Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 4 min.

5 trikov za pristno gurmansko žar doživetje


M.K.
9. 6. 2025, 07.25
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Poletje je čas piknikov in žara, zato je dobro imeti v rokavu nekaj trikov za pripravo popolnih žar dobrot, o katerih se bo še dolgo govorilo.

steak na žaru
Profimedia
Sončni dnevi, prijetne temperature in vse daljši večeri so kot nalašč za žar piknik.

Priprava jedi na prostem s seboj prinaša sproščeno vzdušje, zato ne čudi, da v poletnem času radi organiziramo piknike, na katerih ne manjka dobre družbe in okusnih dobrot z žara. V celotni sezoni imamo tako možnost poskusiti kar nekaj čevapčičev, ražnjičev, kotletov, perutničk, steakov in drugih žar dobrot, v spominu pa nam običajno ostanejo le tiste najboljše in najslabše.

Seveda si želimo, da bi si gostje naš piknik zapomnili po tistih prvih, torej najboljših žar jedeh, zato smo poiskali 5 trikov, z upoštevanjem katerih bodo od žar dobrot izpod vaših rok ostali le prazni krožniki in kopica pohval.

1. Pravi žar

Ko gre za dilemo, katero vrsto žara izbrati za pristen okus žar dobrot, je odgovor samo en – oglje! Plin in elektrika sta super alternativi, a nobena ne prekaša žara na oglje. Ta namreč poskrbi za pristno aromo mesa, ki je tako značilna za žar. Žerjavico lahko naredite sami iz lesa starih vinskih trt, figovih dreves, lovora, ruševja, bukovine ali akacije, še bolje pa bo, če uporabite oglje ali lesne brikete.

Čas je za nepozabne zabAVE - z AVE Grill dobrotami
Arhiv naročnika
Čas je za nepozabne zabAVE - z AVE Grill dobrotami

2. Izbira mesnin

Med načrtovanjem menija je treba razmišljati o tem, kako z raznolikostjo ponudbe zadovoljiti vse goste. Ob tem se je treba zavedati, da je osnovni predpogoj za okusne mesne jedi kakovostna in sveža surovina. Prav zato velja staviti na mesne izdelke lokalnega izvora, ki so polnejšega okusa in niso prepotovali več tisoč kilometrov do naše kuhinje. Na srečo se lahko v Sloveniji pohvalimo z bogato zakladnico živil lokalnih ponudnikov, ki slovijo po najvišji kakovosti. 

V Panviti so pripravljeni na vse želje in potrebe mojstrov žara, zato so preverjenim klasikam AVE Grill dobrot letos dodali številne okusne AVE novosti, s katerimi boste popestrili vaše piknike in dvignili izkušnjo peke na žaru na višjo raven. Poleg klasičnih in sarajevskih čevapčičev in pleskavic, banjaluških čevapčičev, priljubljenih žar klobas (tudi s sirom) in nepogrešljivih uštipcev, je Panvitina razvojna ekipa letos zasnovala izdelke s poudarkom na praktičnosti, preprosti uporabi in raznolikosti okusov.

Med letošnjimi novostmi boste našli:

  •         Medena rebrca: Sladka in sočna poslastica.
  •         Carsko marinirano meso: Popolno za ljubitelje bogatih okusov.
  •         Marinirana svinjska vratovina: Mehka in okusna izbira.
  •         Svinjski hitri stejk: Za hitro pripravo na žaru.
  •         Goveji rib eye in mariniran rostbif: Premium kosi za prave gurmane.

S široko ponudbo in različnimi velikostmi pakiranj Panvita omogoča fleksibilno izbiro in nakup ravno pravšnjih količin mesa za vse želje in okuse. Z AVE Grill dobrotami bodo vaši pikniki letos zagotovo nekaj posebnega, predvsem pa bo prav vsak gost našel svoj najljubši okus.

