
Pečena račka z ringloji
Pečena račka z ringloji

Sestavine
- 1 zvezdnati janež
- 2 žlici koriandrovih semen
- 2 žlički morske soli
- 4 žlice sladkorja muskovado
- 2 1⁄2 kg težka raca
- 1 žlička oljčnega olja
- 6 ringlojev
- 3 lovorovi listi
- 0,75 dl rdečega vinskega kisa
- 3 dl piščančje jušne osnove

Slastne kombinacije sira in zelenjave, ki vedno navdušujo
Polnjen slan kolaček ali pečene jajčevce lahko ponudite kot zanimive predjedi.

Naredite preprosto bogato domačo majonezo
Zakaj bi kupovali majonezo, če jo lahko res preprosto pripravite doma? Sledite našim fotografijam korak za korakom in na pikniku presenetite z domačo majonezo.

Kako pričarati dinozavrsko zabavo z jagodnim pridihom? Ana Žontar Kristanc ima slasten odgovor!
Rojstni dnevi naših malčkov so več kot le torta in svečke – so nepozabne zgodbe, ki jih pišemo v družbi prijateljev in družine s pisanimi baloni, nasmejanimi obrazi in preprostimi trenutki veselja.
Sestavine
- 1 zvezdnati janež
- 2 žlici koriandrovih semen
- 2 žlički morske soli
- 4 žlice sladkorja muskovado
- 2 1⁄2 kg težka raca
- 1 žlička oljčnega olja
- 6 ringlojev
- 3 lovorovi listi
- 0,75 dl rdečega vinskega kisa
- 3 dl piščančje jušne osnove
Postopek
Pečico segrejemo na 160 °C. V suhi ponvici pražimo zvezdnati janež in koriander, dokler ne zadišita. Tedaj ju damo v mlinček za začimbe skupaj z 2 žličkama morske soli in zmeljemo v fin prah (ali pa začimbe zdrobimo v možnarju). Začinjeno sol stresemo v skledico, dodamo sladkor, dobro premešamo in prihranimo.
Ringloje razpolovimo in izkoščičimo. V račjo kožo narahlo zarežemo rombast vzorec in v veliki kozici segrejemo olje. S pomočjo velikih kuhinjskih klešč obračamo raco, da jo opečemo z vseh strani. Odvečno maščobo odlijemo, raco položimo s prsnim delom navzgor, in ko se malo ohladi, jo natremo z začimbno mešanico. Ob straneh jo obložimo z ringlo- ji, nanje pa položimo lovorove liste in jih zalijemo s kisom ter jušno osnovo.
Pekač damo v pečico za 2 uri oziroma tako dolgo, da postane raca zlato rjava, ringloji pa se razpustijo. Tedaj še za 10 minut zvišamo temperaturo, da se koža hrustljavo zapeče. Ko vzamemo raco iz pečice, naj 10 minut počiva; z žlico poberemo odvečno maščobo z ringlojev. Raco razrežemo in vsaki porciji priložimo ringloje.