
Pita z grahom, bobom in slanino
Pita z grahom, bobom in slanino

Sestavine
- 500 g krhkega testa
- 175 g izluščenega graha
- 175 g izluščenega boba
- 12 listov bazilike in še nekaj za okras
- 3 dl sladke smetane
- 150 g dimljene slanine, narezane na kocke
- 4 velika jajca
- 1 dl mleka
- 50 g sveže naribanega parmezana
- sol in poper

Tako ne boste uničili nobenega steaka več
"Obožujem steake, vendar se mi doma pogosto ne posrečijo. Žal mi je vsakega kosa govedine, ki ga uničim, največkrat tako, da ga preveč spečem, zato bi bila hvaležna za nekaj splošnih nasvetov, kako speči popoln steak."

Če je vaš tofu brez okusa, ga niste pripravili pravilno
Poletje je čas za žar in piknike. Ti pa niso rezervirani, samo za mesojedce, na žaru se da odlično pripraviti tudi veganski tofu. Za vas smo rpipravili nekaj trikov kako pripraviti popoln tofu na žaru.

Priprava morskega lista za cvrenje v ponvi
Morski list je resnični rolsrojs med ribami, zato je edino prav, da ga pripravimo čim preprosteje, saj lahko le tako zares uživamo v njegovem okusu. Da bi v obrok vnesli malo drame, preizkusite ta kuharski trik za popolno pripravo.
Sestavine
- 500 g krhkega testa
- 175 g izluščenega graha
- 175 g izluščenega boba
- 12 listov bazilike in še nekaj za okras
- 3 dl sladke smetane
- 150 g dimljene slanine, narezane na kocke
- 4 velika jajca
- 1 dl mleka
- 50 g sveže naribanega parmezana
- sol in poper
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C. Testo na rahlo pomokani delovni površini razvaljamo v dovolj velik krog, da z njim lahko obložimo model za pite premera 28 cm z ločljivim obodom. Pazimo, da testo pritisnemo tesno ob model. Odvečno testo pustimo, da visi čez rob. Testo v modlu obložimo s papirjem za peko in nanj vsujemo suh fižol za slepo peko, nato postavimo v pečico in pečemo 25 minut. Papir in fižol odstranimo in pečemo še 5 minut, da se testo na dnu posuši.
Medtem bob in grah kuhamo 5 minut, da se le malo zmehčata. Odcedimo in oplaknemo, da odstranimo škrobno peno. Stresemo v skledo, dodamo baziliko in 3 žlice smetane ter solimo in popramo. Z paličnim mešalnikom (ali v multipraktiku) zmeljemo v gladek pire. Kocke slanine nekaj minut popekamo v teflonski ponvi, da se rahlo obarvajo.
Preostalo smetano stepemo z jajci, mlekom in parmezanom, solimo in popramo. Dno pite namažemo s pirejem iz graha in boba ter posujemo s slanino. Previdno prelijemo z jajčno mešanico. Temperaturo pečice zmanjšamo na 180 °C in pečemo 35 minut, da se nadev strdi in zlato obarva. Pustimo, da se malo ohladi, nato z ostrim nožem pazljivo odrežemo testo, ki gleda čez rob. Posujemo s še nekaj listi bazilike in ponudimo skupaj s solato – na pikniku ali za kosilo, lahko tudi kot predjed.