
Račji ragu s širokimi rezanci in rumeno kolerabo
Račji ragu in koleraba bosta poskrbela za bogate okuse
Račji ragu s širokimi rezanci in rumeno kolerabo
Račji ragu in koleraba bosta poskrbela za bogate okuse

Sestavine
ragu
- 2 žlici oljčnega olja
- 2 kosa račjih prsi brez kože
- 1 čebula
- sol
- 2 stroka česna
- majhen šopek peteršilja
- 8 vejic timijana
- 1 žlička sladke paprike
- 1,5 dl rdečega vina
- 1 žlica paradižnikove mezge (koncentrata)
- 1 pločevinka (400 g) paradižnika (pelatov)
- 2 dl jušne osnove
- 1 žlička rdečega vinskega kisa
- 1 žlica temnih rozin
testenine
- 250 g svežih širokih rezancev (pappardelle)
- 750 g rumene kolerabe
ko postrežemo
- popražene pinjole
- parmezan

5 trikov za božanski pečen krompir
Pečen krompir je zagotovo ena najbolj priljubljenih domačih jedi, sploh če je pravilno pečen in dobro začinjen.

Tako se ribe ne bodo prijele na rešetko
Odkrijte preproste trike za popolno ribo na žaru – brez lepljenja, brez razpadanja, z lepo zapečeno kožo in sočnim mesom.

Marmelada ali džem – poznate razliko?
Sezonsko sadje počasi zori in ker ga bo marsikje preveč, da bi ga lahko pojedli, se ga splača skuhati v sladek namaz. Bo to marmelada ali džem?
Sestavine
ragu
- 2 žlici oljčnega olja
- 2 kosa račjih prsi brez kože
- 1 čebula
- sol
- 2 stroka česna
- majhen šopek peteršilja
- 8 vejic timijana
- 1 žlička sladke paprike
- 1,5 dl rdečega vina
- 1 žlica paradižnikove mezge (koncentrata)
- 1 pločevinka (400 g) paradižnika (pelatov)
- 2 dl jušne osnove
- 1 žlička rdečega vinskega kisa
- 1 žlica temnih rozin
testenine
- 250 g svežih širokih rezancev (pappardelle)
- 750 g rumene kolerabe
ko postrežemo
- popražene pinjole
- parmezan
Postopek
Čebulo drobno sesekljamo. Peteršilju osmukamo lističe (prihranimo jih za posip), stebelca pa drobno sesekljamo. Timijanu osmukamo lističe.
V veliki globoki ponvi na visoki temperaturi segrejemo 1 žlico oljčnega olja in na njem popekamo račje prsi po 2 minuti na vsaki strani, da se lepo rjavo obarvajo. Prihranimo. Maščobo iz ponve prelijemo v skledico (po želji jo prihranimo za drugo jed) in temperaturo znižamo na srednjo stopnjo. V ponev dodamo preostalo oljčno olje, dodamo čebulo, koromačeva semena in dober ščep soli ter pražimo 5 minut, da se čebula začne mehčati. Dodamo strt česen, lovorov list, peteršiljeva stebelca, timijanove lističe in sladko papriko. Dobro premešamo in pražimo še 2 minuti.
Povišamo temperaturo, prilijemo vino in kuhamo 2 minuti, da malo povre. Dodamo paradižnikovo mezgo in pelate ter prilijemo jušno osnovo. Pomešamo in zavremo, nato temperaturo znižamo in v ponev vrnemo račje prsi. Pokrijemo in nežno kuhamo 40 do 45 minut ali toliko časa, da je meso mehko.
Račje prsi s penovko vzamemo iz ponve in jih damo v skledo, temperaturo pa spet povišamo in paradižnikovo omako reduciramo 10 minut, da je tako gosta, da bo lepo oblila testenine. Z dvojimi vilicami natrgamo račje meso, nato ga vrnemo v omako. Dodamo kis in rozine, nato solimo in popramo po okusu. Prihranimo.
Pred postrežbo pripravimo testenine. Kolerabo olupimo in razrežemo na debele rezine, ki jih z lupilnikom za zelenjavo narežemo na široke trakove. V velikem loncu zavremo dobro osoljeno vodo, dodamo široke rezance in jih skuhamo po navodilih na zavitku. V zadnji minuti kuhanja dodamo kolerabo. Odcedimo in prihranimo zajemalko vode od kuhanja za redčenje omake. Testenine in kolerabo pomešamo z omako, po potrebi dodamo malo vode od kuhanja testenin, in razdelimo na krožnike. Posujemo s popraženimi pinjolami, sveže naribanim parmezanom in peteršiljem.