5 idej za okusno kosilo iz pečice
Ko ni časa ali volje, da bi stali za štedilnikom, na pomoč lahko priskoči pečica in pripravi odlično kosilo, ki prepriča tudi najbolj zahtevne gurmane.

Kosila iz pečice so med najbolj priljubljenimi toplimi obroki, saj združujejo enostavno pripravo in ogromno možnosti kombiniranja. Ne gre le za okusne in nasitne obroke, pogosto jih spremlja tudi vonj, ki se ob peki razširi po vsem domu in ustvari prijetno, skoraj praznično vzdušje in prebudi apetit še tako izbirčnim jedcem.
Okusna bržolna pečenka za obilno nedeljsko kosilo
Bržolna pečenka s sladko čebulo in pečenim česnom
Ena izmed največjih prednosti kosil iz pečice je, da lahko pripravimo celoten obrok v enem pekaču. Krompir, zelenjava ali kakšna druga priloga ter meso se lepo prepojijo z omakami in začimbami, kar jedi doda globok, bogat okus.
Poleg tega je priprava enostavna – vse sestavine pripravimo, jih položimo v pekač, pečica pa opravi večino dela namesto nas. Medtem lahko opravimo druge stvari, kar je še posebej priročno med tednom, ko je manj časa za kuhanje.
Katere jedi lahko torej namesto vas pripravi pečica? Ponujamo 5 super predlogov!
Pečen piščanec z mladim krompirjem in zelenjavo
Za pripravo piščanca iz pečice potrebujemo le nekaj osnovnih sestavin: piščanca (ali njegove dele), nekaj začimb ter prilogo, kot je krompir, korenje, čebula ali druga zelenjava. Piščanca običajno začinimo s soljo, poprom, papriko in česnom, pogosto pa mu dodamo tudi sveža zelišča, kot sta rožmarin in timijan.
Piščanec iz pečice je tudi zelo prilagodljiv – lahko pripravimo cele kose, perutničke ali bedra, z različnimi prilogami in omakami.
Piščanec se rad druži s testeninami in paradižnikom, v harmoniji pa je tudi z rdečim vinom in oljkami.
Piščanec po lovsko s testeninskim rižkom
Klasična bedra in krompir bomo popestrili z dodatkom tartufov
Pečena piščančja bedra s krompirjem in tartufi
Kruhov narastek
Osnova kruhovega narastka je – kot že ime pove – star kruh, ki ga narežemo na rezine ali kocke. Kruh nato prelijemo z mešanico mleka in jajc, ki ga zmehča in poveže. V slani različici narastka dodamo še sir, zelenjavo, šunko ali drugo meso, začimbe in zelišča. Vse skupaj pečemo v pečici, dokler se lepo ne zapeče in dobi zlato-rjavo skorjico.
Obstaja tudi sladek kruhov narastek, ki je še posebej priljubljen kot sladica ali zajtrk. V tem primeru kruhu dodamo mleko, jajca, sladkor, vaniljo, rozine, jabolka ali cimet. Pečen narastek je mehak, sočen in prijetno sladek – pogosto ga postrežemo še toplega, posutega s sladkorjem v prahu ali z dodatkom marmelade.

Fin narastek za slovo od poletja (in starega kruha)
Karameliziran kruhov narastek s figami
Musaka
Tradicionalna musaka se običajno pripravlja s plastmi krompirja, mletega mesa (najpogosteje govedine ali svinjine) ter bešamel omake ali jajčno-mlečne mešanice, ki jo prelijemo po vrhu. V nekaterih različicah, zlasti grških, se namesto krompirja uporabljajo tudi jajčevci. Jed se speče v pečici, dokler ni lepo zlato zapečena, nato pa se nareže na kose in postreže topla. Obstajajo tudi vegetarijanske različice musake, kjer meso zamenjajo leča, bučke ali soja.
Musaka, kot smo je vajeni od naših babic (ali iz vrtca)
Musaka s krompirjem in mletim mesom
Svinjska pečenka
Priprava svinjske pečenke se običajno začne z izbiro pravega kosa mesa. Najbolj pogosto se uporablja svinjski hrbet ali pleče, ki imata ravno pravo razmerje med mesom in maščobo, kar zagotavlja sočnost končnega izdelka. Pred peko meso običajno mariniramo ali natremo z različnimi začimbami, kot so sol, poper, česen, rožmarin in timijan. Obložimo jo lahko tudi z rezinami limone.
Svinjski pečenki pogosto dodamo rezine limone. Tokrat smo poizkusili s pomarančo in bili navdušeni.
Svinjska pečenka s koromačem in rožmarinom
Med peko lahko pečenko občasno prelivamo z lastnim sokom ali dodamo malo jušne osnove, da preprečimo izsušitev. Poleg tega lahko v pekač dodamo tudi zelenjavo, kot so korenje, krompir, čebula in zelena, ki se bodo med peko prepojili z okusom pečenke in služili kot okusna priloga. Svinjsko pečenko običajno postrežemo z omako, pripravljeno iz pečenkin sokov, in različnimi prilogami, kot so pire krompir, pečena zelenjava ali sveža solata.
Zapečeni njoki
Priprava pečenih njokov se začne s kuhanjem njokov v vreli, rahlo osoljeni vodi, dokler ne priplavajo na površje. Nato jih odcedimo in preložimo v pekač, ki smo ga predhodno namastili z olivnim oljem ali maslom ter dodamo različne sestavine, ki bodo obogatile okus jedi. Pogosto se uporabljajo različni siri, kot so parmezan, mocarela ali gorgonzola, dodamo lahko tudi smetano, ki bo jed še dodatno zmehčala in povezala okuse. Za bolj bogato jed lahko vključimo tudi zelenjavo, kot so špinača, brokoli ali pečene paprike, ki jedi dodajo svežino in barvo. Ljubitelji mesa lahko dodajo koščke piščanca, pancete ali klobas, ki bodo poskrbeli za polnejši okus.
Ko so vse sestavine v pekaču, jed posujemo z dodatnim sirom in začimbami, kot so origano, bazilika ali timijan, ter jo pečemo v pečici, segreti na približno 200 stopinj Celzija, dokler se sir ne stopi in površina ne postane zlato rjave barve.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se