
Kaj boste skuhali danes?
Porova rižota
Por je sorodnik česna, drobnjaka in čebule, ampak med vsemi naštetimi najmilejšega okusa. Nekateri bi rekli, da tudi najbolj plemenitega, ampak o okusih je težko razpravljati.
Porova rižota
Por je sorodnik česna, drobnjaka in čebule, ampak med vsemi naštetimi najmilejšega okusa. Nekateri bi rekli, da tudi najbolj plemenitega, ampak o okusih je težko razpravljati.

Svež je na voljo vse leto, kar je vsekakor njegova prednost. Prav zato lahko z njim v jedeh delno ali popolnoma nadomestimo njegove naštete sorodnike. Dodamo ga lahko v hrano zaradi izboljšanja okusa, vonja in arome, uporabimo pa ga lahko tudi za pripravo testa in raznih vrst pit ter drugih jedi.
Priljubljen je bil že v starem Egiptu vsaj 2000 let pred našim štetjem. Zelo čislan je bil tudi v starem Rimu, celo bolj priljubljen kot čebula in česen. Apicijeva kuharska knjiga iz prvega stoletja našega štetja vsebuje štiri recepte s porom. Surovega je oboževal rimski cesar Neron, ki ga je užival v juhi ali le z oljčnim oljem, saj je verjel, da ugodno vpliva na njegov glas. Raradi tega se ga je celo prijel nadimek Porrophagus, po naše porožer.
Sestavine
- 50 g pora
- 2 žlici masla
- sol in poper
- 160 g riža za rižoto
- 1 dl jabolčnega soka
- 8 dl zelenjavne jušne osnove
- 60 g parmezana

Kosilo v 30 minutah, ki ga boste takoj uvrstili med svoje stalnice
Hitro, barvito in okusno: piščančji stir fry s hrustljavo zelenjavo in sočnim piščancem je popoln obrok, ki je na mizi v manj kot 30 minutah.

To je prava bosanska kljukuša, ki navduši z vsakim grižljajem
Kljukuša je preprosta in hitro pripravljena bosanska zlevanka ali pogača. Imamo preizkušen tradicionalni recept (brez krompirja), ki ga je vedno dobro imeti pri roki.

Nevidni jabolčni kolač: jesenski hit, ki navdušuje splet
Nevidni jabolčni kolač je jesenski hit družbenih omrežij: sočna sladica s tankimi rezinami jabolk, ki navduši z lahkotnostjo in preprostostjo.
Sestavine
- 50 g pora
- 2 žlici masla
- sol in poper
- 160 g riža za rižoto
- 1 dl jabolčnega soka
- 8 dl zelenjavne jušne osnove
- 60 g parmezana
Postopek
Por umijemo, po dolgem razpolovimo in narežemo. V kozici ga popražimo na maslu, solimo in popramo.
Polovico pora prihranimo. V kozico dodamo riž, ga nekoliko popražimo, zalijemo s sokom in juho. Ko je riž že mehek, vmešamo polovico parmezana.
Pred postrežbo vmešamo preostali por in potresemo s preostalim parmezanom.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Kremna juha iz zelene z ovčjim sirom in kruhki z bučnim oljem
Ta kremna juha je zdravilna in zelo okusna.