Marmelada ali džem – poznate razliko?
Sezonsko sadje počasi zori in ker ga bo marsikje preveč, da bi ga lahko pojedli, se ga splača skuhati v sladek namaz. Bo to marmelada ali džem?

Marmelada in džem sta priljubljena sadna namaza, ki ju pogosto zamenjujemo, saj sta si na prvi pogled zelo podobna. Oba sta sladka, sadna in odlična za mazanje na kruh ali za uporabo v slaščicah. Kljub temu pa med njima obstajajo pomembne razlike – tako v sestavi kot tudi v načinu priprave.
Prikupna marmorna torta z malinami in belo čokolado je kot nalašč za praznovanja, sladkodnedi pa si jo lahko spečete tudi na navaden dan.
Rožnata marmorna torta
Poimenovanje opredeljeno celo v evropski direktivi
Do leta 2003 je bila v Sloveniji (in širše v EU) beseda marmelada pogosto uporabljena kot splošen izraz za vse vrste sadnih namazov. Z uvedbo Pravilnika o kakovosti sadnih džemov in marmelad pa je termin dobil bolj natančno definicijo.
Domača slivova marmelada, po možnosti iz domačih sliv, je za prste obliznit. Na enak način pripravimo tudi češpljevo marmelado.
Slivova marmelada
Po tem pravilniku je namreč izraz marmelada označeval izključno pripravek iz citrusov – kot so pomaranče, limone, grenivke, limete in mandarine. Tako je klasična pomarančna marmelada pravno gledano edina ‘prava’ marmelada, medtem ko morajo biti ostali sadni namazi (iz jagod, malin, borovnic itd.) označeni kot džem.
Zvitki s klobaso se lepo podajo kozarcu vina
Klobasni zvitki s čebulno marmelado in timijanom
To poimenovanje je pred nedavnim deloma popravila evropska Direktiva, ki dopušča državam članicam možnost "dovoliti, da se na njihovem ozemlju uporablja izraz ‘marmelada’ za ime proizvoda ‘džem’, če gre za džeme iz sadja, ki niso citrusi."
Samo listnato testo in nekaj dodatkov - 1, 2, 3 po sladkem zadiši.
Marmeladni vogalčki
Kakšna je razlika v sestavi?
Džem je sadni namaz, pripravljen iz celih sadežev ali njihovih koščkov, sladkorja in želirnega sredstva (najpogosteje pektina). Narejen mora biti tako, da vsebuje večje koščke olupljenega (ali neolupljenega) sadja v gladkem namazu in mora biti sadje vedno vidno in čutiti ‘pod zobom’. Mešanica je nežno, vendar na hitro prevreta, dokler je sadje še mehko in ima svojo organsko obliko, vendar se toliko razpade, da je mazljivo.
Če se prvič lotevate kuhanja džema, začnite z malinovim - hiter je in enostaven.
Domač malinov džem
Džem običajno pripravljamo iz ene vrste sadja, najpogosteje iz jagodičevja, marelic, breskve ali slive. Izbrano sadje narežemo ali zmečkamo, da dobimo manjše koščke. Če ga pravilno pripravimo in damo v sterilne kozarce, ga lahko hranimo do enega leta.

Marmelada (v svoji ožji, pravilni definiciji) vsebuje sok ali kašo citrusov, pogosto s koščki lupinice, kar ji daje značilno aromo in rahlo grenkobo. Vsebuje večjo količino pektina in se pri kuhanju pogosto bolj zgosti. Izvorno je marmelada narejena iz grenkih pomaranč, ki jih najdemo v Španiji in na Portugalskem, saj te vsebujejo veliko pektina.
Marmelada iz kakija je popolna izbira, ko želimo za zimo prihraniti jesenske okuse
Kakijeva marmelada
V splošni rabi pa marmelada (ne glede na vrsto sadja, iz katerega je pripravljena) za razliko od džema, v katerem je zaželeno pustiti koščke sadja, ne sme vsebovati koščkov sadja. Narejena je iz sadnega mesa ali sadnega soka, ki ga je treba pretlačiti. Struktura marmelade mora biti lahka in gladka.
Kdaj uporabiti marmelado in kdaj džem
Ker je džem pripravljen iz najrazličnejših vrst sadja – od jagod in malin do sliv in borovnic – ponuja veliko raznolikost okusov. Je prijetno sladek, sadnega okusa in pogosto bolj svežega, sadno-sočnega karakterja. Uporablja se za mazanje na kruh in palačinke, kot dodatek v jogurt ter za polnjenje piškotov, krofov ali rolade.
Marmelada iz citrusov pa je zaradi naravne grenkobe in kisline bolj intenzivnega, značilno aromatičnega okusa. Pogosto jo uporabljamo za pripravo angleškega “breakfast toast-a” ali v pecivih, kjer iščemo kontrast sladkemu testu. Odlična je tudi za glaziranje peciva (npr. sacher torta), kot dodatek sirnim krožnikom ali v kombinaciji s pečenim mesom za sladko-kisel kontrast.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se