© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Porova rižota

Por je sorodnik česna, drobnjaka in čebule, ampak med vsemi naštetimi najmilejšega okusa. Nekateri bi rekli, da tudi najbolj plemenitega, ampak o okusih je težko razpravljati.

Porova rižota

Por je sorodnik česna, drobnjaka in čebule, ampak med vsemi naštetimi najmilejšega okusa. Nekateri bi rekli, da tudi najbolj plemenitega, ampak o okusih je težko razpravljati.

Čas priprave /
Zahtevnost Enostavno
Količina za 4 porcije
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Porova rižota

Svež je na voljo vse leto, kar je vsekakor njegova prednost. Prav zato lahko z njim v jedeh delno ali popolnoma nadomestimo njegove naštete sorodnike. Dodamo ga lahko v hrano zaradi izboljšanja okusa, vonja in arome, uporabimo pa ga lahko tudi za pripravo testa in raznih vrst pit ter drugih jedi.

Priljubljen je bil že v starem Egiptu vsaj 2000 let pred našim štetjem. Zelo čislan je bil tudi v starem Rimu, celo bolj priljubljen kot čebula in česen. Apicijeva kuharska knjiga iz prvega stoletja našega štetja vsebuje štiri recepte s porom. Surovega je oboževal rimski cesar Neron, ki ga je užival v juhi ali le z oljčnim oljem, saj je verjel, da ugodno vpliva na njegov glas. Raradi tega se ga je celo prijel nadimek Porrophagus, po naše porožer.

Sestavine

  • 50 g pora
  • 2 žlici masla
  • sol in poper
  • 160 g riža za rižoto
  • 1 dl jabolčnega soka
  • 8 dl zelenjavne jušne osnove
  • 60 g parmezana

Sestavine

  • 50 g pora
  • 2 žlici masla
  • sol in poper
  • 160 g riža za rižoto
  • 1 dl jabolčnega soka
  • 8 dl zelenjavne jušne osnove
  • 60 g parmezana

Postopek

1

Por umijemo, po dolgem razpolovimo in narežemo. V kozici ga popražimo na maslu, solimo in popramo.

Polovico pora prihranimo. V kozico dodamo riž, ga nekoliko popražimo, zalijemo s sokom in juho. Ko je riž že mehek, vmešamo polovico parmezana.

Pred postrežbo vmešamo preostali por in potresemo s preostalim parmezanom.

maslo in riž

Priljubljeni recepti

Iron Lady

Špinačni zmešanček s spirulino

Enostavno

Trska, kuhana v sopari, z zelenjavo

Okusna riba z zelenjavo

50 min
Enostavno

Špinačni njoki s skuto

Špinača vsebuje toliko dobrega, da je na naših krožnikih ni nikoli preveč. Uživajte v njej!

50 min
Enostavno

Njoki z bučno omako s špinačo in kozjim sirom

Sladka buča in kozji sir kot protiutež – ta preprost in hiter recept bo kmalu postal vaš najljubši!

35 min
Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.