Dober tek
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Pečena račka z ringloji

Pečena račka z ringloji

Čas priprave 3 h
Zahtevnost Srednje zahtevno
Količina za 4 osebe
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
LI3976954@GFO1017-Glazed_du-scaled_558x620_acf_cropped

Sestavine

  • 1 zvezdnati janež
  • 2 žlici koriandrovih semen
  • 2 žlički morske soli
  • 4 žlice sladkorja muskovado
  • 2 1⁄2 kg težka raca
  • 1 žlička oljčnega olja
  • 6 ringlojev
  • 3 lovorovi listi
  • 0,75 dl rdečega vinskega kisa
  • 3 dl piščančje jušne osnove
kuhinja11.jpg

Recepti za tople in hladne poletne juhe

Tudi v toplejših mesecih prijajo juhe, kajpak prilagojene sezoni. Kadar je zunaj vroče, se ohladimo s hladno melonino juho ali pripravimo bučno juho z meto, ki tudi osveži. Kaj pa na deževne dni? Mi takrat stavimo na krompirjevo juho z veliko drobnjaka. Pa vi?

Sestavine

  • 1 zvezdnati janež
  • 2 žlici koriandrovih semen
  • 2 žlički morske soli
  • 4 žlice sladkorja muskovado
  • 2 1⁄2 kg težka raca
  • 1 žlička oljčnega olja
  • 6 ringlojev
  • 3 lovorovi listi
  • 0,75 dl rdečega vinskega kisa
  • 3 dl piščančje jušne osnove

Postopek

1

Pečico segrejemo na 160 °C. V suhi ponvici pražimo zvezdnati janež in koriander, dokler ne zadišita. Tedaj ju damo v mlinček za začimbe skupaj z 2 žličkama morske soli in zmeljemo v fin prah (ali pa začimbe zdrobimo v možnarju). Začinjeno sol stresemo v skledico, dodamo sladkor, dobro premešamo in prihranimo.

2

Ringloje razpolovimo in izkoščičimo. V račjo kožo narahlo zarežemo rombast vzorec in v veliki kozici segrejemo olje. S pomočjo velikih kuhinjskih klešč obračamo raco, da jo opečemo z vseh strani. Odvečno maščobo odlijemo, raco položimo s prsnim delom navzgor, in ko se malo ohladi, jo natremo z začimbno mešanico. Ob straneh jo obložimo z ringlo- ji, nanje pa položimo lovorove liste in jih zalijemo s kisom ter jušno osnovo.

3

Pekač damo v pečico za 2 uri oziroma tako dolgo, da postane raca zlato rjava, ringloji pa se razpustijo. Tedaj še za 10 minut zvišamo temperaturo, da se koža hrustljavo zapeče. Ko vzamemo raco iz pečice, naj 10 minut počiva; z žlico poberemo odvečno maščobo z ringlojev. Raco razrežemo in vsaki porciji priložimo ringloje.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.