Kaj boste skuhali danes?
Pečena cvetača s paradižnikom (alla pizzaiola)
Pečena cvetača s paradižnikom (alla pizzaiola)
Sestavine
- 1 velika cvetača
- 2 žlici oljčnega olja + 3 žlice za peko
- sol
- poper
- 600 g zrelega paradižnika (npr. mešanice rdečega in rumenega češnjevca)
- 6 neolupljenih strokov česna
- majhen šopek bazilike
- majhen šopek svežega origana (ali ½ žličke suhega)
- ščep posušenega zdrobljenega čilija
- 4 žlice suhega belega vina
- 2 žlici naribanega parmezana
- 3 žlice krušnih drobtin
- 125 g mocarele
- dober kruh in zelena solata, ko postrežemo
Božanska sladica, ki je pravi hit na družbenih omrežjih
Sočne čokoladne rezine z mehko plastjo biskvitnih piškotov, namočenih v kavo, in bogato mascarpone kremo. Popolna sladica, ko si hkrati zaželiš brownija in tiramisuja.
Pravi domači žganci – recepti, ki vedno uspejo
Žganci so preprosta jed, ki že stoletja kraljuje na domačih mizah. Odlični so sami ali v kombinaciji s številnimi tradicionalnimi jedmi. Jih znate pripraviti?
Kako si sledijo plasti v prekmurski gibanici? Preverite edini pravi recept
Prekmurska gibanica je naša najbolj zapletena sladica. Zanjo je treba pripraviti krhko in vlečeno testo, mednje pa zaviti kar štiri nadeve v točno določenem zaporedju.
Sestavine
- 1 velika cvetača
- 2 žlici oljčnega olja + 3 žlice za peko
- sol
- poper
- 600 g zrelega paradižnika (npr. mešanice rdečega in rumenega češnjevca)
- 6 neolupljenih strokov česna
- majhen šopek bazilike
- majhen šopek svežega origana (ali ½ žličke suhega)
- ščep posušenega zdrobljenega čilija
- 4 žlice suhega belega vina
- 2 žlici naribanega parmezana
- 3 žlice krušnih drobtin
- 125 g mocarele
- dober kruh in zelena solata, ko postrežemo
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C. Cvetačo narežemo na 8 krhljev in jih premažemo s 3 žlicami olja, nato jih zložimo v velik pekač. Solimo in popramo ter pečemo 10 minut oziroma toliko časa, da se začne mehčati. Kose cvetače previdno obrnemo.
Paradižnik razpolovimo ali narežemo na četrtine, odvisno od velikosti, nato ga razporedimo med kose cvetače, prav tako natrte neolupljene stroke česna ter večino lističev bazilike in origana, posujemo s čilijem ter pokapamo z vinom in 2 žlicama olja. Solimo in popramo ter vrnemo v pečico za 25 minut ali toliko časa, da se paradižniki mehki in tu in tam ožgani. Paradižnik malce potlačimo, da se sprostijo sokovi.
Zmešamo parmezan in drobtine. Na zelenjavo v pekaču razporedimo natrgano mocarelo in posujemo s parmezanovimi drobtinami. Pečemo še 10 minut oziroma toliko časa, da se posip hrustljavo zapeče, cvetača pa je mehka. Posujemo s prihranjeno baziliko in origanom ter ponudimo s kruhom in zeleno solato.