Dober tek
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 2 min.

Tako spečete ribe na žaru, da ne razpadejo


Uredništvo
29. 4. 2025, 05.40
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Odkrijte preproste trike za popolno ribo na žaru – brez lepljenja, brez razpadanja, z lepo zapečeno kožo in sočnim mesom.

Riba na žaru
Shutterstock
Ribe obrnemo le enkrat

Peka rib na žaru velja za pravo umetnost – hitro se zgodi, da riba razpade, se prime rešetke ali izgubi svojo nežno kožo. Z nekaj preprostimi triki lahko tudi vi dosežete, da bo riba na žaru ostala cela, sočna in čudovito zapečena. V nadaljevanju vam razkrivamo nasvete, s katerimi boste peko rib spremenili v pravo mojstrovino.

1. Ribe naj bodo sobne temperature

Tako kot za peko mesa na žaru, tudi pri ribah velja, da naj bodo sobne temperature oziroma vsaj ne neposredno iz hladilnika.

2. Oljčno olje

Tik pred peko ribe osušimo in jih naoljimo (najlaže s čopičem ali papirnato brisačko). Tudi rešetko žara premažemo z oljčnim oljem.

3. Razgret žar

Ribe položimo na močno razgret žar, da koža takoj zakrkne. Segreta rešetka zagotovi lepo zapečeno skorjico. Temperaturo žara nato zmanjšamo (pri plinskem žaru zmanjšamo jakost ognja, pri žaru na oglje pa dvignemo rešetko ali oglje premaknemo ob rob).

4. Ribe podrgnemo po rešetki

Pomembno je, da ribe nemudoma podrgnemo gor in dol po rešetki, da se koža na mestu, kjer se stika s podlago, takoj zapeče – tako je manj verjetno, da se bo prijela na žar.

5. Ribe med peko čim manj premikamo

Ko ribe položimo na žar in jih podrgnemo po rešetkah, jih pustimo nekaj minut pri miru. Tako bo koža sama "odstopila" od rešetke, ko bo riba pripravljena na obračanje, in se ne bo strgala.

6. Obrnemo le enkrat

Ker so ribe nežne, jih med peko obrnemo le enkrat, najbolje z veliko lopatico (ali dvema). Še laže pa gre, če ribe spečemo v posebni mrežici za peko rib – tako se zanesljivo ne bodo prijele in zlahka jih bomo obrnili brez strahu, da nam razpadejo.

ribe na žaru v mrežici
Dober tek
Mrežica za ribe je priročen pripomoček

RECEPT: Ribe v slanini

7. Trik za drobne ribe

Če pečemo drobne ribe, na primer sardele, si delo z obračanjem olajšamo tako, da več sardel nanizamo na dve palčki za ražnjiče. Preverite v spodnjem receptu:

nabodala-iz-sardel-na-zaru-z-zeleno-omako
Dober tek
Trik: manjše ribe nanizamo na nabodala, da jih laže obračamo.

RECEPT: Nabodala iz sardel na žaru z zeleno omako

8. Trik za uau učinek

Za poseben okus in tudi estetsko doživetje ob žaru, lahko ribe spečete tako, da jih položite na rezine citrusov. Tako se ne bodo prijele na žar in zelo lepo bodo dišale - skorjica pa le ne bo tako hrustljava kot pri klasični peki.

brancin-s-citrusi
Dober tek
Ribe lahko položimo na rezine citrusov

RECEPT: Brancin s citrusi na žaru

Teorijo preizkusimo v praksi: recepti

sun-bright

Trenutno

14 °C

Jasno

sreda, 30. 4

Jasno

8 / 22 °C sun-bright

četrtek, 1. 5

Delno oblačno

9 / 23 °C cloud-sun

petek, 2. 5

Jasno

10 / 25 °C sun-bright

7-dnevni obeti


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.