerike. Ima oreškasto aromo in lepo popestri solate.

divji-riz
Shutterstock
divji riž

Divji riž je precej drugačen od vseh drugih vrst riža in v resnici sploh ni riž, saj ne sodi med žita. Gre za seme vodne trave, ki jo gojijo v Severni Ameriki. Zaradi redkosti in zahtevne žetve je precej drag (cena je več kot petkrat višja od cene navadnega dolgozrnatega riža), zato ga pogosto dodajo mešanicam različnih vrst riža, predvsem v kombinaciji z rdečim in črnim rižem.

Semena so dolga in tanka in med kuhanjem (ki traja od 50 minut do 1 ure) se nekatera razcepijo, da se pokaže siva sredica.

Okus in uporaba divjega riža

Divji riž ima izrazito oreškaste aromeNjegov značilen okus nekateri opisujejo kot zeliščen, pikanten ali dimljen.

Divji riž je vsestranska sestavina, ki lepo dopolnjuje hladne in tople solate, juhe, nadeve ali kot priloga k mesu in zelenjavi. Ima rahlo žvečljivo teksturo. Kuhanje traja nekoliko dlje kot pri belem rižu, a bogat okus poplača potrpežljivost. Da se zrna hitreje in enakomerno zmehčajo, ga lahko predhodno namočimo.

1a15171e18059c47b8ab1ffc202970fc.jpeg

Poleg hranilne vrednosti in kulinarične uporabe divji riž navdušuje tudi z videzom – njegova temna, skoraj črna barva v jedeh ustvari lep kontrast. Gre za odlično izbiro za vse, ki iščejo nekaj posebnega in zdravega na krožniku.

Kuhanje divjega riža

Kuhanje divjega riža je preprosto, a zahteva malce več časa kot priprava običajnega riža. Pred kuhanjem ga speremo pod tekočo vodo, lahko pa ga tudi za nekaj ur namočimo in s tem skrajšamo čas kuhanja.

Osnovno razmerje med vodo in rižem je približno 3 : 1 – torej trije deli vode na en del riža. V slanem kropu divji riž kuhamo na zmernem ognju 40 do 50 minut, oziroma dokler ne popoka in se zrna razprejo. Ko je kuhan, ga odcedimo in pustimo nekaj minut počivati.

Bogata hranilna vrednost

Semena vodne trave, ki jim pravimo divji riž, imajo bogato hranilno vrednost: vsebujejo veliko beljakovin, prehranskih vlaknin ter pomembnih mineralov, kot so magnezij, fosfor in cink. So naravno brez glutena, kar jih naredi za primerno izbiro tudi za ljudi s celiakijo ali občutljivostjo na gluten.

af801ff3bf2e93aef85fa39d91e81892.jpeg

Recepti z divjim rižem

Ker ne želimo ostati samo pri teoriji, vam ponujamo nekaj zamisli, kako divji riž uporabiti v jedeh. Dodate ga lahko vsem svojim najljubšim sestavljenim solatam, predvsem tam, kjer sicer uporabljate drugo vrsto riža.

RECEPT: Solata z divjim rižem in mlado čebulo

RECEPT: Marinirana morska žaba z mandljevim rižem

RECEPT: Telečji oreški s šparglji, žafranovo omako in divjim rižem

cloud-sun

Trenutno

3 °C

Delno oblačno

torek, 8. 4

Delno oblačno

-1 / 13 °C cloud-sun

sreda, 9. 4

Delno oblačno

2 / 14 °C cloud-sun

četrtek, 10. 4

Delno oblačno

3 / 17 °C cloud-sun

7-dnevni obeti


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.