Čas branja 1 min.

Kuhanje v škrniclju: nežna tehnika, ki da veliko okusa


Urška Petelin
8. 4. 2025, 21.49
Deli članek
Velikost pisave

Kuhanje v škrniclju iz peki papirja je preprosta, a izjemno učinkovita (in zdrava) tehnika kuhanja.

losos-s-porom_558x620_acf_cropped
Dober tek
Nežni lososov file s porom in kaprami v škrniclju

Kuhanje v škrniclju oziroma zavitku, tudi mošnjičku iz papirja za peko je dokaj preprosto, čeprav ima sila zapleteno francosko ime: en papillotte (kar izgovorimo kot "on papijot").

Kuhanje v lastni pari

Gre za način priprave jedi, pri katerem sestavine zavijemo v papir za peko ali aluminijasto folijo, nato pa jih spečemo v pečici. Čeprav jih pečemo, se sestavine v resnici v zavitku ne pečejo, ampak se kuhajo v lastni pari. Prav zato je kuhanje v škrniclju tehnika, ki je zelo zdrava.

Losos-z-belusi-v-srajcki-in-cemazeva-majoneza_558x620_acf_cropped
Dober tek
Losos s šparglji v škrniclju in čemaževa majoneza

Najpogosteje se tako pripravlja zelenjava in nežno meso, kot so ribji fileji, morski sadeži in belo meso perutnine. Jedi so lahke, aromatične in polne okusa, saj se sestavine kuhajo v lastnem soku skupaj z začimbami, zelišči, limoninim sokom ali vinom.

Zavijte jih v škrnicelj

Za pripravo potrebujete le dva lista peki papirja. Na enega položite vse sestavine, nato pa ga dobro zaprete z drugim listom papirja za peko, najlaže tako, da robove zavihate in zvijete skupaj.

Losos v škrniclju_shutterstock.jpg
Shutterstock
Losos v škrniclju

Če uporabljate aluminijasto folijo, sestavine položite na sredino velikega kosa folije in jo pri vrhu čvrsto zavijte tako, da je v zavitku še nekaj prostora, saj mora para krožiti med sestavinami.

Losos v zavojčku 2
Cveto Sonc / Dober tek
Losos v škrniclju iz alufolije

Namesto papirja za peko ali aluminijaste folije lahko uporabite tudi posebne namenske vrečke za peko živil. Na voljo so v specializiranih trgovinah in v nekaterih večjih trgovskih centrih.

domaci kamutovi njoki z zelenjavo iz mosnjicka
Cveto Sonc / Dober tek
Kamutovi njoki z zelenjavo v vrečki za peko

Škrnicelj položite na pekač in pečete v ogreti pečici. Ko ga razprete pri mizi, vas pričaka oblak dišeče pare in popolnoma sočna jed. Navadno se tako pripravlja porcijske jedi, da vsak gost odpre svoj šknicelj okusnega presenečenja. Lahko pa v škrniclju spečete tudi celo ribo ali pa kar sladico, na primer sadje iz mošnjička, ki ga postrežete s kepico sladoleda.

peceni-losos_558x620_acf_cropped_558x620_acf_cropped
Dober tek
V velikem škrniclju lahko spečemo tudi veliko ribo.

RECEPT: Pečeni losos v škrniclju

RECEPT: Sadni mošnjički 

RECEPT: Losos s porom v škrniclju

Berite brez oglasov

Trafika24 Logo

Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.

Prijava

Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se

cloud

Trenutno

12 °C

Oblačno

sreda, 23. 4

Deževno

10 / 20 °C cloud-rain

četrtek, 24. 4

Deževno

10 / 19 °C cloud-rain

petek, 25. 4

Deževno

11 / 17 °C cloud-rain

7-dnevni obeti


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.