
Kaj boste skuhali danes?
Porova rižota
Por je sorodnik česna, drobnjaka in čebule, ampak med vsemi naštetimi najmilejšega okusa. Nekateri bi rekli, da tudi najbolj plemenitega, ampak o okusih je težko razpravljati.
Porova rižota
Por je sorodnik česna, drobnjaka in čebule, ampak med vsemi naštetimi najmilejšega okusa. Nekateri bi rekli, da tudi najbolj plemenitega, ampak o okusih je težko razpravljati.

Svež je na voljo vse leto, kar je vsekakor njegova prednost. Prav zato lahko z njim v jedeh delno ali popolnoma nadomestimo njegove naštete sorodnike. Dodamo ga lahko v hrano zaradi izboljšanja okusa, vonja in arome, uporabimo pa ga lahko tudi za pripravo testa in raznih vrst pit ter drugih jedi.
Priljubljen je bil že v starem Egiptu vsaj 2000 let pred našim štetjem. Zelo čislan je bil tudi v starem Rimu, celo bolj priljubljen kot čebula in česen. Apicijeva kuharska knjiga iz prvega stoletja našega štetja vsebuje štiri recepte s porom. Surovega je oboževal rimski cesar Neron, ki ga je užival v juhi ali le z oljčnim oljem, saj je verjel, da ugodno vpliva na njegov glas. Raradi tega se ga je celo prijel nadimek Porrophagus, po naše porožer.
Sestavine
- 50 g pora
- 2 žlici masla
- sol in poper
- 160 g riža za rižoto
- 1 dl jabolčnega soka
- 8 dl zelenjavne jušne osnove
- 60 g parmezana

Ideje za njoke malo drugače; ko krompir ni v glavni vlogi
O ne, njoki niso samo krompirjevi, predvsem pa nikoli niso dolgočasni. Popestrite jih s škrobnato zelenjavo ali pa jih pripravite povsem drugače.

Nove ideje s kodrolistnim in toskanskim (listnatim) ohrovtom
Kodrolistni in toskanski ohrovt sta prava vitaminska bomba, polna vlaknin in antioksidantov. Te okusne jedi bodo postale stalnica vaših jesenskih in zimskih jedilnikov.

Marmelada iz grozdja, ki jo boste hoteli jesti kar z žlico
Medtem ko večina grozdja že pridno prehaja iz mošta v vino, se na latniku tu in tam še najde kak grozd – spremenite ga v slasten grozdni džem, marmelado ali žele.
Sestavine
- 50 g pora
- 2 žlici masla
- sol in poper
- 160 g riža za rižoto
- 1 dl jabolčnega soka
- 8 dl zelenjavne jušne osnove
- 60 g parmezana
Postopek
Por umijemo, po dolgem razpolovimo in narežemo. V kozici ga popražimo na maslu, solimo in popramo.
Polovico pora prihranimo. V kozico dodamo riž, ga nekoliko popražimo, zalijemo s sokom in juho. Ko je riž že mehek, vmešamo polovico parmezana.
Pred postrežbo vmešamo preostali por in potresemo s preostalim parmezanom.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Špinačni njoki s skuto
Špinača vsebuje toliko dobrega, da je na naših krožnikih ni nikoli preveč. Uživajte v njej!
Njoki z bučno omako s špinačo in kozjim sirom
Sladka buča in kozji sir kot protiutež – ta preprost in hiter recept bo kmalu postal vaš najljubši!