Dober tek
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Martinovo: tradicionalni recepti in ideje za martinovo pojedino


Barbara Slivnik
6. 11. 2024, 00.00
Posodobljeno
03. 04. 2025 · 11:24
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Martinovo, ki ga praznujemo 11. novembra, je vesel praznik, ko se mošt spremeni v vino, na mizi pa se tradicionalno znajdejo perutnina, mlinci, rdeče zelje in druge dobrote.

martinovo-1_1115x560_acf_cropped_1115x560_acf_cropped_1115x560_acf_cropped.jpg

Dan svetega Martina

Martinovo, god svetega Martina iz Toursa, se v Sloveniji praznuje predvsem kot praznik vina, ko se nečisto novo vino ob blagoslovu spremeni v pravo vino. Praznik spremljajo številne šege in navade, ki hkrati zaznamujejo konec jeseni in prehod v zimski čas.

martinovo-2-scaled.jpg
Martinovo je čas za praznovanje z družino in prijatelji

Recepti za martinovo

Martinovo je dan, ko se mošt spremeni v mlado vino, družine in prijatelji pa se zberejo ob bogato obloženem omizju. Martinova pojedina, ki jo v tem času pripravljajo tudi številne restavracije, gostilne in kmečki turizmi, vključujejo tradicionalne jedi, kot so martinova gos ali martinova račka, rdeče zelje in mlinci, ponekod po Sloveniji pa jih spremljajo tudi druge lokalne dobrote.

martinova-pojedina.png
Tradicionalna martinova pojedina

Martinova gos ali martinova račka

Tradicionalno na martinovo postrežemo perutnino, najpogosteje gos ali račko, lahko pa tudi purana ali piščanca. Preverite naše najljubše recepte:

Recept: Pečena martinova gos s kostanjem in jabolki – sočna gos z jesenskimi dodatki, kot sta kostanj in jabolka, bo prava zvezda vašega martinovega omizja

Recept: Martinova račka –okusna račka, idealna za praznično kosilo.

dimitri-photography-ijlUGGnrZsI-unsplash-1030x687.jpg
Rdeče zelje

Klasične priloge za martinovo: rdeče zelje in mlinci

Priloga, ki na martinovo spremlja perutnino, skoraj brez izjeme vključuje rdeče zelje, pripravljeno na najrazličnejše načine, in mlince. Mlinci bodo še posebno slastni, če jih bomo zabelili z maščobo, ki se je nabrala ob peki martinove gosi ali račke.

Recept: Domači mlinci – tradicionalni mlinci, ki jih lahko pripravite sami

Recept: Rdeče zelje – zabeljeno rdeče zelje je popolna priloga k pečeni perutnini.

Kokosji-zgvacet.jpg
Kokošji žgvacet

Druge jedi za martinovo: lokalni recepti iz slovenskih regij

Martinovo ponekod po Sloveniji spremljajo tradicionalne dobrote, kot so jesenske juhe, fuži, kokošji žgvacet in druge lokalne posebnosti.

Recept: Rdeča vinska juha

Recept: Kvašeni skutni štruklji

Recept: Kokošji žgvacet

Recept: Vipavski mlinci v omaki s petelinom in jurčki

martinova-rizota_558x620_acf_cropped.jpg
Martinova rižota

Martinovo po naše: inovativne praznične jedi

Martinovo lahko služi tudi kot navdih za pripravo novih jedi. Preizkusite naše najljubše recepte, pri katerih smo osnovne sestavine zasukali po svoje:

Recept: Goska z medeno glazuro in pečen krompir

Recept:  Račji ragu s širokimi rezanci in rumeno kolerabo

Recept:  Pečena račka z ringloji

Recept:  Martinova rižota z rdečim vinom, raco in gobami

makov-venec-z-vaniljo_558x620_acf_cropped.jpg
Makov venec

Se za martinovo je tudi sladico?

Zakaj pa ne! Na prazničnem omizju lahko kraljuje potica, pojedino pa lahko zaključimo tudi z najljubšimi jesenskimi posladki.

Recept: Lešnikova potica

Recept: Potratna potica

Recept: Gibanica

Recept: Makov venec z vaniljevo sladkorno glazuro

Recept: Pečena jabolka s cimetovim sladkorjem

Martinovo je čas, ko se družimo ob dobri hrani in mladem vinu, zato poskrbite, da bo vaša miza obložena s slastnimi martinovimi jedmi in prilogami. S tradicionalnimi recepti in sodobnimi interpretacijami ustvarite praznično vzdušje, ki bo navdušilo tudi najbolj izbirčne goste.

cloud-sun

Trenutno

5 °C

Delno oblačno

sobota, 12. 4

Delno oblačno

5 / 20 °C cloud-sun

nedelja, 13. 4

Oblačno

7 / 16 °C cloud

ponedeljek, 14. 4

Deževno

9 / 13 °C cloud-rain

7-dnevni obeti


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.