
Pečena martinova gos s kostanjem in jabolki
Prava jesenska martinova pojedina
Pečena martinova gos s kostanjem in jabolki
Prava jesenska martinova pojedina

Sestavine
- 1 gos, težka pribl. 3,5 kg
- 100 g olupljenega surovega kostanja
- 60 g suhih jabolčnih krhljev
- 200 g jušne zelenjave (korenje, čebula, gomolj zelene, peteršiljeva korenina, por)
- sol
- 1 žlica moke
- belo vino (po želji)
Preberite tudi

Fina kuharska tehnika: sotiranje
Sotiranje pomeni hitro praženje hrane v vroči ponvi z uporabo majhne količine maščobe. Pa veste, s katero ponvijo boste prišli do najboljšega učinka?

Ideje za kosilo v manj kot 30 minutah: hitro, preprosto in nasitno
Zbirka hitrih receptov jedi, pripravljenih v manj kot pol ure. Za vse, ki iščete ideje za hitro, a kakovostno kosilo brez dolgčasa na krožniku.

Kiš - francoska pita, ki jo lahko prinesete na piknik
Pomlad nam ponuja celo vrsto dobrot, iz katerih lahko pripravimo izjemno okusne jedi, polne pomladne svežine in sočnosti.
Sestavine
- 1 gos, težka pribl. 3,5 kg
- 100 g olupljenega surovega kostanja
- 60 g suhih jabolčnih krhljev
- 200 g jušne zelenjave (korenje, čebula, gomolj zelene, peteršiljeva korenina, por)
- sol
- 1 žlica moke
- belo vino (po želji)
Postopek
Pečico segrejemo na 190 °C. Jušno zelenjavo očistimo in narežemo. Gos očistimo, solimo zunaj in znotraj, trebušno votlino pa nadevamo z jabolčnimi krhlji in kostanji (da surove kostanje laže olupimo, jih zarežemo in za nekaj minut postavimo v zelo vročo pečico). Bedra privežemo tako, da zapremo odprtino, in gos postavimo v pekač. Obložimo jo z narezano zelenjavo in prilijemo 5 dl vode. Pekač postavimo v segreto pečico in pečemo 30 minut, nato temperaturo zmanjšamo na 170 °C in jo med stalnim polivanjem s sokom, ki se izloča med peko, pečemo še 2 uri, da se zlato rumeno obarva.
Pečeno gos odstranimo iz pekača in jo postavimo na toplo. Iz tekočine v pekaču odstranimo maščobo in jo prihranimo. Preostalo tekočino na plošči štedilnika izparimo. Ko v pekaču ostane le maščoba, dodamo moko in jo porjavimo. Zalijemo z vodo in kuhamo 20 minut. Omako precedimo, po želji ji dolijemo malo belega vina in ponudimo k pečeni goski.
Goski iz trebušne votline odstranimo kostanj in krhlje ter jo postavimo na velik pladenj. Obložimo jo z mlinci, rdečim dušenim zeljem, kostanji in jabolčnimi krhlji.