Tako pripravite božanski pečen krompir
Popoln pečen krompir ima to čudežno lastnost, da je hkrati hrustljav in prijetno mehek. Z našimi večkrat preizkušenimi nasveti boste pripravili prav takšnega.
Slovenci smo veliki ljubitelji krompirja. Prav posebno mesto v naši kulinarični tradiciji imajo pražen krompir, čompe s skuto in krompirjevi žganci, a zelo priljubljen je tudi pečen krompir - ki mora imeti hrustljavo skorjico in mehko sredico.
Preizkusili smo nekaj trikov in izbrali tiste, ki zgotavljajo uspeh - pečen krompir, ki bo navdušil.
1. Prava vrsta krompirja
Za božanski pečen krompir velja izbrati mokast krompir, ki ima višjo vsebnost škroba. Mokasti krompirji namreč bolje vpijajo maščobo in ustvarijo značilno zlatorjavo skorjico.
2. Krompir narežite enakomerno
Pomembno je, da krompir pred peko narežete na približno enako velike kose, da se enakomerno spečejo. Kocke ali večji trikotni kosi so odlični za klasičen pečen krompir, medtem ko so tanke rezine ali palčke boljše za pomfri ali čips iz pečice. Večji kosi omogočajo mehkejšo notranjost, manjši pa več hrustljave površine.
Pečen krompirček s parmezanom in pomakami
Popolno hrustljav krompirček za dolge večere pred televizorjem
3. Preden gre v pečico, naj obišče lonec
Eden najpomembnejših trikov za popoln pečen krompir je predpriprava v loncu. Preden kose krompirja nasujete v pekač in položite v pečico, jih kuhajte v osoljeni vodi približno 7–10 minut, dokler robovi ne postanejo rahlo mehki. Nato vodo odlijte, krompir razprostrite, da se nekoliko osuši, in krompir stresite nazaj v lonec. Pokrijte in rahlo pretresite lonec, da robove krompirja 'obrusite'. Ti razcefrani robovi se bodo v pečici čudovito zapekli in ustvarili neustavljivo hrustljavost.
4. Previdno pri peki
Ne glede na to, katero vrsto maščobe uporabite, je ključno, da pekač potem, ko ga namažete, segrejete v pečici (pri 200–220 stopinjah Celzija). Ko dodate topel krompir v vročo maščobo, se mora zaslišati cvrčanje, ki da jasno vedeti, da bo končni izdelek hrustljavo zapečen.
Krompir naj se peče pri visoki temperaturi – idealno je na 220 stopinj Celzija (zgornje/spodnje gretje ali 200 °C ventilatorsko). Prvih 20 minut ga pustite pri miru, da se začne tvoriti skorjica. Nato ga previdno premešajte vsakih 15–20 minut, dokler ni enakomerno zapečen. Skupni čas peke je približno 40–60 minut, odvisno od velikosti kosov.
5. Premišljeno z začimbami
Pečen krompir lahko začinite po svojem okusu, a nikar ne pretiravajte. Osnova naj bo sol, nato pa lahko po želji dodate še poper, svež rožmarin, timijan, česen v lupini, mleto papriko ali čili v prahu. Ko je pečen, ga lahko po želji na hitro prelijete še z raztopljenim maslom, potresete s solnim cvetom ali na grobo naribanim parmezanom. Za svežino lahko na koncu dodate še peteršilj ali drobnjak.
Pečena svinjska potrebušina s krompirjem na način »fondant« in vloženo čebulico
Iščete zamisel za nedeljsko kosilo? Svinjska potrebušina s pečenim krompirjem in vloženo čebulico morda sicer ni klasična izbira, je pa izjemna.
Božansko pečen krompir torej ni stvar naključja, temveč natančne priprave, izbire prave sorte krompirja in potrpežljive peke. Z zgornjimi triki boste dosegli rezultat, ki ga ne bo premagal niti najboljši krompir iz restavracije. Dober tek – in zadovoljno hrustljanje!
E-novice · Kulinarika
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se