Preprosti koraki, s katerimi bo meringa vedno uspela
Popolna meringa se začne pri enem samem koraku, ki ga mnogi spregledajo. Ključno je, da sneg stepemo ravno prav — a kako to doseči?

Stepanje beljakov v čvrst, sijoč sneg je ključni korak pri pripravi številnih sladic – od preprostega biskvita in moussa do meringe, pavlove in makronov, ki marsikomu povzročajo preglavice.

Beljak med stepanjem naraste do 8-krat in v maso vnese zračne mehurčke, ki ji dajejo rahlost. Sneg lahko stepemo tudi iz beljakov, ki so bili zamrznjeni (ker smo rumenjake pred časom uporabili za tiramisu, na primer).
Stepanje snega za meringo
Čeprav se zdi preprosto, pravilno stepanje snega zahteva natančnost, čistočo in pravi občutek za trenutek. Dobro stepen sneg je lahek, stabilen in omogoča čudovito zračno teksturo končnih jedi.
Prvi korak
Beljake, ogrete na sobno temperaturo, damo v večjo, povsem čisto in suho okroglo posodo in jih stepamo z metlico ali z ročnim mešalnikom. Stepamo toliko časa, da se beljaki spenijo.

Drugi korak
Med stepanjem počasi dodajamo beli kristalni sladkor. Več sladkorja dodamo, bolj bo sneg čvrst, svilnat in obstojen. Če pa mu dodamo manj sladkorja, bo sneg bolj rahel in bo prej upadel.

Tretji korak
Ko se sneg sveti in kot repek visi z metlice, je njegova tekstura idealna.

Koraki do popolnosti
-
Beljaki morajo biti ogreti na sobno temperaturo, zato jih kaki dve uri pred stepanjem vzamemo iz hladilnika.
-
Za stepanje beljakov uporabimo popolnoma čisto in suho posodo in metlico.
-
Beljaki ne smejo vsebovati niti sledi rumenjaka, vode ali maščobe, sicer sneg ne bo uspel.
-
Če beljake stepamo z električnim mešalnikom, začnemo pri nižji hitrosti, nato hitrost povečamo.
-
Pazimo, da beljakov ne stepemo preveč. Če se začne sneg ločevati na zrnca, ga bomo težko vmešali, poleg tega pa se bo z dodajanjem drugim sestavinam sesedel. Če torej sneg postane zrnat, ga raje zavržemo in se znova lotimo dela z novimi beljaki.
- RECEPT: Mavrični španski vetrci
S sladkorjem ali brez
Kadar pri peki sladic želimo rahlo teksturo, stepemo sneg brez sladkorja – tak sneg vsebuje zračne mehurčke in preostalim sestavinam ga primešamo zelo narahlo, da jih ne uničimo. Sneg s sladkorjem je kompaktnejši, brez zračnih mehurčkov, kar vpliva na konsistenco gotovega peciva. Navadno ga uporabljamo za svilnato in svetlečo meringo, s katero lahko obložimo pite ali iz nje spečemo beljakove poljubčke in španske vetrce.

Kako hitro moramo uporabiti beljakov sneg
Navaden beljakov sneg brez sladkorja hitro izgubi zračnost, zato ga moramo porabiti v nekaj minutah. Beljakov sneg s sladkorjem je nekoliko obstojnejši, porabiti ga moramo v 10 do 15 minutah.

Italijanska meringa
Poleg navadne poznamo tudi italijansko meringo. Pripravimo jo z vročim sladkornim sirupom, ki mu lahko dodamo tekočo glukozo – ta prepreči nastajanje kristalov v beljaku, ko mu dodamo sirup. Postopek je malce zahtevnejši in zahteva natančnost pri temperaturah, zato potrebujemo kuhinjski termometer.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se