
Kaj boste skuhali danes?
Lososova pita s šparglji
Spomladanska poslastica z lososom in šparglji
Lososova pita s šparglji
Spomladanska poslastica z lososom in šparglji

Sestavine
- moka za delovno porvšino
- 700 g kupljenega ali domačega krhkega testa
- 50 g masla
- 1 velika čebula
- 1 žlička koromačevih semen
- pribl. 400 g špargljev
- 1 dl mleka
- 300 g lososovega fileja brez kože
- 3 dl sladke smetane
- 3 velika jajca
- nekaj vejic kopra
- lupina 1 limone
- 100 g sira čedar
- sol in poper
- solata iz koromača in rukole za prilogo

Preprost recept za šnite, ki vedno navdušijo
Kruhove šnite niso le odličen način, kako porabiti kruh, so tudi odlična ideja za počasen začetek dneva v dobri družbi.

Ajvar, lutenica ali pindžur? Domače klasike, ki ne grejo nikoli iz mode
Dišeče kuhinje, zasedeni štedilniki in police, polne kozarcev. Marsikdo se z nostalgijo spomni jesenskih dni, ko je bila priprava ozimnice skoraj obvezen del vsakdana.

Je vsaka buča užitna?
Buče so brez dvoma ena izmed najbolj prepoznavnih jesenskih pridelkov, ki pa jih v resnici lahko uporabljamo skozi vse leto, če jih pravilno hranimo.
Sestavine
- moka za delovno porvšino
- 700 g kupljenega ali domačega krhkega testa
- 50 g masla
- 1 velika čebula
- 1 žlička koromačevih semen
- pribl. 400 g špargljev
- 1 dl mleka
- 300 g lososovega fileja brez kože
- 3 dl sladke smetane
- 3 velika jajca
- nekaj vejic kopra
- lupina 1 limone
- 100 g sira čedar
- sol in poper
- solata iz koromača in rukole za prilogo
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C. V pečico damo velik plitev pekač, da se segreje. Čisto delovno površino pomokamo in na njej razvaljamo 600 g testa, tako da bo prekrilo pekač velikosti 20 x 30 cm. Robove testa obrežemo s škarjami, tako da sega 2 do 3 mm nad rob pekača. Testo po vsej površini prebodemo z vilicami, nato ga prekrijemo s papirjem za peko in enakomerno potresemo s suhim fižolom. Pekač s testom postavimo na vroč plitev pekač v pečici in pečemo 15 minut.
Medtem razvaljamo preostalo testo, tudi odrezane robove, in ga narežemo na trakove, ki jih prepletemo med sabo. Jajca razžvrkljamo. Pekač vzamemo iz pečice, odstranimo fižol in papir ter testo tanko premažemo z jajcem. Prepleteno testo prilepimo na robove, ga premažemo z jajcem in pekač spet postavimo v pečico za 15 minut, dokler ni testo pečeno, vendar še ne porjavi.
Čebulo razpolovimo in jo narežemo na lističe. Špargljem odrežemo olesenele konce in stebla razpolovimo po dolžini. Koper osmukamo in stebla zavržemo. Nastrgamo sir.
V ponvi pri nizki temperaturi razpustimo maslo in nanj stresemo čebulo. Nežno pražimo 15 do 20 minut oziroma tako dolgo, da se čebula zmehča. Nato primešamo koromačeva semena in odstavimo z ognja. Pustimo, da se čebula ohladi v ponvi.
Testo za pito vzamemo iz pečice in ga postavimo na stran; medtem skuhamo preostali nadev. V ponev z višjim ravnim robom stresemo šparglje, jih prekrijemo z 2 do 3 cm vode, rahlo zavremo in kuhamo 5 minut. Nato jih odcedimo in splaknemo z mrzlo vodo, da se hitro ohladijo. Pustimo, da se posušijo na papirnati brisači. Prazno ponev spet po- stavimo na kuhalno površino, vanjo vlijemo mleko in vložimo lososa ter rahlo zavremo. Kuhamo 4 minute; medtem lososa enkrat obrnemo.
Lososov file previdno poberemo iz mleka in ga položimo na krožnik. Mleko prelijemo v večji ognjevaren vrč in postavimo na stran. Čebulo in koromačeva semena z žlico enakomerno razporedimo po dnu testa. Dodamo šparglje. Ko je losos dovolj ohlajen, da ga lahko primemo, ga natrgamo in potresemo po špargljih. Zmešamo sladko smetano, mleko, preostanek jajc, koper in limonovo lupino ter solimo in popramo. Z mešanico prelijemo šparglje in lososa, vse skupaj potresemo s sirom in previdno postavimo nazaj v pečico za 45 minut do eno uro oziroma tako dolgo, da se nadev učvrsti, sir pa zlato zapeče. Pito postrežemo toplo ali hladno s solato iz koromača in rukole.
Slano krhko testo
400 g moke pomešamo z 1,5 žličke soli in z 200 g hladnega masla z rokami naredimo drobljivo zmes. Dodamo 1 jajce, zmešamo in med mešanjem po kapljicah dodajamo vodo (približno 5 žlic), nato pa zgnetemo v voljno testo. Zavijemo ga v folijo in za pol ure postavimo na hladno.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Dvobarvna grozdna krema
Da za sladico ne bo samo torta ali pita, pripravite to fino grozdno kremo