
Martinova rižota z rdečim vinom, raco in gobami
Martinova pojedina je lahko tudi malce manj klasična
Martinova rižota z rdečim vinom, raco in gobami
Martinova pojedina je lahko tudi malce manj klasična

Sestavine
- 1 čebula
- 2 žlici masla ali olja
- 2 korenčka
- 2 stebli stebelne zelene
- 3 stroki česna
- svež timijan
- 300 g riža za rižoto
- 3 dl rdečega vina
- 1,4 l vroče piščančje jušne osnove
- pribl. 180 g pečenega račjega mesa (lahko ostanki martinove race)
- 200 g šampinjonov
- 1 žlica sesekljanega peteršilja
- sol
- poper

Želite dalj časa ostati siti? Potem pri kuhanju uporabite to živilo!
Ne glede na to, ali si jo postrežemo kot kremni namaz, hrustljav prigrizek ali hranljivo osnovo glavne jedi – čičerika si zasluži stalno mesto v vsakem gospodinjstvu.

Kako prepoznati kakovosten paradižnik?
Najbrž se lahko strinjamo, da ni vsak na videz popoln paradižnik tudi zares dober. Kako torej v trgovini prepoznati sočen in sladek paradižnik, polnega okusa?

To so razlogi, da cheesecake razpoka
"Cheesecake se med peko napihne, nato pa vedno upade, pogosto tudi razpoka." Ste se tudi vi srečali s to težavo?
Sestavine
- 1 čebula
- 2 žlici masla ali olja
- 2 korenčka
- 2 stebli stebelne zelene
- 3 stroki česna
- svež timijan
- 300 g riža za rižoto
- 3 dl rdečega vina
- 1,4 l vroče piščančje jušne osnove
- pribl. 180 g pečenega račjega mesa (lahko ostanki martinove race)
- 200 g šampinjonov
- 1 žlica sesekljanega peteršilja
- sol
- poper
Postopek
Čebulo in česen olupimo, korenček ostrgamo. Čebulo, korenček in zeleno drobno sesekljamo, česen stremo. Šampinjone narežemo na tanke rezine.
Na žlici segretega masla ali olja počasi na blagem ognju prepražimo čebulo, korenček in zeleno. Ko se zelenjava zmehča, dodamo dve tretjini česna, premešamo in pražimo tako dolgo, da zadiši. Temperaturo zvišamo, dodamo riž in timijanove lističe, nekaj minut pražimo, zalijemo z vinom in počakamo, da se pokuha.
Prilijemo zajemalko vroče jušne osnove, in ko riž vpije tekočino, dodamo novo zajemalko. Po približno 20 minutah, ko porabimo vso jušno osnovo in je rižota že kremasta, riž pa že skoraj kuhan, rižoto odstavimo z ognja in vanjo vmešamo koščke pečenega račjega mesa. Solimo, popramo, pokrijemo in pustimo pet minut, da se meso v rižoti segreje.
Na žlici segretega masla ali olja šampinjone hitro prepražimo, da dobijo lepo barvo. Dodamo preostali česen, dobro pretresemo, solimo in popramo. Gobe vmešamo v rižoto, potresemo s sesekljanim peteršiljem in postrežemo.