AVE Grill Medena rebrca
Arhiv naročnika
AVE Grill Medena rebrca

3. Pravilna predpriprava

Mesa nikoli ne dajte na žar direktno iz hladilnika, temveč ga vsaj 30 minut pustite na sobni temperaturi. Če ga morate odmrzniti, ga sprva odtajajte v hladilniku, šele nato na sobni temperaturi. Meso, ki pride na žar manj hladno, namreč potrebuje manj časa za pripravo, zato izgubi manj sokov ter posledično ostane mehkejše in sočnejše.

Meso je treba pred peko tudi ustrezno začiniti oziroma marinirati. Marinada ni skrivna mešanica začimb, je pa tisto, kar na koncu loči dobro meso od odličnega. A da bo res tako, je treba meso marinirati vsaj 24 ur ur pred peko, sploh pri debelejših kosih mesa, da okusi prodrejo in oplemenitijo tudi globlje plasti mesa in poskrbijo za sočnost končnega izdelka.

Če niste ravno spretni pri ravnanju z začimbami in kombiniranjem okusov, izberite mesne izdelke blagovne znamke AVE Grill, ki so že marinirani in začinjeni ter pripravljeni, da jih vržete na žar. Ob tem so vsi novi izdelki AVE Grill pakirani v moderno in uporabnikom prijazno skin-pakiranje, ki preprečuje iztekanje marinad in omogoča optimalno zorenje mesa. Tako izdelki ohranjajo svojo kakovost, intenziven okus in sočno teksturo vse do trenutka, ko jih položite na vroče rešetke.

4. Pri peki je temperatura ključnega pomena

Preden meso položite na žar, počakajte, da se žar dobro razgreje. To bo poskrbelo za enakomerno pečenje in izjemno sočno meso, ki se bo kar topilo v ustih. Pomembno je, da je temperatura dovolj visoka, da se mesu takoj zaprejo pore in da iz njega ne izteče sok, ki mesu daje sočnost.

Izjemno pomembno je ohranjanje temperature med peko. Da bi meso spekli čim bolj enakomerno, upoštevajte dve coni na razgretih rešetkah. Kadar naenkrat pečete večje količine hrane, debelejše kose položite na sredino oz. na direktno cono, kjer je vročina najvišja. Tanjše kose položite višje, saj tam žerjavica ne doseže takšne moči.

Vsaj četrtino površine žara pustite prosto, med posameznimi kosi pa zagotovite toliko prostora, da jih lahko hitro premikate in brez težav obračate. Mesa med peko ne obračajte z vilico, ampak prijemalko. Če ga boste naluknjali, bo v procesu izgubljalo sok, ki meso ohranja sočno. Ko je meso pečeno, ga odstavite in pustite počivati nekaj minut, da se sokovi umirijo.

Premium goveji rib eye AVE Grill je poslastica za prave gurmane.
Arhiv naročnika
Premium goveji rib eye AVE Grill je poslastica za prave gurmane.

5. Dodatki so pika na i popolne žar pojedine

Ne glede na to, kaj boste pekli na žaru, piknik ne bo popoln brez kakšne okusne omake. Tudi najboljše jedi z žara je namreč možno še izboljšati, če jih postrežemo z okusno, osvežilno ali pikantno omako. Poleg klasičnih pomak, kot so ajvar, kajmak, BBQ omaka in kečap, lahko goste presenetimo z domačim tzatzikijem, humusom, guacamolejem, osvežilno jogurtovo pomako, turško hajdari omako ali namaz iz pečenih paprik. Vsaka od teh omak lepo dopolni in obogati okus na žaru pripravljenih jedi, zato izberite vsaj tri in z njimi očarajte zbrano družbo.

Zraven lahko postrežete tudi različne priloge in solate: od hladne krompirjeve do zeljne coleslaw solate, prebranca, pečenih paprik, polnjenih s sirom, pa do raznih lepinj, pita kruhov, zvitkov in testeninske ali šopske solate. Morda vam bo priprava vzela nekaj več časa, a verjemite, splača se!

Vsebino omogoča Panvita, d. o. o.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.