
Poletna juha s kumarično kremo
Paradižnik je ena najokusnejših in najuporabnejših vrtnin. Svežega narežemo v solato ali na testenine, pokapamo z dobrim oljčnim oljem – in že je pripravljeno kosilo!
Poletna juha s kumarično kremo
Paradižnik je ena najokusnejših in najuporabnejših vrtnin. Svežega narežemo v solato ali na testenine, pokapamo z dobrim oljčnim oljem – in že je pripravljeno kosilo!

Za zrel paradižnik sicer velja, da zahteva le še ščepec soli in morda nekaj kapljic oljčnega olja, pa je že sam po sebi prima specialiteta. Lahko pa narezanega le na hitro zdušimo ali zgolj pogrejemo na popraženi čebuli, dodamo poljubne sredozemske začimbe in oljčno olje ter nastane okusna omaka za testenine ali k popečeni polenti.
Zares dober paradižnik je privilegij vrtičkarjev; iz njega lahko napravimo tisoč in eno jed, lahko pa ga tudi shranimo za hladnejši del leta. Takrat namreč ni mogoče dobiti okusnega svežega paradižnika in je konzervirani veliko boljša izbira.
Sestavine
- 3 rdeče paprike
- 1 čili
- 1 čebula
- 3 stroki česna
- 1 večji korenček
- oljčno olje
- 400 g sesekljanega paradižnika v pločevinki
- 500 ml zelenjavne jušne osnove (ali vode)
- sol in poper
- 1/2 kumare
- 150 g grškega jogurta
- nekaj lističev mete

Dončićeva Anamaria s sledilci delila podatek, ki so ga vsi želeli
Anamaria Goltes je na Instagramu objavila preprosto poletno sladico in sprožila val povpraševanja. Zdaj je delila še recept za jed, s katero se verjetno sladka tudi Luka Dončić.

Našli smo recept za najboljšo poletno juho
Čisto mogoče je, da smo našli recept za popolno poletno juho. Prepričala nas je z okusi, teksturo … še barva je čudovita. Preizkusite jo še vi.

Starodavna sladica, ki jo morate poskusiti to poletje
Če vas pot zanese na otok Rab, poskusite rabsko torto in takoj vam bo jasno, zakaj mu pravijo otok sreče. Če ste se že vrnili z morja, pa si srečo pričarajte kar doma.
Sestavine
- 3 rdeče paprike
- 1 čili
- 1 čebula
- 3 stroki česna
- 1 večji korenček
- oljčno olje
- 400 g sesekljanega paradižnika v pločevinki
- 500 ml zelenjavne jušne osnove (ali vode)
- sol in poper
- 1/2 kumare
- 150 g grškega jogurta
- nekaj lističev mete
Postopek
Čili, čebulo in česen očistimo ter drobno sesekljamo. Papriko in korenček očistimo in narežemo na manjše kose.
V loncu segrejemo olje in na njem popražimo čebulo, česen in čili. Nato dodamo papriko in korenček in pražimo, dokler se zelenjava nekoliko ne zmehča.
Zelenjavi dodamo še paradižnik, prilijemo jušno osnovo ter kuhamo 15 minut. Juho dobro premešamo, solimo in popramo.
Kumaro olupimo, ji odstranimo semena in jo naribamo. Nato jo zmešamo z jogurtom in sesekljano meto, solimo in popramo.
Juho razdelimo na krožnike in okrasimo s kumarično kremo.