Kaj boste skuhali danes?
Pita z grahom, bobom in slanino
Pita z grahom, bobom in slanino
Sestavine
- 500 g krhkega testa
- 175 g izluščenega graha
- 175 g izluščenega boba
- 12 listov bazilike in še nekaj za okras
- 3 dl sladke smetane
- 150 g dimljene slanine, narezane na kocke
- 4 velika jajca
- 1 dl mleka
- 50 g sveže naribanega parmezana
- sol in poper
Najboljši recepti za praznično večerjo brez mesa
Pri načrtovanju prazničnega menija se tu in tam srečamo s kakšnim izzivom, a z malo ustvarjalnosti in dobre volje, bomo tega hitro rešili z naborom pestrih jedi, ki bodo
Meni za božično večerjo: klasika malo drugače
Praznični obed naj bo bolj poseben, slavnosten, a ni prav nič narobe, če se bomo pri tem oprli na preizkušene kombinacije okusov in preverjene tehnike.
Prekinite s tradicijo: novi naj božični piškoti
Prazniki so čas, ko se poklanjamo tradicija, pa tudi priložnost, da na pladnje postavimo kaj novega, drznejšega in igrivega.
Sestavine
- 500 g krhkega testa
- 175 g izluščenega graha
- 175 g izluščenega boba
- 12 listov bazilike in še nekaj za okras
- 3 dl sladke smetane
- 150 g dimljene slanine, narezane na kocke
- 4 velika jajca
- 1 dl mleka
- 50 g sveže naribanega parmezana
- sol in poper
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C. Testo na rahlo pomokani delovni površini razvaljamo v dovolj velik krog, da z njim lahko obložimo model za pite premera 28 cm z ločljivim obodom. Pazimo, da testo pritisnemo tesno ob model. Odvečno testo pustimo, da visi čez rob. Testo v modlu obložimo s papirjem za peko in nanj vsujemo suh fižol za slepo peko, nato postavimo v pečico in pečemo 25 minut. Papir in fižol odstranimo in pečemo še 5 minut, da se testo na dnu posuši.
Medtem bob in grah kuhamo 5 minut, da se le malo zmehčata. Odcedimo in oplaknemo, da odstranimo škrobno peno. Stresemo v skledo, dodamo baziliko in 3 žlice smetane ter solimo in popramo. Z paličnim mešalnikom (ali v multipraktiku) zmeljemo v gladek pire. Kocke slanine nekaj minut popekamo v teflonski ponvi, da se rahlo obarvajo.
Preostalo smetano stepemo z jajci, mlekom in parmezanom, solimo in popramo. Dno pite namažemo s pirejem iz graha in boba ter posujemo s slanino. Previdno prelijemo z jajčno mešanico. Temperaturo pečice zmanjšamo na 180 °C in pečemo 35 minut, da se nadev strdi in zlato obarva. Pustimo, da se malo ohladi, nato z ostrim nožem pazljivo odrežemo testo, ki gleda čez rob. Posujemo s še nekaj listi bazilike in ponudimo skupaj s solato – na pikniku ali za kosilo, lahko tudi kot predjed.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Pasta miso
Plesen koji, vzgojena na žitaricah in (tradicionalno) združena s sojo, postane pasta miso. To dobroto za potrpežljive si lahko zdaj naredite tudi sami.
Čokoladna salama
Čokoladna salama je odlična zamisel za sladka darila v prazničnem času.