
Poletna juha s kumarično kremo
Paradižnik je ena najokusnejših in najuporabnejših vrtnin. Svežega narežemo v solato ali na testenine, pokapamo z dobrim oljčnim oljem – in že je pripravljeno kosilo!
Poletna juha s kumarično kremo
Paradižnik je ena najokusnejših in najuporabnejših vrtnin. Svežega narežemo v solato ali na testenine, pokapamo z dobrim oljčnim oljem – in že je pripravljeno kosilo!

Za zrel paradižnik sicer velja, da zahteva le še ščepec soli in morda nekaj kapljic oljčnega olja, pa je že sam po sebi prima specialiteta. Lahko pa narezanega le na hitro zdušimo ali zgolj pogrejemo na popraženi čebuli, dodamo poljubne sredozemske začimbe in oljčno olje ter nastane okusna omaka za testenine ali k popečeni polenti.
Zares dober paradižnik je privilegij vrtičkarjev; iz njega lahko napravimo tisoč in eno jed, lahko pa ga tudi shranimo za hladnejši del leta. Takrat namreč ni mogoče dobiti okusnega svežega paradižnika in je konzervirani veliko boljša izbira.
Sestavine
- 3 rdeče paprike
- 1 čili
- 1 čebula
- 3 stroki česna
- 1 večji korenček
- oljčno olje
- 400 g sesekljanega paradižnika v pločevinki
- 500 ml zelenjavne jušne osnove (ali vode)
- sol in poper
- 1/2 kumare
- 150 g grškega jogurta
- nekaj lističev mete

7 receptov španske kulinarike, ki vedno navdušijo
Španska kuhinja je znana po živahnih okusih, preprostih sestavinah in bogati tradiciji skupnega obedovanja.

Hitre malice, ki jih lahko odnesete v službo
September je čas za nove začetke - začnimo pri zdravih malicah za v službo.

Pripravite te jedi s koruzo, preden bo prepozno
Ob koncu poletja nas pridelana koruza še zadnjič vabi s sladkim okusom. Za vas smo izbrali nekaj okusnih in malo drugačnih receptov.
Sestavine
- 3 rdeče paprike
- 1 čili
- 1 čebula
- 3 stroki česna
- 1 večji korenček
- oljčno olje
- 400 g sesekljanega paradižnika v pločevinki
- 500 ml zelenjavne jušne osnove (ali vode)
- sol in poper
- 1/2 kumare
- 150 g grškega jogurta
- nekaj lističev mete
Postopek
Čili, čebulo in česen očistimo ter drobno sesekljamo. Papriko in korenček očistimo in narežemo na manjše kose.
V loncu segrejemo olje in na njem popražimo čebulo, česen in čili. Nato dodamo papriko in korenček in pražimo, dokler se zelenjava nekoliko ne zmehča.
Zelenjavi dodamo še paradižnik, prilijemo jušno osnovo ter kuhamo 15 minut. Juho dobro premešamo, solimo in popramo.
Kumaro olupimo, ji odstranimo semena in jo naribamo. Nato jo zmešamo z jogurtom in sesekljano meto, solimo in popramo.
Juho razdelimo na krožnike in okrasimo s kumarično kremo.