
Vipavski mlinci v omaki s petelinom in jurčki
Vipavski mlinci v omaki s petelinom in jurčki

Sestavine
za mlince
- 50 g gladke moke (tip 500)
- 50 g ostre moke
- 150 g koruznega zdroba
- 3 domača jajca
za omako
- 150 g petelinjih prsi
- 30 g oljčnega olja
- 10 g sesekljane čebule
- ½ česnovega stroka
- 100 g jurčkov
- sol
- poper
- 1 dl paradižnikove omake
- sesekljani lističi majarona in drobnjaka
- drobnjak in sveže nariban parmezan, ko postrežemo
Preberite tudi

Kako zvežemo pečenko
Če želite, da pečenka ohrani lepo obliko, jo morate pred pripravo dobro povezati z vrvico.

Tri obare, ki vas bodo pogrele na deževen dan
Na deževen dan se nič ne prileže bolj, kot krožnik tople domače obare. Pripravili smo tri slovenske klasike - telečjo obaro, kokošjo obaro in štajersko kislo juho.

Poznate razliko med vietnamskimi in spomladanskimi zvitki?
Odkrijte, kako se vietnamski in spomladanski zvitki razlikujejo, in si shranite naša dva preizkušena recepta s fotografijami postopka korak za korakom.
Sestavine
za mlince
- 50 g gladke moke (tip 500)
- 50 g ostre moke
- 150 g koruznega zdroba
- 3 domača jajca
za omako
- 150 g petelinjih prsi
- 30 g oljčnega olja
- 10 g sesekljane čebule
- ½ česnovega stroka
- 100 g jurčkov
- sol
- poper
- 1 dl paradižnikove omake
- sesekljani lističi majarona in drobnjaka
- drobnjak in sveže nariban parmezan, ko postrežemo
Postopek
Mlince pripravimo tako, da obe vrsti moke, zdrob in jajca zamesimo v testo in ga gnetemo, da postane gladko. Zavijemo ga v prozorno kuhinjsko folijo in pustimo, da počiva vsaj 15 minut. Nato ga zelo na tanko razvaljamo in zrežemo v krpe, velike 15 x 15 cm. Na vroči plošči štedilnika (najbolje na drva) jih obojestransko opečemo. Tako dobijo značilen vzorec, ki mlincem daje tudi poseben okus. Pri tem pazimo, da se testo ne zažge. Tako pripravljene lahko v zaprti posodi hranimo do 7 dni.
Za omako na oljčnem olju prepražimo čebulo in česen. Ko porumenita, dodamo na 1 cm velike koščke narezano meso petelina. Ko se meso z vseh strani opeče, dodamo narezane jurčke, še nekoliko prepražimo in šele nato solimo in popramo. Zalijemo s paradižnikovo omako (pripravimo jo po želji – na olju lahko popražimo čebulo in naribano korenje, dodamo svež olupljen paradižnik, začinimo in zdušimo). Ko jed zavre, jo začinimo s soljo, poprom, majaronom in drobnjakom ter premešamo.
Mlince rahlo nalomimo v vrelo, slano vodo in kuhamo 10 do 15 sekund, odcedimo, zabelimo z omako ter preložimo na vroč servirni krožnik, posut s sveže naribanim parmezanom in narezanim drobnjakom. Pomembno je, da jed takoj ponudimo, saj se vroči mlinci hitro preveč zmehčajo.