
Gibanica
Gibanica

Sestavine
krhko testo za dno gibanice (brez predpeke)
- 1 jajce
- 150 g bele moke
- 150 g masla ali margarine
- 60 g mletih mandljev
orehov nadev
- 60 g sladkorja
- mleti cimet
- 180 g mletih orehov
skutni nadev
- limonova lupina
- 100 g sladkorja
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- 500 g skute
- 2 jajci
vlečeno testo
- 500 g vlečenega testa (pripravljeno in del¬no posušeno)
- 800 g kisle smetane
jabolčni nadev
- 600 g jabolk
- 50 g masla
- 80 g rozin
- limonov sok
makov nadev
- 200 g mletega maka
Preberite tudi

Hitre sladice z jagodami
Jagode so odlična izbira za zdrav prigrizek, pa tudi izvrstna sestavina za številne hitre sladice, ki jih lahko pripravite brez obilice truda ali časa.

Kaj pomenijo funkcije pečice in katero izbrati?
Koliko funkcij svoje pečice uporabljate? Stavimo, da samo eno ali dve. Spoznajte, kaj pomenijo nastavitve in kako z njimi izboljšati peko kruha, mesa ali peciva.

Recept za noro dobro krompirušo, ki vedno uspe
Če obožujete krompir, bo ta noro dobra krompiruša pravi hit na vašem krožniku. Enostavna, zlatorjavo zapečena in božansko okusna!
Sestavine
krhko testo za dno gibanice (brez predpeke)
- 1 jajce
- 150 g bele moke
- 150 g masla ali margarine
- 60 g mletih mandljev
orehov nadev
- 60 g sladkorja
- mleti cimet
- 180 g mletih orehov
skutni nadev
- limonova lupina
- 100 g sladkorja
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- 500 g skute
- 2 jajci
vlečeno testo
- 500 g vlečenega testa (pripravljeno in del¬no posušeno)
- 800 g kisle smetane
jabolčni nadev
- 600 g jabolk
- 50 g masla
- 80 g rozin
- limonov sok
makov nadev
- 200 g mletega maka
Postopek
Vse sestavine za krhko testo na hitro zgnetemo skupaj (maščoba naj bo sobne temperature) in z njim obložimo dno pekača.
Za jabolčni nadev olupimo jabolka, odstranimo peščišče, narežemo na rezine in zdušimo na maslu z dodatkom sladkorja, rozin, cimeta in limonovega soka. Makov nadev naredimo tako, da mleti mak zmešamo s sladkorjem in vaniljevim sladkorjem. Za orehov nadev orehe zmešamo s sladkorjem in mletim cimetom. Za skutni nadev pretlačeni skuti dodamo jajce, sladkor, limonovo lupino, vaniljev sladkor, in če je potrebno, tudi kislo smetano.
S krhkim testom obloženo dno pekača prekrijemo z vlečenim testom in premažemo s kislo smetano. Potresemo jabolčni nadev, prekrijemo z vlečenim testom in spet premažemo s kislo smetano. Potresemo makov nadev in ta postopek ponavljamo v tem zaporedju (orehov nadev in nato skutin nadev), vrhnja plast naj bo vlečeno testo, ki ga premažemo s kislo smetano in pečemo pri 175 °C toliko časa, da se gibanica dvigne po celotni površini pekača (približno 50 minut). Pečeno pokrijemo z vlažno krpo in ohlajamo. Postrežemo mlačno.
Nasvet
Po želji lahko nadeve razdelimo na polovice in naredimo namesto štirih plasti z dvojnimi nadevi kar osem plasti.