Dober tek
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Preproste sladice z jagodami


Uredništvo
10. 4. 2025, 14.47
Posodobljeno
11. 04. 2025 · 09:32
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Preproste sladice z jagodami, ki očarajo z okusom in izgledom – popolne za hitro sladko razvajanje v toplih dneh.

jagodni-kolacki-s-polento
Dober tek
Jagodni kolački iz koruznega zdroba

Jagode so prvo sadje, ki nas v zgodnji pomladi opomni, da se bliža poletje. Najprej pridejo k nam jagode z juga Italije, morda iz Španije, kaj kmalu pa lahko srečneži z lastnimi toplimi gredami uživajo tudi v domačih sladkih rdečih jagodah. 

Za uživanje ob jagodah ne rabimo veliko - kakšno žlico sladke smetane ali kepico sladoleda in že smo zadovoljni. Ko pa je jagod res veliko, se lahko lotimo nekoliko bolj sestavljenih sladic.

jagodni-tiramisu-z-desertnim-vinom
Dober tek
Jagodni tiramisu z desertnim vinom

RECEPTI

Ali moramo jagode oprati

Pri tem vprašanju se krešejo mnenja. Če so jagode domače oziroma od vira, ki mu zaupate, potem jih lahko jeste neoprane ali pa jih le zelo na hitro splaknite pod tekočo vodo. Če ste jagode kupili v trgovini, jih je pred uživanjem treba oprati. Pravilno pranje jagod je ključno za ohranjanje njihove svežine in okusa.

  • Jagod ne peremo vnaprej, temveč tik pred uporabo, saj voda pospeši gnitje. 
  • Speremo jih hitro, pod mrzlo tekočo vodo. Nikakor jih ne namakamo.
  • Jagode takoj osušimo, najbolje s papirnato brisačko.
  • Jagod ne namakamo v vodi, saj so zelo porozne in namakanje okus jagod povsem razvodeni. Morda ste kje zasledili, da jagode namakamo v posodi z vodo in kisom, če so zelo umzane. Mi vam svetujemo, da zelo umazane jagode raje zavrzite.
  • Peclje odstranimo šele po pranju, da jagode ne vpijejo preveč vode.

RECEPTI

Jagodni zavitek
Dober tek
Jagodni zavitek

Zelene jagode

Opazili smo, da so v zadnjem času pri kuharjih zelo priljubljene zelene (pa tudi bele) jagode. Ne gre za kakšno posebno sorto jagod, temveč kuharji oberejo še ne povsem zrele jagode, ki so sicer kisle in trpke, a jih kuharji znajo pravilno uskladiti z jedjo na krožniku. Včasih pa zelene jagode vložijo in jih pri jedeh uporabljajo vse leto. 


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.