Kaj boste skuhali danes?
Riževa torta z divjimi gobami in sirom taleggio
Gobova poslastica za 'slanoslede'
Riževa torta z divjimi gobami in sirom taleggio
Gobova poslastica za 'slanoslede'
Sestavine
- oljčno olje
- 2 čebuli
- 3 stroki česna
- 350 g riža za rižoto
- 1 liter vroče zelenjavne jušne osnove
- 200 g divjih gob (na primer lisičk)
- 25 g in še kanček masla
- 5 vejic timijana
- 85 g parmezana ali sira grana padano
- 85 g sira taleggio ali drugega aromatičnega sira, ki se lepo topi
- 150 g rikote
- 2 jajci
- sol in poper
Rekordno število tekmovalcev za Naj Fala kruh z vsako leto boljšimi izdelki
V soboto je v Ljubljani omamno dišalo po kruhu - potekal je tradicionalni izbor Naj Fala kruh, na katerem so ljubitelji peke kruha predstavili rekordno število hlebčkov.
Dajte priložnost krapu: tako pripravite božanski paprikaš
V tokratni oddaji Slovenske kuharice Lovro Prešiček na TV Veseljak Golica gosti kar svojo babico, oziroma `babki`, odlično kuharico Marjano Strupeh iz Krškega.
Ko boste enkrat jajcem dodali to sestavino, jih ne boste več pekli brez
Odkrijte presenetljivo preprost trik z javorovim sirupom, ki ocvrtim jajcem doda popolno sočnost in gurmansko aromo. Preizkusite nenavadno, a izjemno okusno kombinacijo.
Sestavine
- oljčno olje
- 2 čebuli
- 3 stroki česna
- 350 g riža za rižoto
- 1 liter vroče zelenjavne jušne osnove
- 200 g divjih gob (na primer lisičk)
- 25 g in še kanček masla
- 5 vejic timijana
- 85 g parmezana ali sira grana padano
- 85 g sira taleggio ali drugega aromatičnega sira, ki se lepo topi
- 150 g rikote
- 2 jajci
- sol in poper
Postopek
Čebulo na drobno nasekljamo, česen stremo. V večji kozici segrejemo 2 žlici oljčnega olja, dodamo čebulo, malo pozneje pa še česen in ju pražimo pri nizki temperaturi, da se povsem zmehčata. Dodamo riž in ga kakšno minuto mešamo, nato pa z zajemalko postopoma začnemo prilivati jušno osnovo. Vsakič, ko dodamo zajemalko tekočine, počakamo, da jo riž povsem vpije. Riž kuhamo in mu dodajamo jušno osnovo približno 20 minut, vse dokler ni mehek. Nato ga razporedimo po nizkem pladnju, da se nekoliko ohladi in učvrsti.
Medtem segrejemo pečico na 180 °C (ali na 160 °C z ventilacijo). Globlji model za torto s snemljivim obodom in premerom 22 cm tanko premažemo z maslom.
Dve vejici timijana osmukamo. Razžvrkljamo jajci in nastrgamo parmezan. V ponev damo maslo, timijanove lističe in gobe ter pražimo, da gobe postanejo zlato rjave in se zmehčajo. V skledo za mešanje postrgamo ohlajen riž in dodamo večino gob (malo jih prihranimo za okras), parmezan, rikoto in jajca. Obilno solimo in popramo ter dobro premešamo.
Taleggio tanko narežemo. Model napolnimo z rižoto in enakomerno poravnamo zgornjo plast. Potresemo jo s preostalimi gobami, taleggiom in vejicami timijana ter vse skupaj nekoliko vtisnemo v riž. Pokapamo z malce oljčnega olja. Pečemo 25 do 30 minut oziroma tako dolgo, da se zgornja plast zlato rjavo zapeče in postane hrustljava. Tedaj torto vzamemo iz pečice in pustimo, da se 20 minut ohlaja, nato pa jo narežemo na kose in postrežemo s solato.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Potrebušina v viskiju
Veganska rožičeva potica s suhimi figami
Potica s katero boste presegli svoje babice
Sardele s koromačevo solato po sicilijansko
Sardele, ki so odlične pečene na žaru, v vsak obrok vnesejo okus po poletju in se krasno podajo k hrustljavi solati.