Pofalača, slovenska pogača
Pofalača je ena od tradicionalnih slovenskih pogač z najbolj zanimivim imenom. Je kvašenega testa, slana in zelo okusna.

Pofalača je vrsta pogače, značilna za vzhodnoslovenske pokrajine. Gre za preprosto kvašeno pogačo, ki spada med slane pogače, pogosto pečene ob večjih priložnostih, domačih slavjih ali kot del kmečkih praznikov.
IMAMO RECEPT: Pofalača
Pofalača je pogača iz kvašenega testa, ki jo po pečenju “pofalajo” – to pomeni, da jo premažejo (polijejo) z mešanico umešanih jajc, ocvirkov in nasekljanega drobnjaka. Testo je mehko, rahlo, kvašeno, nadev je sočen s slastno zapečeno skorjo.
Zaščitena slovenska pogača
Verjetno marsikdo še ni slišal za pofalačo, medtem ko vsi zagotovo poznamo belokranjsko pogačo. Vsaka slovenska regija ima svojo različico pogače, le belokranjska pogača pa ima zaščiten recept. Nosi namreč oznako zajamčena tradicionalna posebnost, ki je del evropske sheme kakovosti in pomeni, da ima belokranjska pogača zaščiteno recepturo (sestavine, način priprave in videz).

Vsaka belokranjska pogača je zato okrogla, z značilnim karirastim vzorcem in potresena z grobo soljo in kumino.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se