Kaj boste skuhali danes?
Humus s pečeno zelenjavo in feto
Humus lahko dopolnimo s svežo ali popečeno zelenjavo
Humus s pečeno zelenjavo in feto
Humus lahko dopolnimo s svežo ali popečeno zelenjavo
Sestavine
- 4 pastinaki
- 4 korenčki
- 2 žlički semen kumina (orientalske kumine)
- 1 pločevinka (400 g) čičerke
- 2 žlici rastlinskega olja
- sol in poper
- 500 g kuhane rdeče pese (ne v kisu)
- 2 žlici bistrega medu
- 200 g humusa
- 2 žlici belega vinskega ali jabolčnega kisa
- majhen šopek mete
- 200 g sira feta ali drugega belega sira
Stari recepti: kako pravilno kisati zelje in repo
Zagotovo se boste strinjali, da trgovinske police ponujajo veliko izbiro vloženega zelja in repe, a kljub temu sta najboljša domača.
Nepozabna klasika med enolončnicami
Istrska enolončnica bobiči je eden tistih drobnih zakladov, zaradi katerih smo Slovenci lahko upravičeno ponosni na svojo kulinarično tradicijo.
Tomaž Kavčič o intimnosti svojega dela
Pionir slovenske kulinarike počasne hrane, chef Tomaž Kavčič, ki ustvarja v Dvorcu Zemono, razmišlja tudi o etiki v gostinstvu.
Sestavine
- 4 pastinaki
- 4 korenčki
- 2 žlički semen kumina (orientalske kumine)
- 1 pločevinka (400 g) čičerke
- 2 žlici rastlinskega olja
- sol in poper
- 500 g kuhane rdeče pese (ne v kisu)
- 2 žlici bistrega medu
- 200 g humusa
- 2 žlici belega vinskega ali jabolčnega kisa
- majhen šopek mete
- 200 g sira feta ali drugega belega sira
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C. Pastinak in korenje olupimo in narežemo na krhlje oziroma debelejše palčke. Damo jih v velik pekač, dodamo čičerko, semena kumina in olje, solimo in popramo ter pomešamo. Pečemo 30 minut, na sredini peke pomešamo.
Odcejeno peso narežemo na krhlje, jo dodamo v pekač, pokapamo z medom in vrnemo v pečico še za 10 minut. Humus razprostremo po velikem servirnem krožniku ali po 4 porcijskih krožnikih. Ko je zelenjava pečena, jo v pekaču poškropimo s kisom in pomešamo. Pečeno zelenjavo razdelimo na humus ter posujemo z lističi mete in nadrobljenim sirom feta, pokapamo s sokovi iz pekača ter postrežemo.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Kremasta rabarbara v kozarcu
Rabarbara je odlična, a se vse prevečkrat znajde le v kompotih. Poskusite jo z ingverjem!
Bageta s sirom in česnom
Česen je nepogrešljiva sestavina v vsaki kuhinji. Z njim začinimo in oplemenitimo okus različnih jedi, dodamo ga v solate, zlasti zeleno listnato, uživamo pa tudi surovega.