
Pečena martinova gos s kostanjem in jabolki
Prava jesenska martinova pojedina
Pečena martinova gos s kostanjem in jabolki
Prava jesenska martinova pojedina

Sestavine
- 1 gos, težka pribl. 3,5 kg
- 100 g olupljenega surovega kostanja
- 60 g suhih jabolčnih krhljev
- 200 g jušne zelenjave (korenje, čebula, gomolj zelene, peteršiljeva korenina, por)
- sol
- 1 žlica moke
- belo vino (po želji)

Solati, ki vas bosta osvežili brez napora
Se vam sredi vročega poletnega dne res ljubi kuhati? Vsak dan res ni treba, posebno ob vsej obilici sveže zelenjave in sadja.

Pri ponovni rabi olja za cvrtje morate paziti na to
Bralka nas je vprašala: "Za cvrenje se porabi veliko olja in žal mi ga je vsakič zavreči, zlasti če uporabim arašidovo olje, ki ni poceni. Vem, da ga nekateri uporabijo večkrat, nisem pa prepričana, ali je to varno"

Hitra in slastna kosila z bučkami
Čeprav na prvi pogled morda delujejo skromno, skrivajo bučke pravo kulinarično bogastvo. Lahko jih kuhamo, cvremo, pečemo, vlagamo ali pa pojemo kar surove.
Sestavine
- 1 gos, težka pribl. 3,5 kg
- 100 g olupljenega surovega kostanja
- 60 g suhih jabolčnih krhljev
- 200 g jušne zelenjave (korenje, čebula, gomolj zelene, peteršiljeva korenina, por)
- sol
- 1 žlica moke
- belo vino (po želji)
Postopek
Pečico segrejemo na 190 °C. Jušno zelenjavo očistimo in narežemo. Gos očistimo, solimo zunaj in znotraj, trebušno votlino pa nadevamo z jabolčnimi krhlji in kostanji (da surove kostanje laže olupimo, jih zarežemo in za nekaj minut postavimo v zelo vročo pečico). Bedra privežemo tako, da zapremo odprtino, in gos postavimo v pekač. Obložimo jo z narezano zelenjavo in prilijemo 5 dl vode. Pekač postavimo v segreto pečico in pečemo 30 minut, nato temperaturo zmanjšamo na 170 °C in jo med stalnim polivanjem s sokom, ki se izloča med peko, pečemo še 2 uri, da se zlato rumeno obarva.
Pečeno gos odstranimo iz pekača in jo postavimo na toplo. Iz tekočine v pekaču odstranimo maščobo in jo prihranimo. Preostalo tekočino na plošči štedilnika izparimo. Ko v pekaču ostane le maščoba, dodamo moko in jo porjavimo. Zalijemo z vodo in kuhamo 20 minut. Omako precedimo, po želji ji dolijemo malo belega vina in ponudimo k pečeni goski.
Goski iz trebušne votline odstranimo kostanj in krhlje ter jo postavimo na velik pladenj. Obložimo jo z mlinci, rdečim dušenim zeljem, kostanji in jabolčnimi krhlji.