© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Pečena cvetača s paradižnikom (alla pizzaiola)

Pečena cvetača s paradižnikom (alla pizzaiola)

Čas priprave 55 min
Zahtevnost Enostavno
Količina za 4 osebe
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
pecena_cvetaca_558x620_acf_cropped

Sestavine

  • 1 velika cvetača
  • 2 žlici oljčnega olja + 3 žlice za peko
  • sol
  • poper
  • 600 g zrelega paradižnika (npr. mešanice rdečega in rumenega češnjevca)
  • 6 neolupljenih strokov česna
  • majhen šopek bazilike
  • majhen šopek svežega origana (ali ½ žličke suhega)
  • ščep posušenega zdrobljenega čilija
  • 4 žlice suhega belega vina
  • 2 žlici naribanega parmezana
  • 3 žlice krušnih drobtin
  • 125 g mocarele
  • dober kruh in zelena solata, ko postrežemo
steak, meso, grill

Tako ne boste uničili nobenega steaka več

"Obožujem steake, vendar se mi doma pogosto ne posrečijo. Žal mi je vsakega kosa govedine, ki ga uničim, največkrat tako, da ga preveč spečem, zato bi bila hvaležna za nekaj splošnih nasvetov, kako speči popoln steak."

Morski list v malvaziji

Priprava morskega lista za cvrenje v ponvi

Morski list je resnični rolsrojs med ribami, zato je edino prav, da ga pripravimo čim preprosteje, saj lahko le tako zares uživamo v njegovem okusu. Da bi v obrok vnesli malo drame, preizkusite ta kuharski trik za popolno pripravo.

Sestavine

  • 1 velika cvetača
  • 2 žlici oljčnega olja + 3 žlice za peko
  • sol
  • poper
  • 600 g zrelega paradižnika (npr. mešanice rdečega in rumenega češnjevca)
  • 6 neolupljenih strokov česna
  • majhen šopek bazilike
  • majhen šopek svežega origana (ali ½ žličke suhega)
  • ščep posušenega zdrobljenega čilija
  • 4 žlice suhega belega vina
  • 2 žlici naribanega parmezana
  • 3 žlice krušnih drobtin
  • 125 g mocarele
  • dober kruh in zelena solata, ko postrežemo

Postopek

1

Pečico segrejemo na 200 °C. Cvetačo narežemo na 8 krhljev in jih premažemo s 3 žlicami olja, nato jih zložimo v velik pekač. Solimo in popramo ter pečemo 10 minut oziroma toliko časa, da se začne mehčati. Kose cvetače previdno obrnemo.

2

Paradižnik razpolovimo ali narežemo na četrtine, odvisno od velikosti, nato ga razporedimo med kose cvetače, prav tako natrte neolupljene stroke česna ter večino lističev bazilike in origana, posujemo s čilijem ter pokapamo z vinom in 2 žlicama olja. Solimo in popramo ter vrnemo v pečico za 25 minut ali toliko časa, da se paradižniki mehki in tu in tam ožgani. Paradižnik malce potlačimo, da se sprostijo sokovi.

3

Zmešamo parmezan in drobtine. Na zelenjavo v pekaču razporedimo natrgano mocarelo in posujemo s parmezanovimi drobtinami. Pečemo še 10 minut oziroma toliko časa, da se posip hrustljavo zapeče, cvetača pa je mehka. Posujemo s prihranjeno baziliko in origanom ter ponudimo s kruhom in zeleno solato.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.