Dober tek
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 2 min.

Marmelada ali džem – poznate razliko?


M.K.
7. 6. 2025, 06.08
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Sezonsko sadje počasi zori in ker ga bo marsikje preveč, da bi ga lahko pojedli, se ga splača skuhati v sladek namaz. Bo to marmelada ali džem?

marmelada-iz-cesenj-in-grenivk_558x620_acf_cropped
Dober Tek
Marmelada iz češenj in grenivk

Marmelada in džem sta priljubljena sadna namaza, ki ju pogosto zamenjujemo, saj sta si na prvi pogled zelo podobna. Oba sta sladka, sadna in odlična za mazanje na kruh ali za uporabo v slaščicah. Kljub temu pa med njima obstajajo pomembne razlike – tako v sestavi kot tudi v načinu priprave.

familt baking, pink marble sandwich cake

Rožnata marmorna torta

Prikupna marmorna torta z malinami in belo čokolado je kot nalašč za praznovanja, sladkodnedi pa si jo lahko spečete tudi na navaden dan.

1 h
Enostavno

Poimenovanje opredeljeno celo v evropski direktivi

Do leta 2003 je bila v Sloveniji (in širše v EU) beseda marmelada pogosto uporabljena kot splošen izraz za vse vrste sadnih namazov. Z uvedbo Pravilnika o kakovosti sadnih džemov in marmelad pa je termin dobil bolj natančno definicijo.

Zwetschkenmarmelade06

Slivova marmelada

Domača slivova marmelada, po možnosti iz domačih sliv, je za prste obliznit. Na enak način pripravimo tudi češpljevo marmelado.

2 h
Enostavno

Po tem pravilniku je namreč izraz marmelada označeval izključno pripravek iz citrusov – kot so pomaranče, limone, grenivke, limete in mandarine. Tako je klasična pomarančna marmelada pravno gledano edina ‘prava’ marmelada, medtem ko morajo biti ostali sadni namazi (iz jagod, malin, borovnic itd.) označeni kot džem.

To poimenovanje je pred nedavnim deloma popravila evropska Direktiva, ki dopušča državam članicam možnost "dovoliti, da se na njihovem ozemlju uporablja izraz ‘marmelada’ za ime proizvoda ‘džem’, če gre za džeme iz sadja, ki niso citrusi."

Kakšna je razlika v sestavi?

Džem je sadni namaz, pripravljen iz celih sadežev ali njihovih koščkov, sladkorja in želirnega sredstva (najpogosteje pektina). Narejen mora biti tako, da vsebuje večje koščke olupljenega (ali neolupljenega) sadja v gladkem namazu in mora biti sadje vedno vidno in čutiti ‘pod zobom’. Mešanica je nežno, vendar na hitro prevreta, dokler je sadje še mehko in ima svojo organsko obliko, vendar se toliko razpade, da je mazljivo.

Džem običajno pripravljamo iz ene vrste sadja, najpogosteje iz jagodičevja, marelic, breskve ali slive. Izbrano sadje narežemo ali zmečkamo, da dobimo manjše koščke. Če ga pravilno pripravimo in damo v sterilne kozarce, ga lahko hranimo do enega leta.

marmelada
Dober Tek
V džemu so vidni koščki sadja, v marmeladi jih ni.

Marmelada (v svoji ožji, pravilni definiciji) vsebuje sok ali kašo citrusov, pogosto s koščki lupinice, kar ji daje značilno aromo in rahlo grenkobo. Vsebuje večjo količino pektina in se pri kuhanju pogosto bolj zgosti. Izvorno je marmelada narejena iz grenkih pomaranč, ki jih najdemo v Španiji in na Portugalskem, saj te vsebujejo veliko pektina.

V splošni rabi pa marmelada (ne glede na vrsto sadja, iz katerega je pripravljena) za razliko od džema, v katerem je zaželeno pustiti koščke sadja, ne sme vsebovati koščkov sadja. Narejena je iz sadnega mesa ali sadnega soka, ki ga je treba pretlačiti. Struktura marmelade mora biti lahka in gladka.

Kdaj uporabiti marmelado in kdaj džem

Ker je džem pripravljen iz najrazličnejših vrst sadja – od jagod in malin do sliv in borovnic – ponuja veliko raznolikost okusov. Je prijetno sladek, sadnega okusa in pogosto bolj svežega, sadno-sočnega karakterja. Uporablja se za mazanje na kruh in palačinke, kot dodatek v jogurt ter za polnjenje piškotov, krofov ali rolade.

Marmelada iz citrusov pa je zaradi naravne grenkobe in kisline bolj intenzivnega, značilno aromatičnega okusa. Pogosto jo uporabljamo za pripravo angleškega “breakfast toast-a” ali v pecivih, kjer iščemo kontrast sladkemu testu. Odlična je tudi za glaziranje peciva (npr. sacher torta), kot dodatek sirnim krožnikom ali v kombinaciji s pečenim mesom za sladko-kisel kontrast.

X

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.