Kaj boste skuhali danes?
Sestavine
- velik šop vodne kreše
- dobra pest bazilike
- dobra pest mete
- 4 mlade čebulice
- 2 veliki jajci
- sveže nariban muškatni orešek
- sol in poper
- 100 g sira feta
- 85 g artičokinih srčkov, vloženih v olje
- 50 g masla
- 300 g tankega vlečenega testa
- 2 žlici sveže naribanega parmezana
- paradižnikova solata za prilogo (po želji)
Preprosta kosila za ljubitelje azijskih okusov
Kadar si zaželimo nečesa novega, svežega, dišečega, pobrskamo za recepti, ki jih navdihujejo tajska, indijska, kitajska, vietnamska in korejska kulinarika.
Kaj vse lahko naredite iz kutin: domače ideje, ki dišijo po jeseni
Pri nas je kutina prej za okras kot sadež za uživanje, čeprav kutine odlikuje ogromno koristnih lastnosti, ki blagodejno vplivajo na naše zdravje.
Tako pravilno spečete pečenice
Pečenice so nepogrešljive jeseni in pozimi. Najbolje je, če dobite domače in preverjeno dobre, pozorni pa bodite pri peki.
Sestavine
- velik šop vodne kreše
- dobra pest bazilike
- dobra pest mete
- 4 mlade čebulice
- 2 veliki jajci
- sveže nariban muškatni orešek
- sol in poper
- 100 g sira feta
- 85 g artičokinih srčkov, vloženih v olje
- 50 g masla
- 300 g tankega vlečenega testa
- 2 žlici sveže naribanega parmezana
- paradižnikova solata za prilogo (po želji)
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C. Kreši odstranimo trda stebla in jo nasekljamo. Baziliko, meto in mlado čebulico grobo nasekljamo. Vse skupaj damo v multipraktik in nekaj sekund meljemo, nato dodamo jajci, muškatni orešek, sol in poper ter spet pomeljemo – a pazimo, da ni predrobno sesekljano. Mešanico stresemo v skledo in vmešamo na kockice narezano feto ter odcejene in na koščke narezane artičoke.
Stopimo maslo. Liste vlečenega testa narežemo na kvadrate s stranico 12 do 13 cm. Po 4 kvadrate zložimo drugega na drugega in vsakega premažemo z maslom, zlagamo pa jih tako, da jih zamikamo, tako da ob robu nastane oblika zvezde. Dobiti moramo 8 kupčkov testa. (Nekaj testa bo ostalo, a ga lahko zavijemo in prihranimo za drug recept.)
Vsak kupček testa potlačimo v vdolbine modla za mafine in nadevamo z mešanico fete in zelišč. Testo na vrhu zapognemo, da zapremo nadev, in robove stisnemo. Po vrhu mošnjičke premažemo s preostalim maslom in posujemo s parmezanom. Pečemo 25 minut, da se testo zlato in hrustljavo zapeče. Pustimo, da se mošnjički nekaj minut ohlajajo, nato jih vzamemo iz modla in prestavimo na kuhinjsko mrežico, kjer naj se do konca ohladijo. Potem jih zložimo v plastične posode in odnesemo na piknik, kjer po želji zraven ponudimo paradižnikovo solato.
Priljubljeni recepti
Sataraš
Sarma
V sezoni kislega zelja se sarme vedno priležejo, so pa tudi obvezna spremljava dunajskim filharmonikom na novega leta dan. Pripravite jih vnaprej!
Brancin s pastinakovim pirejem
S to jedjo boste očarali svojo boljšo polovico.