Dober tek
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Pofalača, slovenska pogača


Uredništvo
9. 4. 2025, 22.21
Posodobljeno
10. 04. 2025 · 12:33
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Pofalača je ena od tradicionalnih slovenskih pogač z najbolj zanimivim imenom. Je kvašenega testa, slana in zelo okusna.

pofalača pogača
Cveto Sonc / Dober tek
Pofalača, ena od slovenskih tradicionalnih pogač

Pofalača je vrsta pogače, značilna za vzhodnoslovenske pokrajine. Gre za preprosto kvašeno pogačo, ki spada med slane pogače, pogosto pečene ob večjih priložnostih, domačih slavjih ali kot del kmečkih praznikov.

IMAMO RECEPTPofalača

Pofalača je pogača iz kvašenega testa, ki jo po pečenju “pofalajo” – to pomeni, da jo premažejo (polijejo) z mešanico umešanih jajc, ocvirkov in nasekljanega drobnjaka. Testo je mehko, rahlo, kvašeno, nadev je sočen s slastno zapečeno skorjo.

Zaščitena slovenska pogača

Verjetno marsikdo še ni slišal za pofalačo, medtem ko vsi zagotovo poznamo belokranjsko pogačo. Vsaka slovenska regija ima svojo različico pogače, le belokranjska pogača pa ima zaščiten recept. Nosi namreč oznako zajamčena tradicionalna posebnost, ki je del evropske sheme kakovosti in pomeni, da ima belokranjska pogača zaščiteno recepturo (sestavine, način priprave in videz).

belokranjska pogaca
Cveto Sonc / Dober tek
Belokranjska pogača ima zaščiteno recepturo.

Vsaka belokranjska pogača je zato okrogla, z značilnim karirastim vzorcem in potresena z grobo soljo in kumino.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.