Dober tek
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 3 min.

Večerje, pripravljene v 20 minutah


M.K.
10. 6. 2025, 13.01
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

V hitrem tempu sodobnega vsakdana si po napornem dnevu želimo le še hitro, preprosto in okusno večerjo. Ponujamo nekaj okusnih predlogov!

Wrap s piščancem in zelenjavo
Profimedia
Zavitek s piščancem in zelenjavo

Idealna večerja je tista, ki ne zahteva dolge priprave, je lahka za prebavo, a kljub temu nasiti in zadovolji brbončice vseh družinskih člankov – tudi otrok, ki znajo biti najbolj izbirčni.

Prav zato smo pripravili nabor super hitrih in lahkih večerij, ki so odličen izhod v sili, tudi ko se vam zdi, da nimate pri roki nič, iz česar bi v slabe pol ure lahko pripravili okusen obrok. Hitre in lahke večerje so namreč v zadnjih letih postale stalnica v marsikateri kuhinji – združujejo namreč praktičnost in zdrav način prehranjevanja.

Porova rižota

Porova rižota

Por je sorodnik česna, drobnjaka in čebule, ampak med vsemi naštetimi najmilejšega okusa. Nekateri bi rekli, da tudi najbolj plemenitega, ampak o okusih je težko razpravljati.

Enostavno

Pa da ne bo pomote, hitro ne pomeni nujno tudi dolgočasno. Okusen hiter obrok je lahko pripravljen v 20 do 30 minutah ali celo manj, z minimalnim številom sestavin in enostavno pripravo. Takšne večerje pogosto zahtevajo le en ponev, pekač ali kozico – kar pomeni tudi manj pomivanja in več časa za počitek.

Na kaj paziti pri pripravi lahke in okusne večerje

Lahke večerje so običajno bogate z zelenjavo, beljakovinami in zdravimi maščobami, hkrati pa revnejše z ogljikovimi hidrati, ki jih čez dan že zaužijemo dovolj. Tako veliko manj obremenimo prebavni sistem, kar pozitivno vpliva na kakovost spanca in splošno počutje. Pretežka hrana v poznih urah lahko namreč vodi v nemiren spanec, napihnjenost in celo težave z želodcem.

Najbolje je, da si že vnaprej pripravimo nekaj osnovnih sestavin, ki jih imamo nato pri roki za takojšnjo uporabo, tako lahko denimo prej skuhamo jajca, popečemo piščanca in skuhamo stročnice in zelenjavo. Vedno je pametno pregledati zaloge v shrambi in najprej porabiti tisto, kar ima krajši rok uporabnosti.

skupinski obrok
Shutterstock
Večerja je odlična priložnost za druženje - in porabo ostankov

Kreativno lahko uporabimo tudi ostanke kosila: riž lahko postane pražen riž z rakci, pečena zelenjava pa osnova za sendvič ali pito.

Ključ do uspeha je v preprostosti – z nekaj osnovnimi sestavinami in malo ustvarjalnosti lahko vsak dan pripravimo nekaj okusnega in hranljivega.

Okusne ideje za hitre in lahke večerje

V poletnih dneh pravo osvežitev predstavljajo razne solate z dodatkom beljakovin. Kombinacija sveže listnate zelenjave, avokada, oreščkov in beljakovinskega vira (kuhana jajca, tuna, losos, piščanec ali tofu) poskrbi za ustrezen energijski vnos in ne obteži želodca, preliv iz olivnega olja, limone in gorčice pa doda piko na i popolnemu okusu.

Solata z ajdo in peso

Solata z ajdo in rdečo peso

Rdeča pesa je v kuhinji vsestransko uporabna. Lahko jo jemo surovo, kuhano, kot samostojno jed ali prikuho k številnim različnim jedem.

Enostavno

Krasna ideja je lahko tudi juha iz buče, cvetače, pora, paradižnika ali kakšne druge sezonske zelenjave. Lahke zelenjavne juhe in enolončnice so hitro pripravljene in izjemno okusne, če dodamo nekaj stročnic (leča, čičerika), pa nas nas tudi lepo nasitijo.

juha-z-mlado-cebulo_558x620_acf_cropped

Juha z mlado čebulo

Mlada čebula je zelenjava, ki jo gojimo skozi vse leto in jo uporabljamo za popestritev jedi ali v solati.

Enostavno

Poletna-juha-s-kremno-kumaro_558x620_acf_cropped-1

Poletna juha s kumarično kremo

Paradižnik je ena najokusnejših in najuporabnejših vrtnin. Svežega narežemo v solato ali na testenine, pokapamo z dobrim oljčnim oljem – in že je pripravljeno kosilo!

Enostavno

Jajčne jedi predstavljajo večno klasiko večernih obrokov. Omleta z zelenjavo, špinačni frittata ali umešana jajca z gobami so vsem dobro znane hitre jedi, ki so obenem lahke in hranljive.

Izjemno okusna večerja je lahko tudi pečena zelenjava z jogurtovo omako. Cvetača, brokoli, bučke ali sladki krompir spečemo v pečici, prelijemo z grškim jogurtom, začinjenim s česnom in limono, in postrežemo z rezinami kruha (ki ga lahko popečemo na oljčnem olju in še toplega podrgnemo s česnom.

Vedno aktualne in hitro pripravljene so tudi testenine, ki jim dodamo omako iz česna, olivnega olja, sveže zelenjave in parmezana, ali pa preprosto uporabimo le paradižnikovo omako, nekaj začimb in zelišč in voila, večerja je pripravljena!

stran 12

Testenine alfredo

Preprosteje ne gre. Za testenine alfredo, ki se kar topijo v ustih, potrebujete le par sestavin, priprava pa je smešno hitra in enostavna.

10 min
Enostavno

Zelo hitro lahko zvečer pripravimo ribe iz pečice, ki jih postrežemo z dušeno zelenjavo, ali pa uporabimo tuno iz konzerve, jo zmešamo z zelenjavo in stročnicami in zavijemo v tortiljo ter na hitro popečemo v ponvi oziroma toasterju.

Takos z natrgano svinjino

Takos z natrgano svinjino

Nacufana, natrgana ali nacefrana svinjina je v naših krajih razmeroma nov pojav. Največkrat je na voljo v lokalih, specializiranih za burgerje.

Enostavno

Odličen okus, brez kompliciranja

Hitre in lahke večerje niso kompromis – so priložnost, da se po dnevu napolnjenem z obveznostmi razvajamo z okusnim, a uravnoteženim obrokom. S pravilno organizacijo, malce domišljije in osnovnimi sestavinami lahko v manj kot pol ure ustvarimo obrok, ki bo prijazno zaključil dan in nas pripravil na dober spanec.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.